След секретни разработки: 2018-а – годината на руските оръжия!

Дълго време руснаците криха своите нововъведения в секторa
Обновена: 2 яну 2019 17:11 | 2 яну 2019 10:37,
344
След секретни разработки: 2018-а – годината на руските оръжия!
Снимка: Reuters

Отминалата 2018 г. може без никакви съмнения да се нарече година на руските оръжия. Страната ни първа в света създаде хиперзвукови комплекси и бойни лазерни системи, заявява вестник "Известия".

Още по темата

Новите разработки, останали дълго време строго секретни, бяха представени миналата пролет пред парламента на Русия от президента Владимир Путин, напомня изданието. През годината разбрахме и за други военни новости - по-специално задхоризонтна система за контрол на въздушното пространство, добавя то.

Според "Известия" руската армия вече е получила първите партиди от три нови оръжия сред представените от Путин. Това са хипервуковите комплекси "Кинжал" и "Авангард" наред с лазерния комплекс "Пересвет". Вече се задава и тежката междуконтинентална балистична ракета "Сармат", пише всекидневникът, цитиран от БТА.

САЩ вече признаха, че в цял свят няма скоро да се появят защитни системи, способни да се справят с аеробалистичния комплекс "Авангард", успешно изпробван тези дни в присъствието на държавния глава, отбелязва той.

"Известия" описва и принципа, използван от новото оръжие - сравнява траекторията на полета му с движението на хвърлен камък, подскачащ по водната повърхност. В случая вместо течност се използва земната атмосфера. Благодарение на това комплексът, изстрелян от ракета носител, може да развива хиперзвукова скорост и да заобикаля позициите на противниковата ПВО.

Според вестника новата руска междуконтинентална ракета "Сармат", "способна да стигне до целта и през Северния, и през Южния полюс", също "ще може да заобикаля всякакви позиции на ПВО". Вече са факт първите изпитания с макетно-технологични образци на ракетата и се очаква руските ракетни войски да получат първите ракети "Сармат" през 2020 г. Освен класически бойни глави, "Сармат" ще може да носи и комплекси "Авангард".

Днешните, а и бъдещите средства за ПВО не ще могат да прехванат аеробалистичната ракета "Кинжал" с обсег над 1500 км, изстрелвана с хиперзвукова скорост от свръхзвуков изтребител МиГ-31 и пикираща, щом наближи целта, твърди руският всекидневник. "Кинжалите" ще долитат до целта за броени минути, значи ще могат да поразяват дори добре защитени цели в режим на реално време, пише той.

Според "Известия" през есента в Русия вече са застъпили на бойно дежурство и първите лазерни системи "Пересвет" - "едно от най-мистериозните оръжия в армейския арсенал" с ядрен силов агрегат, осигуряващ "уникална мощност".

Все още не се знае отговорът на най-важния въпрос - какви задачи решава бойният лазер, подчертава обаче вестникът.

Има само предположения. Например, че лазерът прогаря системи за оптично-електронно разузнаване, монтирани на самолети, хеликоптери и дронове. Може би "Пересвет" е достатъчно мощен, за да "ослепи" поне временно оптиката на шпионски сателити. Според друга версия комплексът загрява самолети или крилати ракети така, че поврежда и опожарява бордовите електронни системи. Поразените цели падат за броени секунди.

През 2018 г. руското министерство на отбраната приключи първия етап от формирането на единно поле за контрол на въздушното пространство над страната. Руските военни вече виждат летателни апарати и ракети в обсег от няколко хиляди км, използвайки радиолокаторни станции тип "Воронеж" и "Контейнер".

Русия успя да "затвори" полето за наблюдение именно благодарение на задхоризонтната локаторна станция 29Б6 "Контейнер", строена над 10 години. Тя следи въздушната обстановка над територията от Балтика до Монголия. Има данни, че безпроблемно открива цели от разстояние над 2000 км. Макар да се нарича "Контейнер", новата станция е сложен обект и заема площ от стотици километри, добавя "Известия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руско царство 1547-1721Руска империя 1721-1917съветска / болшевшка империя 1917-1991елцинска империя 1991-1999путинска империя 1999-до днес
208
1
 
2
 
! Отговори
до 233 преди 5 години
Хрусчов и Брежнев са украинци, рапи ;)))))
207
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Царство Русия се споменава като такова в края на 16 век. Преди това е имало Московско княжество и други подобни. Като не знаете история по-добре замълчете
206
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия не нарушава договори, които вече не са нарушени. Нарушава само нарушените вече договори. И когато запада започне да се прави на улав и да обвинява, получава същото улаво поведение ;))) Нормално, не мислиш ли?
205
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре припомни ми историята ;))Аре припомни ми кой подари на един народ една територия, която после да се нарече България. Аре припомни ми кой финансира османската военна кампания по земите на православието и защо. Много работи можеш да ми прпомниш. Ама за да го направиш, първо требе да почетеш малко повечко отколкото си чел досега явно ;))-
204
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама запада като каже че Русия нарушава договорите, те почват *** ние не разработваме, пък сега разработвали :) абе като оная история за зелените човечета
203
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МНОГО МИ СЕ ИСКА ДА МИ КАЖЕШ КАК СА ЖИВЕЛИ ЛОНДОНЧАНИ ПРЕДИ 4 ВЕКА. Или която и да е западна цивилизация. А няма да ти казвам, че в Канада индианците са учили новопристигналите как да си строят къщите така, че да могфат да оцелеят и затова в момента има канадска нация. Имат национален празник в тази чест ;))) В звмлянки били живеели руснаците преди 4 века... Ти си живеел в колиба, намазана с кал при температури с 25 градуса по - високи ;)))- Землянката е доста по - монолитно убежище ;)))-
202
3
 
8
 
! Отговори
ген. Колев преди 5 години
руснаците били имали само победи, аре да не Ви припомням историята
201
8
 
6
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Ооо, стига вече. Писна ни от руските извънземни оръжия. Нали бяха за мир ? Ква стана тя? Ама най добре е да не се захващат със САЩ, че ще има олеле мамо , лисица.
200
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чичко Тръмп няма да подпише бюджета ако не му отпуснат парички за стеничка ;))))А самич чичко Тръмп каза, че на бюджетна хранилка са предимно избирателите на демократите ;))). Така че, не го е еня много за тях ;))) Не може да му се отрече, търговец от класа е ;)))
199
1
 
4
 
! Отговори
Отговор на ,,до гост преди 5 години
И едните и другите са един дол дренки. Само моделът на Европейската общност е приемлив за нас иначе ще трябва да се кланяме, дали на изток или на запад няма значение. Това че Украйна избра тази общност не е причина да бъде нападана. Разбира се всичко това беше опорочено от украинските националисти и руските империалисти . Ако Русия забрави имперските амбиции би могла да има прекрасни отношения с ЕС . Не е ясно само САЩ как ще преглътнат това.
198
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако руснаците нямаха САМО победи, то еднополовите нямаше да се надяват на разпадане отвътре ;))) А тези надежди ги наблюдаваме тук в този форум твърде усилено напоследък.Та така, да погледне истината в очите - руснаците имат само победи ;)))А по въпроса за етническия състав, някой да може да посочи европейска или северноамериканска държава с по - малко от 30 националности?
197
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 235 До Бобиотговорих ти но май не възприемаш.За първите бомби материалите са били ИЗКОПАНИно за да може масово да се стоят ядрени оръжия учените създават тъй наречените ВОЕННИ Ядрени реактори - в конструкцията на реактора се създават условия за максимално бързо изгаряне на Урана в Плутоний. Да тези реактори имат някаква топлинна и електрическа мощност но определено не са рентабилни икономическиВторо поколение "Граждански реактори" произвеждат като отпадъчнен продукт Плутоний
196
3
 
1
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
235) Такива като теб демократи ги възпитавахме и пречиствахме най-добре, там горе през комина и облаците....
195
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петър I е живял преди по-малко от 4 века. Преди това всички са се подигравали с хората които са живеели в землянки
194
3
 
2
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
Чичко Тръмп няма да му позволят да построи стената с Мексико и латиновите ще продължават да напират. Скоро ще имат мнозинство в с всички щати по границата вкл. Тексас и Калифорния. Следва мнозинство в щатския сенат и от там промяна на законите и гласуване за референдом за отцепване от САЩ = гражданска война. Мексиканите ще им го върнат за заграбените територии тъпкано а Русия все още държи някоя и друга ракетка в Куба ей така за всеки случай :)))
193
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички промити мозъци в кремълската територия наречена държава непрекъснато говорят за победи, че били непобедими, че спасили света от нацизма и фашизма, за битката при сталинград и т.н.. На такива им казвам, че съм свидетел единствено на победата на Западната цивилизация над съветската империя. Това беше абсолютна победа по всички фронтове и основно над руските шовинисти
192
2
 
4
 
! Отговори
До 213 преди 5 години
Дам, Ленин, Сталин, Хрюсчов, Брежнев.... чистокръвни украници бухахахаха
191
5
 
1
 
! Отговори
до 233 преди 5 години
Територия като руската не се овладява за 4 - 5 века. Особено при наличие на империи като монголи, китайци и т.н. Малко се осъзнай какво говориш. Та монголите са определили етническия състав и разпространението на племената в по - голямата част от днешната западна европа дори. А сега техните земи са руски.
190
2
 
2
 
! Отговори
До 226 Боби преди 5 години
Май не отговори на въпроса ми? Защо тъй "разбирачо"?