По пътя на разкола – Вартоломей срещу Руската църква

Томоса – пирон в ковчега на руско-украинските отношения
Обновена: 6 яну 2019 10:26 | 6 яну 2019 09:25, Нели Христова
133
По пътя на разкола – Вартоломей срещу Руската църква
Снимка: Reuters

"Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие", заяви пред ТАСС прессекретарят на патриарха на Руската православна църква, свещеник Александър Волков.

Острата реакция на Русия дойде след като Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул днес декрета за автокефалия на православната църква на Украйна. С този документ се формализира независимостта й от Руската православна църква, към която тя бе обвързана от 1686 г.

Според прессекретаря на руския патриарх "подписването на томоса е нищожно от канонична гледна точка и е трагично за Вартоломей и неговите поддръжници, подписали днес своята духовна капитулация".

"Патриарх Вартоломей окончателно се откъсна от световното православие, тръгвайки по пътя на разкола", каза той, коментирайки подписания от Вартоломей томос.

Подписването на томоса бе поредният пирон в ковчега на руско-украинските отношения, които постоянно се влошават. 

Гневни бяха думите и на председателят на синодалния отдел на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда. "Томосът е просто лист хартия, резултат от необуздани политически и лични амбиции. Той е подписан в нарушение на каноните и затова няма никаква канонична сила", писа Легойда в своя блог в месинджъра "Телеграм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
6
 
! Отговори
Кирилл преди 5 години
А у нас даже тамоса нет !
8
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви християни сте вие бе рашки, държите непогребан труп в центъра на Москва. Използвате религията само когато ви отърва, за да си прокарвате ИМПЕРСКИТЕ интереси. Преди рушахте църкви и 0иехте хората, а сега всичките ви ченгета-касапи със свещичка в ръка в църквата. Смях!
7
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагъл, по-нагъл, руснак.
6
10
 
5
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Чудесно е да има две православни църкви в Украйна. В България имаше алтернативен синод и двата синода постоянно се караха за светите места в центъра на София както и за Светата Свещоливница, дори се стигна до героична гибел на поп в спор за манастир.
5
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас... хората ще могат да се молят на бог без съгласието на Русия...
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На никой реално не му пука ...
3
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин се отърва от тия мизерници, сега кой ще ги храни руската православна цълква вече няма да им дава на тия да плюскат, хохолите пикаят газ те си мисят, че Путин ще седнe да им се моли.
2
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинските попчета вървят по пътя на омразата, a нe на христовата любов и Господ ще ги накаже, защoто са се възгордяли и всяват разкол и сепаратизъм сред църквата. Анатема.
1
19
 
21
 
! Отговори
птнпнх преди 5 години
Цялата "статия" може да се обобщи в едно изречние - *** газ пикаят !