Гърция срещу Русия: Не се месете във вътрешните ни работи!

Москва заяви, че решението на Скопие за името е наложено отвън
15 яну 2019 11:00, Елка Василева
143
Гърция срещу Русия: Не се месете във вътрешните ни работи!
Снимка: архив, Reuters

Външното министерство на Гърция призова Русия да не се намесва във вътрешните й работи във връзка с Преспанския договор и да признае Бившата югославска република Македония под името Северна Македония. Това се казва в изявление на гръцкото външно ведомство във връзка с коментар на МВнР на Русия, разпространен по-рано. 

"Преспанският договор допринася още от момента на неговото подписване за укрепването на стабилността и мира на Балканите. Той представлява международно признат модел за разрешаване на спорове между две независими суверенни държави под егидата на ООН без каквато и да е намеса на трети страни", се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.

Гръцкото външно министерство посочва, че международните партньори на Гърция "са призовани да уважават духа и буквата на Договора и да приветстват факта, че политическото ръководство на двете страни демонстрира необходимата политическа смелост за постигане на решение по този особено остър въпрос, защитавайки при това своите национални интереси".

Още по темата

"Споменаването на политически събития на вътрешната арена на приятелски страни от страна на руското МВнР е несъвместимо с нивото, което характеризира отношенията между Гърция и Русия и отдавнашните тесни приятелски връзки между нашите народи", посочват от Атина.

Оттам изразяват увереност, че Русия "ще зачита чувствителността на гръцкия народ по отношение употребата на името Македония" и отсега нататък ще използва за страната"новото конституционно име съответно Северна Македония" и "най-важното – ще се въздържа от аналогични изявления, които представляват намеса във вътрешните работи на Гърция", заключават от гръцкото външно министерство.

В понеделник руското външно министерство разпространи коментар, в който се казва, че решението на парламента на Македония, гласувал за приемане на новото име на страната, е наложено отвън и не отразява волята на народа.

"Налице е продължаване на наложен отвън процес на изкуствено прекрояване на името на държавата с цел форсирано въвличане на Скопие в НАТО. Това става в нарушение на македонското законодателство. Позицията на държавния глава на Република Македония и мнозинството от нейното население, които отхвърлят преспанската сделка, се игнорират", заявиха от руското външно министерство.

"За взривоопасността на ситуацията, която има потенциала да подкопае стабилността и сигурността на Балканите, красноречиво свидетелстват и последните събития в Гърция – излизането от правителствената коалиция на лидера на "Независими гърци" Панос Каменос, която се обяви против Преспанския договор, започване на процедурата по вот на доверие към кабинета – посочиха от Москва. - Трябва да се отбележи, че в Атина прокарват преспанската сделка, заобикаляйки мнението на гражданите на страната, за референдум по този въпрос, засягащ изконните национални интереси, не става дума".

От Москва подчертават, че устойчиво решение на проблема с името на Македония трябва да бъде намерено "без външен натиск, налагане отвън на срокове и условия, опирайки се на широка обществена подкрепа и единствено в рамките на правното поле".

Dnes.bg припомня, че скоро след подписването на Преспанския договор през лятото на 2018 г. между Атина и Скопие се случи нещо на пръв поглед неочаквано предвид близките отношения между Гърция и Русия - Гърция реши да изгони двама руски дипломати и да забрани влизането в страната на други двама, обвинявайки ги в намеса във вътрешните работи на страната и незаконни действия срещу националната й сигурност.

Руските дипломати опитвали да се сдобият незаконно с информация и да подкупят гръцки държавни служители, както и да придобият влияние в общини. Според източници Русия е опитала да се намеси в чувствителен въпрос, какъвто е договорът между Гърция и Македония за името и по този начин да засегне негативно ролята на Гърция на Балканите. Същите източници отбелязват, че е имало многобройни координирани усилия за разширяване на руското влияние в Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
13
 
! Отговори
Karl Ludendorff преди 5 години
Да ви кажа ли цяла истинска история за РАЗПАДАНЕТО НА СССР ??НЕ, не е виноен Горбачов...Борис Елцин НАПЪЛНО УМИШЛЕНО и БЕЗ НИКОЙ ДА ГО КАРА САБОТИРА ВЪРХОВНИЯ ЪВЕТ И КОНГРЕСА НА НАРОДИТЕ НА СССР, И САМ ИЗВЕДЕ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ОТ СЪСТАВА НА СССР .Това стана на 12 юни 1990 година. Горби икаше да запази и да промени коренно Обединения Съюз...Имаше проблеми само със трите Балтийски държаво, защото по ''ЕРГА ОМНИС'' И ''АД ХОК'' ТЕ НЕ БЯХА страни учредителски и създателки на СССР, а бяха окупи
91
15
 
33
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
До Анонимен ... Каква злоба бре рушофилчо ... ? ... напълнихте българския форум с рушкоговорящи, опитвате се да ни отнемете българската идентичност, българинът трябва да го боли за държавата му, а не за някаква сибирска ***, която я напъждат отвсякъде ... Нали Ципрас Ви беше приятел, но и той си има националност, която не е рушка ... Даже и Орбан по който толкова се прехласвате напъди рушките дипломати след случая Скрипал ... Аман от безродни рушки мекерета ... !!!
90
10
 
20
 
! Отговори
Karl Ludendorff преди 5 години
Гърция знае и никога няма да забрави, че ЛЕНИН И ЮДЕО-БОЛШЕВИКИТЕ ПЪРВО УНИЩОЖИХА ИЗТОЧНА АРМЕНИЯ СЛЕД 44 ГОДИНИ ЦАРСКА ВЛАСТ, И ДОИДЕ 7 МАРТ 1921 Г. и МОСКОВСКИЯ ДОГОВОР.. ГЪРЦИЯ ЗНАЕ КОЙ ПОМОГНА НА КЕМАЛОВИТЕ ТАТАРИ ДА ОТКРАДНАТ ЦЯЛА ИЗКОННА ГРЪЦКА МАЛА АЗИЯ. А БОЛШЕВИКИТЕ НАТРЕСОХА 5 ИЗКУСТВЕНИ СРЕДНОАЗИАТСКИ РЕПУБЛИКИ НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ, КАТО Я САБОТИРАХА, защото никога не е имало държави там, за сметка на руския етнос .Руснаците са ЗАСПАЛО ПЛЕМЕ . ЕЛЦИН ИМ СЪСИПА СССР НАПЪЛНО УМИШЛЕНО
89
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко злоба по коментарии! Глутнница бесни кучета...а кервана си върви,без да спира.Лай куче,лай.
88
27
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завчера американският посланик в Германия е разпратил писма до немски фирми със заплахи, че ако участват в Северен поток , Америка ще им наложи санкции. Американците си мушат гагата навсякъде по света, но все други са им виновни
87
22
 
40
 
! Отговори
Нагли московици преди 5 години
Нгалите московици се месят в делата на чужди държави и се опитват да ги скарат ,както никоя друга държава досега (дори САЩ не са действали толкова арогантно и некадърно).Да си стоят на север и да си ядат малките калашничета.
86
13
 
13
 
! Отговори
Вуйчо преди 5 години
Решението на двете държави Република Гърция и БЮР Македония за името Северна Македония е най демократичния акт с пълната подкрепа на двата народа и без никакво участие на ТИКВИ и натиск от сащ!!!!
85
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГОНЕТЕ ИМ ДИПЛОМАТИТЕ БЕ! СПИРАНЕ НА ПОТОКА!
84
15
 
24
 
! Отговори
ТОВАРИЩИ, преди 5 години
ВНИМАВАЙТЕ, ЧЕ ЩЕ ИМА БЕЛАРУСКА, МОЛДОВСКА ИТ.Н САМОСТОЯТЕЛНИ ЦЪРКВИ. ОСВЕН ТОВА ПОТОКА УМИРА - НЯМА ДА ИМА ОТКЪДЕ ДА СНАБДЯВАТЕ *** СИ СЪРБИЯ И УНГАРИЯ С ГАЗ!!!
83
7
 
24
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
ВИЗАНТИЙЦИТЕ ИМАТ ТОПКИ! НЕ КАТО НАШИТЕ ***...
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Остров Хокайдо и Курилските острови са родина на един от най-древните народи в света - айните. От тях сега на Хокайдо са останали 20 000 души и в Русия - няколко стотин човека. Така става с корените народи. Както е казал нобеловият лауреат Лундквист - всеки народ си има своите лапландци. Лапландците са коренният народ в Швеция, гелите - коренният народ в Шотландия, баските - в Испания, ретророманците - в Швейцария, цинцарите - в България и Гърция...
81
7
 
0
 
! Отговори
ни са знай преди 5 години
А пък миналата седмица беше предложено на около 300 японски семейства, на които са им мили курилите,да се заселят отново там и се обещава всякаква подкрепа от страна на руското правителство.Желаното......., а действителното...!
80
22
 
33
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До СърбоманВсеки русофил, освен българофоб е и сърбоман по съвместителство!
79
24
 
33
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До АнонименЩе ни спаси когато русия си прибере всичките руски еничари-русофили! Те са проклятието за България и България няма нужда от тях!
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доколкото знам посоките на света са четири.
77
36
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излизане от НАТО и от ЕС.Пълен пас и неутралитет.Това ще ни спаси.
76
34
 
21
 
! Отговори
Сърбоман преди 5 години
Няма такова чудо като Северна Македония. Какво унижение за древната земя от която са дошли буквите. Това отново става чрез еврейско-американски натиск. Истинските гърци са против. Съсипахте Балканите! Клатите полуострова за да разпалите нов братоубийствен конфликт. Спешно се нуждаем от безаналогов C-400 и от ракети Авангард да ликвидират натовските окупационни бази.
75
32
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ще се уплашат руснаците от Гърция.Започначли са да треперят от страх.
74
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ни са знайТози,който пише за китайския Сибир, нека да напише нещо и за японските Курилски островиАз ще ти напиша.Миналата седмица имаше новина, че Япония няма да гони руснаци от Курилските острови и ако желаят могат да останат и да бъдат граждани на Япония.Това нещо да ти говори?
73
18
 
23
 
! Отговори
тато преди 5 години
На всички *** ще кажа, че от лятото Гърция се забърза и се съгласи да преговаря за името на Македония , причината е че чакаха голям транж от МВФ, от американското посолство им казаха, че ще го получат само като уредят името на Македония, за да могат след вътрешния преврат да я включат в НАТО. Същото казаха и на македонците и те не харесват името северна Македония но нямаха друг избор.Това ако не е намеса в вътрешните работи, какво е?Гърците са поставени на колене и тази фалирала икономика.