Тръмп изтегля САЩ от НАТО? Подаръкът на века за Путин!

"Ню Йорк таймс": Американският президент не е изоставил идеята
15 яну 2019 21:35, Елка Василева
200
Тръмп изтегля САЩ от НАТО? Подаръкът на века за Путин!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

През миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп няколко пъти е казвал, че иска да изтегли страната от НАТО. В дните около бурната среща на Северноатлантическия договор миналата година Тръмп е изразил пред високопоставени американски представители в областта на сигурността мнението си, че военният съюз е безсмислен и обременяващ за страната, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Възможно е президентът на САЩ да се върне отново към тези планове, защото военните разходи на съюзническите държави все още не достигат определените от него цели, опасяват се действащи и бивши американски представители, които подкрепят алианса.

През 2018 г. екипът по национална сигурност на Тръмп, включващ съветника по националната сигурност Джон Болтън и тогавашния министър на отбраната Джим Матис, е успял да запази стратегията на САЩ непроменена, без да се споменава възможността за излизане от блока - което би намалило рязко влиянието на Вашингтон в Европа и би насърчило руската политика в продължение на десетилетия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Сега обаче американските експерти по националната сигурност се притесняват от завръщане към темата. Притеснения предизвикват и опитите на Тръмп да запази в тайна дори от собствените си помощници какво е било обсъждано на срещите му с Путин, както и разследването на ФБР за връзките между администрацията и Русия.

Още по темата

Всякакви евентуални действия за изтегляне от създадения през 1949 г. съюз биха били едни от най-разрушителните за интересите на САЩ решения, които може да вземе който и да е американски президент, подчертава Мишел Флорной, която беше заместник-военен министър при управлението на президента Барак Обама.

Подобни действия биха унищожили резултатите от над 70 години упорита работа на много президенти на САЩ, както от Републиканската, така и от Демократическата партия, които са работили за изграждането на вероятно най-могъщия и влиятелен съюз в световната история, предупреждава тя.

"Това би било и най-големият успех, на който може да се надява руският президент Владимир Путин", добавя Флорной.

"Дори обсъждането на идеята за излизане от НАТО, да не говорим, ако наистина го направим, би било подаръкът на века за Путин", съгласен е пенсионираният адмирал от американския военноморски флот и бивш върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Джеймс Ставридис.

Неприязънта на Тръмп към съюзите и поемането на ангажименти към международни организации не е тайна за никого. Президентът на САЩ изтегли страната от Парижкото споразумение за климата и публично е поставял под въпрос военните съюзи с Япония и Южна Корея. Той обяви и изтеглянето на американските войски от Сирия, без да се консултира със съюзниците си от коалицията за борба с Ислямска държава, припомня в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
4
 
21
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Една добра новина за Европа. Ето повод за една силна евроармия.
101
2
 
7
 
! Отговори
kenef преди 5 години
Турците се плодят бясно. Отворете гугъл мапс и вижте, половината турция е жълта, както и всичките и съседи...освен бг и гърция. Познайте като им отеснее *** на къде ще тръгнат!
100
4
 
21
 
! Отговори
Как да се преди 5 години
изтегли САЩ от НАТО после как ще изнудва хората да им купуват съпите самолети.
99
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейска армия. Тава е решението.Германия да се заеме с разработката на нови оръжия и тогава няма стигане..И каква ще е разликата дали ще слугуваш на германски господар или на американски? Пак ратайската логика. Все на някой да ратайстваме.
98
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми да се оттеглим от сделката за изтребителите...
97
6
 
14
 
! Отговори
redordead преди 5 години
до Митко БанцераТи съвсем изтряска, каква далавера има Турция да напада България, виж че никой не иска да се занимава с тая пропаднала територия...аман от нискочели неаденертелаци, дето си мислят, че единствената цел на Турция, Сърбия и Гърция е да нападат България...
96
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18 Турция няма проблеми с България и няма да я нападне не пълни гащичките предварително.
95
1
 
10
 
! Отговори
Старото куче преди 5 години
Давай Дончо , направи го !!! Go, do it .....
94
18
 
12
 
! Отговори
Митко Банцера преди 5 години
Това не е добре за България, защото :1. Турция ще е с развързани ръце да напада съседите си, включително и нас българите.2. Никоя голяма европейска държава няма да се противопостави остро на турците, ако ни нападнат.3. Русия също няма да ни помогне, защото е в по-добри отношения с Ердоган, отколкото с нас.
93
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1До колко знае ЦЯЛАТА НАЦИЯ. САЩ ИЗПОЛЗВА 3 БАЗИ БЕЗПЛАТНО, НО НИЕ ПЛАЩАМЕ.Къде го има по света. Това не се нарича "приятел", а ОКУПАТОР!!!!!!!
92
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
надявайте се, калинки алкохолизирани
91
5
 
28
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 1"които иска защита да си плаща, не може да плаща само САЩ"Грешиш колега Които иска защита храни собствена АДЕКВАТНА армия, не може САЩ армия да бъде принудена да те защитава по никакъв начин освен ако това е изгодно за САЩ
90
15
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 години
които иска защита да си плаща, не може да плаща само САЩ
89
3
 
16
 
! Отговори
Боби преди 5 години
НАТО винаги е бил и ще бъде инструмент на САЩ за решаване на 2 задачи1. Политическа - "Вижте колко много "бели"/"Развити"/"Цивилизовани" страни ... подкрепиха ... СРЕЩУ ..."2. Пазар за САЩ ВПК - ето само еднин но ФРАПАНТЕН ФАКТ - колко оръжейни системи които не са САЩ производство са СЕРТИФИЦИРАНИ за ползване от НАТО?Правете разлика между СЕРТИФИЦИРАНИ и СЪВМЕСТИМИ(което е дно доста разтегливо понятие)По-вероятно е Всички останали членове на НАТО да избягат до последния от колкото САЩ.
88
5
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Не в виновна демокрацията, демокрацията е най-съвършената система, но американците са *** и некадърни и не могат да я прилата и затова избрат такива като Тръмп.
87
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютен фейк и партенка. Така едно време русофилите пускаха хибридки, че Британия щяла да се изтегли от ЕС.
86
2
 
12
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Най-куриозното е, че либералните демократи газ пикаят когато се спомене каквото и да е военно изтегляне от агресивните военни позиции които имат САЩ из целия свят. Погледнете ги.... на Обонго цялата бивша администрация по цял ден се чуди за какво да се оплаква, но това специално показва колко точно демократи са демократите.
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, че Ню Йорк Таймс ще се опитва да всява смут чрез манипулации и неподрепени от нищо фалшиви новини. Това правят всеки ден откакто Тръмп е президент.Тръмп няма да напусне НАТО по една проста причина.САЩ извън нато не отговаря на националния им интерес и ще ги направи по-слаби и уязвими отколкото са днес. А Тръмп може да е всякакъв, но не може да се отрече, че действа винаги на първо място с оглед интереса на САЩ, нещо невиждано преди. Затова и толкова хора го смятат за особен президент
84
1
 
5
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Голямо пенявене в коментарите. А това е толкова фейк, че няма на къде.Тръмп бил казал в предизборната кампания... Той там каза, че ще разкрие кой наистина извърши атентата на 11 сеп. Никой не очаква обаче да го направи."Възможно е президентът на САЩ да се върне отново към тези планове," възможно е да.."подчертава Мишел Флорной, която беше заместник-военен министър при управлението на президента Барак Обама." е как няма да е от администрацията на Бари.
83
0
 
19
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До АнонименТо съюзниците(на САЩ) не са примряли да седят в Сирия,ама друго ги нерви-заповядаха им да участват и ги подковаха идейно,а сега без предизвестие ги изоставят да се оправят сами.И те горките се чудят какво става,нали Асад беше супер лош и трябваше да бъде свален на всяка цена,"демокрацията" да победи и прочее фантасмагории.Всъщност типична американска политика-загубиха интерес и зарязаха дружките.