Русия превъзхожда САЩ под водата!?

Подводницата "Акула" може да унищожи половината земно кълбо
577
Русия превъзхожда САЩ под водата!?
Снимка: pixabay

Експертите от списание The National Interest съпоставили характеристиките на руските атомни подводници от четвърто поколение по проект "Ясен" и техните американски противници многоцелевите от типа "Вирджиния". Според тях с разпадането на СССР и изчезването на съветския флот САЩ получиха "морско превъзходство" за години напред, на което сега хвърлят предизвикателство подводниците от проект "Ясен", които са смъртоносни.

От технологична гледна точка флагманите на флотовете на двете страни са многоцелевите К-560 "Северодвинск" и подводниците от типа Virginia серии Block III. Подводницата "Северодвинск" е по-бавна от американския си опонент, но се потапя по-дълбоко, като пределната й дълбочина достига 488 метра.

“Двете страни са добре съпоставими по въоръжението, отчитайки , че "Северодвинск" притежава противокорабни ракети от комплекса "Club-S" (Калибър), които позволяват на руската подводница бързо да реагира на действията на вражеските съдове, въоръжени с малогабаритни торпеда" – отбелязват анализаторите.

Подводниците от клас "Вирджиния" са по-тихи и имат по-добри хидролокационни системи. В полза на руската подводница говори нейната бърза реакция – К-560 по-бързо реагира на появата на внезапна цел с помощта на крилатите ракети.

След края на Студената война САЩ обаче подцениха модернизирането на подводния си флот. След терористичните атаки от 11 септември 2001 г. ситуацията още повече се усложни и безусловното преимущество над Русия вече го няма, пише в. "Труд". Експертите считат, че американците са загубили превъзходство и в “битката” под водата руснаците водят с 1:0.

Руската "Акула" е най-голямата, може да унищожи половината земно кълбо

Най-голямата подводница в света е руска по проект 941 клас “Акула”. Размерите са гигантски: дължина – 173 м., широчина – 23 м., водоизместимост – максимум 48 000 тона. Максималната дълбочина на потапяне е 500 м., екипажът е 150 души (от тях 50 офицери), автономното плаване – от 90 до 120 дни.

Всяка подводница е въоръжена с 20 междуконтинентални балистични ракети с общо над 200 ядрени бойни глави с боен радиус 10 000 км. Разполага и с ядрени торпеда. Подводницата се задвижва от два атомни реактора и две газови турбини.

Предвид региона, в който оперира, "Тайфун" има приспособления на ледоразбивач и разбива лед с дебелина над 2 м. На подводницата има всякакви екстри – има спортен салон, сауна, басейн, кът за домашни любимци.

Подводниците могат да изстрелват ракетите си и от пристан, а през Студената война са оперирали във водите на Северния Атлантик. Така ракетите изминават най-краткия път през Арктика до САЩ. Според военни специалисти една подводница е способна да унищожи живота на половината земно кълбо.

"Борей" паникьоса Ню Йорк

Със своето въоръжение атомната подводница “Борей” преодолява всяка ПРО.

Атомните подводници "Борей" с помощта на ракетното си въоръжение могат да "преодолеят" всяка система за ПРО, смятат и западните експерти.

Подводните кръстосвачи със стратегическо предназначение от проекта 955 "Борей" са въоръжени с междуконтинентални балистични ракети “Булава”. "Тези ракети са достоен отговор на всяка система за ПРО, където и да е разположена тя. В който и да е океан, ако се опитат да ни покрият, "Борей" ще преодолее тази отбрана", е мнението на руски генерал.

Подводницата може да превозва на борда си "смъртоносен товар" от 16 броя балистични ракети "Булава". Един подобен снаряд съдържа около десет ядрени блока с мощност около 150 килотона и може да нанесе удар по цел, която се намира на 9 000 километра от точката на изстрелването. Така Америка става лесна мишена на тази подводница.

"Борей" е способна да нанася удари без да издава местонахождението си. Едно от големите й предимства и постижения е ниската й шумност. През юли 2012 г. руската подводница "Борей" се появи на един километър от Манхатън и Статуята на Свободата и вся паника не само в Пентагона. Всички американци без изключение бяха шокирани как ги е доближила.

"Кронщад" е почти невидима

Подводницата ще бъде на разположение на руските военноморски сили. Тя се казва "Кронщад". Това е втората подводница от типа "Лада". Тези подводници се отличават с много ниски равнища на шумност и и високо равнище на автоматизация.

Първата вече извършва изпитания, които да усъвършенстват бойните съдове. Подводницата има 10 установки за вертикално изстрелване на крилати ракети. Тя е снабдена с ново противохидролокационно покритие. Така, благодарение на своите маневреност ибезшумност, подводницата е на практика невидим потенциален противник.

Тя е въоръжена с крилати ракети "Калибър". Предстои подводницата да премине през ходови и държавни изпитания. Вече се работи по следващата подводница от този тип. Тя трябва да излезе след няколко години. Работните дейности са напреднали.


577
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
14
 
0
 
! Отговори
Крим не е руски преди 4 седмици
да не забравяме че руските самолети винаги могат да помагат на подводниците..ха.ха много има вече под вода. А подводниците надали ще литнат..ха.ха ще имат съдбата на КУРКС 411
297
0
 
6
 
! Отговори
AZ преди 4 седмици
До Анонимен 284
==========================
Кажи сега каква е цената на руския газ.на американския втечнен,на азерския,на катарския ,на сирийския,на иракския и иранския,че да сравним и да изберем.
296
1
 
10
 
! Отговори
ОСТАП преди 4 седмици
ТОВА БЪЛГАРИТЕ МНОГО ПРОСТ НАРОД. ГЛЕДАМ ВИ ТУКА КАК СЕ ДЖАВКАТЕ А ЖИВОТА СИ ВЪРВИ. НЕ СИ ГЛЕДАМЕ НАШИЯ ХАЛ А МИ СМЕ СЕДНАЛИ ХОРСКИТЕ ПОДВОДНИЦИ ДА КРИТИКУВАМЕ.СЪБИРАМЕ КАПАЧКИ ОТ БЕЗАЛКОХОЛНО КУВИОЗИ ДА КУПУВАМЕ АМА ПАРИ ЗА ЗА Ф 16 СЕ НАМИРАТ. ПРОСТИ,МНОГО ПРОСТИ СМЕ!
295
12
 
3
 
! Отговори
Да прави са преди 4 седмици
Това го доказа и Курск.
294
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Най-доброто техническо образование
се получава в МГТУ Бауман в Москва .
бай-бай америка
293
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 259
За подводниците е ясно! Защо не напишете, че КамАЗ спечели рали "Дакар" за 16-ти път!

Някой преди мен беше писал, че и шасито е Рейн метал.Това не го знаех, но не се изненадвам.Шасито на новия Урал е Донг Фенг - Китай.
292
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 259
За подводниците е ясно! Защо не напишете, че КамАЗ спечели рали "Дакар" за 16-ти път!


Защото КамАЗ е с двигател Либхер, скорости ZF, съединител Борг Варгнер, окачване Билщайн и финландски диференциали.
291
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 239
Великите американци не признават дизеловите подводници и нямат нито една! Руснакът търси евтино, прагматично и...съвършено!

И европейците същите глупаци като американците.Отказват се от съвършения дизелов двигател и постепенно минават на електрички.Глупавите германци даже направиха и подводница задвишвана с батерии.
290
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 193
ЯНКИ - ГОУ ХОУМ! СКОРО ЩЕ ПОЧНАТ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ ДА ГИ ГОНЯТ, КАТО бясни п-се-
та

Ама колко скоро, че за сега гонят само руснаци?
289
2
 
7
 
! Отговори
Вдигни очи преди 4 седмици
АМтролове извадете си главите от дирника и се огледайте! Света върви напред а не назад! Вдигни очи АМтроле Вдигни очи.Това е вече края на дългата измислица че сме живели в рая на всички времена. Това е вече края на тази сива приказка, която ни остави на края на света. Отлетелите мечти връщат се при нас. Вдигни очи, вдигни очи... Вдигни очи, виж този свят, животът днес върви напред, а не назад. Вдигни очи, светът е с нас! Вдигни очи и знай, ти имаш шанс
288
14
 
4
 
! Отговори
МЕНТЕ СТАТИЯ преди 4 седмици
РУСКИТЕ БОЛИНИ - НАЙ-ЗДРАВИТЕ БОЛНИ НА СВЕТА!!! СТАТИЯТА ОТ ГОРЕ ДО ДОЛУ Е ПЪЛНА С ФАКТОЛИЧЕСКИ ЛЪЖИ. АЛО, ДНЕС - И ВИЕ ЛИ СКОЧИХТЕ НА КЛОНА ЗА КОПЕЙКИ?
287
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Подводницата "Акула" може да унищожи половината земно кълбо

Тая Акула е от преди 40 години.Рашките нямат нищо по-ново.Американците знаят във всяко едно време къде се намират тези Акули.Курск също беше Акула, но американците го свитнаха като едното нищо.
286
22
 
10
 
! Отговори
През 80те преди 4 седмици
Немски самолет кацна на червения площад с пилот любител. Толкова за руската мощ или по точно , безпомощност.
285
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
През юли 2012 руската подводница се появи на 1 км. от Манхатън:))))))
284
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На магнитометричните датчици отдавна им е намерена цаката. За да са ефективни трябва да си на дистанция, на която можеш да видиш подводницата с просто око, иначе виждаш колкото кокошка в тъмен курник ще види лисицата ;)))
283
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От около 10 години повтарям: ако някой от вас, необразовани философи, намери по - евтина газ от руската, нека се обади. Аз осигурявам 100% финансирането на доставката, той само да я намери. Делим 50 на 50. Все още нито един укро - полски сланинопитек не ми се е обадил, въпреки свръх изгодните условия, които му предлагам ;))) Що така бе, мимета? Що така не сте навити да изкарате няколко милярда през следващите 10 години? Да ва е.а и в тутурутките сиренясали ;)))
282
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само *** и лъжи.
281
1
 
6
 
! Отговори
Бай Петко преди 1 месец
Целия съм във Възторг
280
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турецкий гамбит,фильм
279
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
Да, полковник Гундяев здраво нашшамари Радев по главата :)))

Е, ходи купувай газ от Гърция и Турция и бъди щастлив, че Гундяев здраво е нашамаросал
българския президент. След това поплюй Путин, че изгони ББ, и си плащай сметките щастлив. 80%-тов.