Война Русия - Япония? САЩ идват на Курилите с военни бази!

Русия патрулира въздушното пространство над Северния ледовит океан
31 яну 2019 21:50, Елка Василева
329
Война Русия - Япония? САЩ идват на Курилите с военни бази!
Снимка: архив, Reuters

В случай на война между Русия и Япония на Курилските острови мигновено ще бъдат разположени американски военни бази, прогнозира военният експерт генерал-полковник Анатолий Зайцев в статия за руското издание "Военнопромишлен куриер".

След Втората световна война Русия и Япония не са подписали мирен договор и десетилетия преговарят по въпроса. Токио и Москва спорят главно за суверенитета върху архипелаг, който японците наричат Северни територии, а руснаците - Южни Курилски острови.

Според автора Токио не се е отказал от експанзионистките си амбиции, нито е отменил своя "план за Велика Япония до Урал". Генералът сравнява японските сили и средства в Далечния изток с тези на Русия и стига до извода, че Токио има надмощие в региона.

По негови данни за далекоизточния театър на военни действия Русия разполага там с 25 подводници, 10 океански бойни кораба и 32 крайбрежни. Япония има 66 кораба, включително 5 ескадрени миноносеца с хеликоптери и хангар за самолети Ф-35; също и 18 подводници, 5 танкера, десетки ракетни, десантни и други катери, спомагателни и други плавателни съдове, близо 180 самолета и 140 хеликоптера.

Използвайки военното си превъзходство, Япония може да нанесе внезапен удар по Сахалин и Южните Курилски острови. САЩ според него ще заемат неутрална позиция, но ще убеждават Москва да не използва ядрени оръжия. Китай ще остане настрана, но изглежда ще наблегне върху териториалните си претенции към Русия.

В крайна сметка Токио ще се съобрази с интересите на Вашингтон и "още на другия ден" на Курилските острови ще се появят военни бази на САЩ, заключава руският генерал, чиято статия цитира РИА Новости.

След трийсетгодишна пауза Русия ще поднови тази година патрулирането на въздушното пространство над Северния ледовит океан, в района на полюса, пише в. "Известия", цитиран от БТА.

На бойно дежурство ще застъпят изтребители-прехващачи МиГ-31БМ, едни от най-бързите самолети в света. Те развиват скорост до 3000 км/ч и могат да настигнат който и да е днешен боен самолет.

В небето над Арктика ще действат ескадрили от Северния и Тихоокеанския флот на Русия, което дава възможност за контрол над целия регион. Според експерти въздушният коридор над Арктика е особено важен, тъй като вероятният противник може да го използва за удари в районите на Урал, Сибир и Централна Русия, посочва вестникът.

Западни експерти поставиха под съмнение пропагандните изявления на Китай, че може да унищожава американски самолетоносачи, пише "Взгляд".

В четвъртък Китай показа видеоклип, демонстриращ възможностите на най-новите му ракети. Държавният печат помести и серия статии с твърдението, че ракетите "Дунфън-26" могат да поразят самолетоносач.

Експерти от Запада обаче се усъмниха, че ДФ-26 могат да поразяват движещи се морски цели. Според тях нито във видеото, нито в статиите има доказателства за такива възможности, посочва електронният вестник, като се позовава на Си Ен Ен.

След това обаче китайското проправителствено издание "Глобал таймс" помести нова статия, в която местен военен специалист обяснява, че ДФ-26 има конструктивни елементи, с чиято помощ може да променя траекторията на полета, за да порази маневриращ обект - например бавно движещ се самолетоносач.

Китайски военен експерт допълва, че бойната глава на ДФ-26 е снабдена и със специална насочваща система за проследяване на движещи се цели. Но според анализатора Андрю Тейт, цитиран от Си Ен Ен, все още няма достатъчно потвърждения за противокорабните възможности на тази ракета.

Въпросът дали Китай притежава ракети, способни да унищожават движещи се, а не стационарни цели, е от ключово значение с оглед евентуална военна конфронтация между САЩ и КНР. Основен ударен инструмент на американските въоръжени сили са самолетоносачните групи, практически неуязвими за всички военни заплахи, съществуващи днес. Балистични ракети могат да се насочват само към наземни, неподвижни цели. И ако Китай наистина е разработил ракети срещу движещи се обекти, това принципно променя нещата, що се отнася до защитата на китайските земи от американска агресия, пояснява "Взгляд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
8
 
28
 
! Отговори
adam преди 5 години
по скоро американскиот васал ще потъне в океана:) а бяха толкова храбри с пърл харбър и колко кравари отепаха в тихия океан сега да са им слуги:(
241
9
 
29
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
Какви бази на тези острови, бе, вие болни ли сте???Братушките са на 300 (триста) км от Курилите, а янките на 6 000 (шест хиляди) км оттам. Как ще ги защитават и снабдяват тия бази???
240
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дромон е с около 250 човека екипаж Факт че няма и 1000 души от Имперския флот на Ромейте насмитат цяла руска армия от над 15 000 души от който над 7000 отиват при рибите ...
239
12
 
1
 
! Отговори
Того Цушимски преди 5 години
Одобно пропускаш и двете 240 мм оръдия на Кореец Японците нямат нищо над 150 мм в тоя бой .Впрочем Коеец поне се взривява ( стщия бой мамаму стара).не е като ония от Варяг да се забият в плитчина и да се предадът барабар с флага си ...
238
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонименЕто един дето просто пак не знае историятаРимската и Източната Римска или Византийска империя са властвали толкова време и на така вплощ защото са разчитали на технологиите - имали са ОГРОМНА и СВРЪХСЪВРЕМЕННА ВОЕННА ПРОМИШЛЕНОСТЕто ти няколко примера"Бронираните" Дромони(Триреми)Римското копие което1. Пробива щитовете и винаги наранява(понякога смъртоносно)2. Не може да се ползва от противника3. Противника винаги остава без щитГениални военни изобретения на древния свят
237
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И разбира се абсолютния рекод ТРИ византиски дромона срещу над 200 руски кораби ... 56 потопени и 19 пленени Факт
236
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонименСупер АдмиралеВъпросния "бой" освен при съотношение на силите 10:1 се е водел и при тотално тактическо/стратегическо преимущество на ЯпонцитеВаряг излиза от пристанище към открито море като се движи във тъй наречения фарватер - достатъчно дълбоко място в залива където могат да плават корабитеМаневри само напред и лек ЗИГ-ЗАГЯпонците са в открито море и могат да се движат както си искатВаряг не може да избяга от МиноносцитеВаряг има по-слаба артилерия от "Асама и Чиода"
235
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немския лек крайцер Шобенен псв влиза в бой при по лошо 6 на един съотношение потапя даже един и поврежда 2 други тешко Британския Миноносец Корейджъс сам в бой с 8 немски есминеца протаранва единия Американската Фрегата Меримак Резулют се сражава с 3 британски фрегати потъва отнаяйки 1 британски кораб със себеси ...Още искашли или ще ни занимаваш с руските си въш,лювци
234
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"терористическото образование русия ни заплашва всеки ден"ПОРЕДНИЯ КОЙТО ПРОСТО НЕ РАЗБИРА ЗАЩОТО Е НЕОБРАЗОВАНАХДЕ СЕГА ДВОЙКАРЮ ДА ТЕ НАУЧИМ НА ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩАПри ядрен взрив имаЕлектромагнитен импулс - поразява електроника 1сек Термо и ренгеново излъчване - поразява в даден район за 5-10секУдрана вълна - разрушения до 50км максВДИГА МИЛИОНИ ТОНОВЕ ПРАХ И ПЕПЕЛ ВЪВ ВЪЗДУХАРАДИОАКТИВНО ЗАРАЗЯВАНЕОТРАВЯ ЗЕМЯТА И ВОДИТЕ ЗА ХИЛЕДОЛЕТИЯ И СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА НА ХИЛЯДИ КМ
233
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори Хитлериска германия не ползва оръжие за масово поразяване с каквото терористическото образование русия ни заплашва всеки ден .Накрая ще им теглим ножа
232
9
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ СМАЗАНА КАТО ХИТЛЕРИСТКА ГЕРМАНИЯ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ!"ЕТО ТОЗИ ВЕЧЕ ГО НАРИЧАМ ПРОСТО ГЛУПАКДа приемем че целия свят е срещу Русия по границите са струпани милиони военни непрекъснато летят конвенционални ракети насам натамИзмислили са непробиваема ПРО и Руските ракети няма да стигнат никъдеЗапочва последния щурмРусия взривява ядрения си потенциал на земната повърхност или на 5-10м под земната повърхностПЕРМАНЕНТНА ГЛОБАЛНА РАДИОАКТИВНА ЯДРЕНА ЗИМАКРАЙ!
231
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Того ЦушимскиЗначи стрещу един кораб с 12*152мм и 12*76мм оръдия имаДва кораба от по-висок рангЧетири кораба от същия рангОсем кораба от по-нисък рангПриблизително съотношение 1:10Велика победа на Японцитеа самия кораб е потопен както изисква морската традиция непокоренВиж ако бяха го взривили руснаците щеше още по-голям ефект да има но много малко са капитаните които биха сторили това
230
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ СМАЗАНА КАТО ХИТЛЕРИСТКА ГЕРМАНИЯ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ!
229
6
 
3
 
! Отговори
Того Цушимски преди 5 години
Във вики ру много глупости пишат а и самото потапяне е такъв фарс че след само 5 месеца Варяг е изваден и плава под Японски флаг а поиния руски екипаж се предал след втория истрел барабар с андревския си *** Факти бобчо
228
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сащ вече имат база в региона Шок а (( пияндуреца дори това не знае
227
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Того ЦушимскиВаряг получава, по различни данни, от 7 до 11 попадения, в т.ч. една пробойна с площ 2 m² при водолинията, загубите сред екипажа са: 1 офицер и 30 матроса убити, 6 офицера и 85 матроса ранени и контузени, около 100 човека имат леки нараняванияСлед преместване на екипажа на неутрални кораби, Варяг е потопен чрез отваряне на кингстоните.Ехх отворете Википедия преди да се излагате в ЕФИР
226
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Русия се слави с най глупавите и бездарни генерали на света тоя експерт е поредното доказателство"ПОРЕДНИЯ ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВАбре точков ти прочете ли статията? От цялата БОЗА в статията Руския Генерал е направил едно единствено изказване - В случай на Война САЩ ще се опитат да направят бази на Курилските острови което е много вероятно от военна гледна точка.Останалата БОЗА са го писали списвачи даже не Журналисти а точно Списвачи като нашия Опорно Точков Лозунгов
225
7
 
5
 
! Отговори
Того Цушимски преди 5 години
Варяг ? Че какъв подвиг има ? потопили си гимията ПРЕДАЛИСА и флага искара ли са в японски плен до края на войната . Почти всочки живи Накрая нещасния Николай 2 ги наградил на площада ... (вместо да ги децимира както е редно)...метежите и революциите и без това си е имал в излишък ... ФАКТИ Така че пияници ако искате истински подвиг Това е атаката на Ямато 1945 дори гориво за връщане са нямали това са геройте не пияндурите на Варяг Факти
224
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До психо русофилистикЕхх ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВзаради подобни изказвания само че на високо САЩ държавно ниво Китай и РФ започнаха да си правят собствени интернетиДокато Китай за своята мрежа има 4-5 входни точки при РФ точките на свързване със света са стотици
223
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия се слави с най глупавите и бездарни генерали на света тоя експерт е поредното доказателство