Война Русия - Япония? САЩ идват на Курилите с военни бази!

Русия патрулира въздушното пространство над Северния ледовит океан
31 яну 2019 21:50, Елка Василева
329
Война Русия - Япония? САЩ идват на Курилите с военни бази!
Снимка: архив, Reuters

В случай на война между Русия и Япония на Курилските острови мигновено ще бъдат разположени американски военни бази, прогнозира военният експерт генерал-полковник Анатолий Зайцев в статия за руското издание "Военнопромишлен куриер".

След Втората световна война Русия и Япония не са подписали мирен договор и десетилетия преговарят по въпроса. Токио и Москва спорят главно за суверенитета върху архипелаг, който японците наричат Северни територии, а руснаците - Южни Курилски острови.

Според автора Токио не се е отказал от експанзионистките си амбиции, нито е отменил своя "план за Велика Япония до Урал". Генералът сравнява японските сили и средства в Далечния изток с тези на Русия и стига до извода, че Токио има надмощие в региона.

По негови данни за далекоизточния театър на военни действия Русия разполага там с 25 подводници, 10 океански бойни кораба и 32 крайбрежни. Япония има 66 кораба, включително 5 ескадрени миноносеца с хеликоптери и хангар за самолети Ф-35; също и 18 подводници, 5 танкера, десетки ракетни, десантни и други катери, спомагателни и други плавателни съдове, близо 180 самолета и 140 хеликоптера.

Използвайки военното си превъзходство, Япония може да нанесе внезапен удар по Сахалин и Южните Курилски острови. САЩ според него ще заемат неутрална позиция, но ще убеждават Москва да не използва ядрени оръжия. Китай ще остане настрана, но изглежда ще наблегне върху териториалните си претенции към Русия.

В крайна сметка Токио ще се съобрази с интересите на Вашингтон и "още на другия ден" на Курилските острови ще се появят военни бази на САЩ, заключава руският генерал, чиято статия цитира РИА Новости.

След трийсетгодишна пауза Русия ще поднови тази година патрулирането на въздушното пространство над Северния ледовит океан, в района на полюса, пише в. "Известия", цитиран от БТА.

На бойно дежурство ще застъпят изтребители-прехващачи МиГ-31БМ, едни от най-бързите самолети в света. Те развиват скорост до 3000 км/ч и могат да настигнат който и да е днешен боен самолет.

В небето над Арктика ще действат ескадрили от Северния и Тихоокеанския флот на Русия, което дава възможност за контрол над целия регион. Според експерти въздушният коридор над Арктика е особено важен, тъй като вероятният противник може да го използва за удари в районите на Урал, Сибир и Централна Русия, посочва вестникът.

Западни експерти поставиха под съмнение пропагандните изявления на Китай, че може да унищожава американски самолетоносачи, пише "Взгляд".

В четвъртък Китай показа видеоклип, демонстриращ възможностите на най-новите му ракети. Държавният печат помести и серия статии с твърдението, че ракетите "Дунфън-26" могат да поразят самолетоносач.

Експерти от Запада обаче се усъмниха, че ДФ-26 могат да поразяват движещи се морски цели. Според тях нито във видеото, нито в статиите има доказателства за такива възможности, посочва електронният вестник, като се позовава на Си Ен Ен.

След това обаче китайското проправителствено издание "Глобал таймс" помести нова статия, в която местен военен специалист обяснява, че ДФ-26 има конструктивни елементи, с чиято помощ може да променя траекторията на полета, за да порази маневриращ обект - например бавно движещ се самолетоносач.

Китайски военен експерт допълва, че бойната глава на ДФ-26 е снабдена и със специална насочваща система за проследяване на движещи се цели. Но според анализатора Андрю Тейт, цитиран от Си Ен Ен, все още няма достатъчно потвърждения за противокорабните възможности на тази ракета.

Въпросът дали Китай притежава ракети, способни да унищожават движещи се, а не стационарни цели, е от ключово значение с оглед евентуална военна конфронтация между САЩ и КНР. Основен ударен инструмент на американските въоръжени сили са самолетоносачните групи, практически неуязвими за всички военни заплахи, съществуващи днес. Балистични ракети могат да се насочват само към наземни, неподвижни цели. И ако Китай наистина е разработил ракети срещу движещи се обекти, това принципно променя нещата, що се отнася до защитата на китайските земи от американска агресия, пояснява "Взгляд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
5
 
5
 
! Отговори
психо русофилистик преди 5 години
Боби ако не емигрира в Русия скоро ще трябва да му изключим интернета. По принцип достъп до интернет на русофили трябва да се пуска само със специално разрешително от 4-ти километър.
221
6
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Калеко Алеко"САЩ да дойдат на Курилите с военните си бази, след като са поканени от Япония, по същия начин по който путин се нагмезди в Сирия, след като беше поканен от Асад"Айде УМНИКО ПОПРОЧЕТИ ИСТОРИЯ И СЪОБЩИ НА ВСЕОСЛУШАНИЕ КОГА АДЖЕБА СССР/РФ получават базата си в Сирия? И от кога се експлоатира.АМАН ОТ ОПОРНО ТОЧКОВИ ЛОЗУНГОВИ
220
5
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Холандците показаха клипчета снимани от местното население как РУСКИ БУК влиза в Украйна"Белинг Кет Украинска група блогери най-накрая през зъби призна че клиповете са манипулираниНакрая Холандците обнародваха серийните номера на ракетатаРФ разсекрети производствената документация от 1985 и даже в досието има нареждане за доставка на ракетата по ЖП до УССРА след това същото поделение е преминало с техниката си и боеприпасите в УкрайнаПП къде са записите на РВД и самите операт
219
7
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Холандците показаха клипчета снимани от местното население как РУСКИ БУК влиза в Украйна"След свалянето МН-17 излезнаха следните хипотезиСвален с 30мм оръдие от МиГ-29/Су-25/Су-27Свален с ракета радарно насочване от МиГ-29/Су-27Свален от БУК Руски/СепаратистиСвален от БУК УкраинскиПочти веднага се отказаха от 1 и 2 версияОстана Кой е стрелял с БУК?Алмаз Антей по характера и разположението на осколките доказа че са УкраинциРуски ТВ доказаха ползване на Фотошоп в клиповете
218
6
 
9
 
! Отговори
До 234 преди 5 години
До Руснаците няма"Наверх вы, товарищи, все по местам!Последный парад наступает!Врагу не сдается наш гордый "Варяг",Пощады нито не желает!"Дай ми само един пример от подобна саможертва!Това е руският моряк, това руският воин! А самураите от Квантунгската армия се предаваха със стотици хиляди през 1945 г.Сега една ракета да излети от японските острови към Русия, Хирошима ще бъде мил спомен!
217
3
 
2
 
! Отговори
До 229 преди 5 години
*** явно не знаеш историята на Сахалин! За избиването на всички руснаци и първи тия които смятали че гиосвобождавато тцарска Русия!
216
6
 
6
 
! Отговори
Руснаците няма преди 5 години
Да воюват а ще се предадатВ крайна сметка под японско робство ще Катар японски кочи и всичко в техните домове ще е ХитачиЗащо да умират заради едни малки острови.
215
13
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Като се замисли човек нормално е САЩ да дойдат на Курилите с военните си бази, след като са поканени от Япония, по същия начин по който путин се нагмезди в Сирия, след като беше поканен от Асад, а сега се домогва и до Венецуела след като с Мадуро се надушиха, като крастави магарета ... !!!
214
17
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Руските некадърници с Украйна не могат да се справят , та с Япония ли ще се справят ?!Те да се благодарят на пленените от втората световна война немски учени ,които им разработиха технологии за създаване на ядрено оръжие ! Ако в момента руската *** няма ядрено оръжие ,всеки ще я тупа катко бръшнян чувал ! Затова руските некадърници постоянно заплашват ,че ще използват ядрено оръжие защото много добре са на ясно ,че ще ядат тоягата !
213
2
 
6
 
! Отговори
към 215 преди 5 години
До HandelНе си коректен. А накрая и лъжеш.Когато през 1951 година в сан франциско се подписва мирния договор между Япония и страните от анти-хитлеристката коалиция, СССР отказва да подпише, поради факта, че текстът е подготвен от Пиндостан. Пет години по-късно /1956 г./ троцкистът-либераст Никита Хрушчов прави някакъв проект за мирен договор, в който обаче е казано, че за островите Шикотан и Хабомаи СССР ще разговаря с Япония само след сключването на мирен договор.
212
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
руския е обречена
211
4
 
8
 
! Отговори
защото преди 5 години
До Боби-Чемодан,вокзал в русия не пускат току така, въпреки че там живеят поне 1 млн. от ЕС и САЩ,докато в САЩ-можеш веднага да живееш -там епълнои с талибани латино и араби +остатъци от бели американци в цели парлаткови градове или в каравани.А и да се запишеш за купони- дават ги на 70 млн. благоденстващи гетаци.
210
10
 
14
 
! Отговори
война преди 5 години
няма да има, защото Русия ще приклюйчи с Япония за по малко времето което и трябваше прев ВСВ пак срещу Япония-2 седмици. А сега ще приключи с безконтакнта война само за 1 ден.От Япония нищо нямада остане.А САЩ ако ще 15 бази да напрявят, никой не се интересува от това.
209
15
 
12
 
! Отговори
Боби-Чемодан,вокзал преди 5 години
Защо Боби не живее в Русия, а ни тормози с присъствието си в държава членка на НАТО и ЕС през 21 век?
208
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ СА РАЗПАЛИЛИ 201 ОТ ОБЩО 248 ВОЕННИ КОНФЛИКТА СЛЕД ВСВ
207
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 204Обожавам думата "парадигма"! Звучи много така...А сега ме чуй - Русия разработва всички видове оръжия, даже нови пистолети и автомати. Не й пука от Китай, защото интересите им съвпадат и си сътрудничат чудесно.Преди да нападнат Сибир, китайците ще прилапат огромната и богата на изкопаеми Монголия, ще си вземат Казахстан, Киргизстан, Таджикистан.В САЩ китайците са повече от 40 млн. В Канада също не са малко. Да не вземат първо натам да се отправят?
206
7
 
10
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Тато"сещаш ли се къде е скрито кучето , в 1960г. Япония по натиска на САЩ , сключват договор по силата на който , американците могат да установят военна база където пожелаят на територията на Япония."След което договореностите от 1956 стават НЕВАЛИДНИ защото естествено е записано - островите ще са ДЕМИЛИТАРИЗИРАНИДяволът е в ДЕТАЙЛИТЕ както е казал народа.
205
2
 
7
 
! Отговори
Тато преди 5 години
До Handel Много си ***, в 1956г. има споразумение Русия да върне 2 острова Шикотан и един скален , но не уточнено на кого да ги върне , сещаш ли се къде е скрито кучето , в 1960г. Япония по натиска на САЩ , сключват договор по силата на който , американците могат да установят военна база където пожелаят на територията на Япония.
204
7
 
15
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До НАТО ОТАНУмнико леко си назад с материалаСлед като Холандците показаха серийните номера на Ракетата свалила Боинга МН-17 Руснаците разсекретиха производствената документация за съответния период на 80те години на миналия век и там ЧЕРНО НА БЯЛО е написано че ракетата е доставена на еди кое си поделение в УССР в последствие поделението с материалната част и ракетите става собственост на Украйна.С радост "Пердо Потрошенко" ще го видим като обвиняем в Хага.
203
5
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 220 преди 5 години
Разрешавам си да те допълня. Районът е изключително богат на риба и морски дарове.На Итуруп е единственото място в света, в което от един вулкан се отделя голямо количество рениеви пари и едно заводче за кондензация на рений ще даде на притежателя огромни печалби. Руснаците ще инвестират милиарди за населяване и усвояването на островите, инфраструктура, поминък. Японците ще подсмърчат - сами си докараха до състоянието, че обещаните им Хабомаи и Шикотан вече никога няма да са японски.Война?Смях!