Путин няма да изостави приятеля си Мадуро

Парите, инвестирани от Роснефт в петролни проекти, никога няма да се изплатят
Обновена: 3 фев 2019 13:21 | 3 фев 2019 13:20, Нели Христова
309
Путин няма да изостави приятеля си Мадуро
Снимка: Reuters

Многомилиардната инвестиция в петролната индустрия на една бедна страна е важна, ала не и единствена причина за това, предаде "Дойче веле".  Руският президент - пламенен поддръжник на монетаризма и противник на печатането на пари с цел решаване на социални и политически проблеми, отдавна ще да е наясно до какво води инфлационната политика на Мадуро. Но дори и господарят на Кремъл трябва да разбере, че никое ЦРУ не би могло да „изнасили” венецуелската икономика, така както го направиха Уго Чавес и неговите наследници.

Още по темата

"Кремъл не изоставя приятелите си"

Парите, инвестирани от Роснефт в петролни проекти, никога няма да се изплатят. Ако някой някога е успял да се облагодетелства за своя сметка покрай венецуелските “командири”, така да бъде. Защото ако (и това става все по-вероятно) режимът във Венецуела падне, тогава Роснефт бързо ще бъде заменен от някой ExxonMobil.

Единствената възможност за спасяване едновременно както на венецуелската икономика, така и на режима на Мадуро, е да се назначи Антон Силуанов за вицепрезидент на страната и да се освободи от затвора Алексей Улюкаев, за да оглави след това в Каракас в министерството на финансите. Докато това не се случи - а то няма как да се случи - Мадуро ще продължи да води Венецуела към икономически крах.

Въпреки това Москва няма да се отвърне от нея. В крайна сметка, още от изпращането на руските военновъздушни сили на помощ на Башар Асад през есента на 2015 г. Путин се смята за главен борец в света срещу политиката на Вашингтон за смяна на авторитарните режими. Преживял два Майдана в Украйна и "Революцията на розите" в Грузия, той реши никога повече да не се предава на американските "демократи". Близката победа в Сирия трябваше да го убеди, че това е правилната политика. А сега за него е много важно да докаже отново: "Кремъл не изоставя приятелите си". Сигурен съм, че тайните телефонни линии между Москва и Каракас са се нажежили от съвета: "Не се предавай, Николас! Ако е необходимо, смажете ги с танкове! Нали ви осигурихме с Т-72? Виктор се уплаши в Киев и сега той живее във вила близо до Москва. Николас, и ти ли искаш половин година да гледаш снега през прозореца? Ако не искаш, действай с всички средства."

За последен път Москва влезе в пряка конфронтация с Вашингтон в началото на 1970-те години, когато Леонид Брежнев се опита да превърне Чили във втора Куба, а от президента социалист и довереник на КГБ Салвадор Алиенде - в новия Фидел Кастро. След това САЩ помогнаха на чилийските военни, водени от генерал Аугусто Пиночет, да свалят Алиенде.

Към днешна дата режимът на Путин, който сам е изолиран и санкциониран, се противопоставя на Вашингтон без да има и една десета от ресурсите и световното влияние на Съветския съюз. Сирийските победители не познават пътя назад. А за повечето руснаци това, което се случва във Венецуела, е "конфликт в една далечна страна между хора, за които не знаем нищо". Мисля, че няма да останат за дълго в неведение.

* Концепция, направлявала външната политика на САЩ и целяща недопускане на европейска колонизация в Северна и Южна Америка, бел.р.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
4
 
! Отговори
Камен преди 5 години
на дядо си Ташко! Не се таковайте с комшията Мадуро! А за Путин са безвкусни шеги! Това са лидери, дет стъпят все просперитет носят!
156
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прод.Заплата може като число да е в хиляди но ако не осигурява добър живот на хората ,като"изкоренява" мизерията изцяло и не подържа нисък стандарт на живот на мнозинството а подържа висок стандарт на живот на малцинството,то това значи,че разпределението на богатството е справедливо.В справедливостта е истината и в умението на управляващите да го използват за благосъстоянието на гражданите ,т.е. за образование,за наука,за иконом.просперитет.Другото е алчност и безхаберие за ближния.
155
7
 
8
 
! Отговори
Кат е на власт преди 5 години
До АнонименЩе го изкарат и Кутузов, бори мечки, пилотира изтребител, тушира 100 кила кавказец шампион по джудо, играе хокей... нали знаеш какво е култ. За нормални хора е смешно, ама за други не е!
154
17
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
САЩ непрекъснато залага капани на жужето... - а то скача в тях с двата крака...
153
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези г-да,които твърдят,че високата заплата е стандарт на живота,или не не разбират смисъла му или са големи ***.В една страна ако е богата на ресурси и има добро управление може да се живее и с 20 (от каквото и да е )на месец, стига това число 20 да осигурява добър живот а не мизерия,което означава че разпределението на богатството е справедливо.Тук е "заровено кучето",т.е.в разпределението на ползата от него и не е важно кой го притежава ако правилно се разпределя и покрива изцяло нуждите.
152
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупавото заглавие ни насочва към глупава дискусия!
151
6
 
9
 
! Отговори
Салам Камчия преди 5 години
беше супер, обвивката беше като мушама, едва се режеше с нож, после текваше някаква слуз, месото беше пихтия! В БНА го хвърляхме на кучетата и отказваха да го ядат! Но то с кучетата бяхме на един граждански статус!
150
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 153Без да съм автор и аз се съмнявам.Миналата година в Петербург гръмна с едно от салютните оръдия и веднага поясниха че е старши лейтенант от артилерията. По мое време в артилерията взимаха все високи момчета. По-ниските бяха кемафи.
149
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 147Бяха 9 милиона, защото бяхте оградили границата с кльон и стреляхте по всеки който се приближеше на 5 км от браздата. Иначе да бяхте останали само ОФ активистите.
148
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AdamИма, има. В Москва са!
147
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам, има руски автори които сериозно се съмняват в биографията на ***, считат че е измислена впоследствие! Как това 60 кила човече е бягало километри с шинел и картечница, после е прието в школата на КГБ, дето там до един са зверски катили? Светослав Белковски е най-известен!
146
16
 
12
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
Да бе ..хората на Венесуела ще гладуват а руските олигарси и Макуро ще тънат в разкош..ха.ха руснаците са паразитен народ...Само да се залепят за някой братски народ му изпиват кръвта.
145
5
 
16
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Дойче веле трябва да се следи непрекъснато,за да се види докъде може да се стигне по пътя на извращаване на истината.А за тези,които говорят за изолация на Русия и Путин искам да припомня една мисъл на Мартин Лутър Кинг - "Ако ти си сам,но с теб е Бог,значи си болшинство"
144
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре режима се сменя и Венецуела тръгва по пътя на Ирак,Либия ,Афганистан ,Сирия,с една дума на откъде но петрола потегля бясно към Америка.тръмп е победител
143
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
i boiko podkrepia tram - s 2 milarda
142
9
 
24
 
! Отговори
Adam преди 5 години
По големи убийци, нагледци и терористи от режима във Вашингтон няма!
141
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България за 30 години евроатлантизъм 2 милиона си заминаха от тоя свят и 2 милиона ако не и повече муят улиците и слугуват на Запад, останаха 5 милиона в България. А преди евроатлантизма България беше 9 милиона.
140
9
 
11
 
! Отговори
2 млн. емигранти преди 5 години
Колко са отишли в Русия? Единици по лични причини!Избягалите от руския рай са над 20 млн. даже някой, представяте ли си, идват в България! Даже и нашия ад с почти всеки човек клошар, е добре за тях!
139
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С ниски заплати в България са 80% от населеинето. Същото е и в Сомалия, в Никарагуа, в Хаити, в Мали, в Нигерия, Ангола...
138
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има си връзка между Путин, Мадуро, но наша *** им е шеф. Все пак 20 тона злато взе човечето, как ще го остави, като може да вземе още нещо.