Путин няма да изостави приятеля си Мадуро

Парите, инвестирани от Роснефт в петролни проекти, никога няма да се изплатят
Обновена: 3 фев 2019 13:21 | 3 фев 2019 13:20, Нели Христова
309
Путин няма да изостави приятеля си Мадуро
Снимка: Reuters

Многомилиардната инвестиция в петролната индустрия на една бедна страна е важна, ала не и единствена причина за това, предаде "Дойче веле".  Руският президент - пламенен поддръжник на монетаризма и противник на печатането на пари с цел решаване на социални и политически проблеми, отдавна ще да е наясно до какво води инфлационната политика на Мадуро. Но дори и господарят на Кремъл трябва да разбере, че никое ЦРУ не би могло да „изнасили” венецуелската икономика, така както го направиха Уго Чавес и неговите наследници.

Още по темата

"Кремъл не изоставя приятелите си"

Парите, инвестирани от Роснефт в петролни проекти, никога няма да се изплатят. Ако някой някога е успял да се облагодетелства за своя сметка покрай венецуелските “командири”, така да бъде. Защото ако (и това става все по-вероятно) режимът във Венецуела падне, тогава Роснефт бързо ще бъде заменен от някой ExxonMobil.

Единствената възможност за спасяване едновременно както на венецуелската икономика, така и на режима на Мадуро, е да се назначи Антон Силуанов за вицепрезидент на страната и да се освободи от затвора Алексей Улюкаев, за да оглави след това в Каракас в министерството на финансите. Докато това не се случи - а то няма как да се случи - Мадуро ще продължи да води Венецуела към икономически крах.

Въпреки това Москва няма да се отвърне от нея. В крайна сметка, още от изпращането на руските военновъздушни сили на помощ на Башар Асад през есента на 2015 г. Путин се смята за главен борец в света срещу политиката на Вашингтон за смяна на авторитарните режими. Преживял два Майдана в Украйна и "Революцията на розите" в Грузия, той реши никога повече да не се предава на американските "демократи". Близката победа в Сирия трябваше да го убеди, че това е правилната политика. А сега за него е много важно да докаже отново: "Кремъл не изоставя приятелите си". Сигурен съм, че тайните телефонни линии между Москва и Каракас са се нажежили от съвета: "Не се предавай, Николас! Ако е необходимо, смажете ги с танкове! Нали ви осигурихме с Т-72? Виктор се уплаши в Киев и сега той живее във вила близо до Москва. Николас, и ти ли искаш половин година да гледаш снега през прозореца? Ако не искаш, действай с всички средства."

За последен път Москва влезе в пряка конфронтация с Вашингтон в началото на 1970-те години, когато Леонид Брежнев се опита да превърне Чили във втора Куба, а от президента социалист и довереник на КГБ Салвадор Алиенде - в новия Фидел Кастро. След това САЩ помогнаха на чилийските военни, водени от генерал Аугусто Пиночет, да свалят Алиенде.

Към днешна дата режимът на Путин, който сам е изолиран и санкциониран, се противопоставя на Вашингтон без да има и една десета от ресурсите и световното влияние на Съветския съюз. Сирийските победители не познават пътя назад. А за повечето руснаци това, което се случва във Венецуела, е "конфликт в една далечна страна между хора, за които не знаем нищо". Мисля, че няма да останат за дълго в неведение.

* Концепция, направлявала външната политика на САЩ и целяща недопускане на европейска колонизация в Северна и Южна Америка, бел.р.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бойко Файърмен 139И КАТО СЕ СЪБУДИ КАКВО СТАНА??????????
136
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Защо сме бедни? 140Явно тази "лустрация" трябваше да почне от такива като тебе, които си помислиха, че като ни канят на "масата" в еуропката, е било КАТО "ГОСТИ"!!! Без да си дават сметката, ЧЕ СА НИ ПОКАНИЛИ КАТО "МЕЗЕ"!!!
135
7
 
9
 
! Отговори
ЕС и НАТО преди 5 години
Оскотяваща бедност.
134
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С високи заплати са само воените в режима на Мадуро.Същото е и при Путин.
133
2
 
15
 
! Отговори
Бойко Файърмен преди 5 години
България се развива, заводите растат като гъби, заплатите се увеличават, българите забогатяват, строим магистрали и стадиони с парите от Брюксел
132
7
 
16
 
! Отговори
Защо сме бедни? преди 5 години
Бедни сме защото сме ***. А сме *** защото то разрешихме 30 години да ни крадат безнаказано разни бивши ченгета и комунисти. Държавите, които направиха лустрация отдавна не са бедни!
131
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Узбеките и таджиките гастарбайтери в Русия живеят по-добре от българските черноработници в Германия.
130
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Защо ли е така ? 127Това че не знаеш колко са отишли в Русия е твой проблем! А ако имиграцията за отидеш да миеш чинии или да бършеш зад....ци на богаташи е ПРЕСТИЖ...............НЕ, БЛАГОДАРЯ! А колкото до Русия.....тя е ВТОРА В СВЕТА ПО ИМИГРАНТИ!!! Ако вече даже не изпреварва и краварията! И това е официална статистика, а не твоето измислено бръщолевене!
129
2
 
8
 
! Отговори
Виж преди 5 години
емигрантите в Русия- Киргизстан, Таджикистан, Молдова, Узбекистан...Така ги докараха , че при тях да бягат!
128
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИзнервенЖалко, защото сега при ЕС и НАТО сме по зле от Венецуела.
127
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова пък българсктата министърка на туризма ходи на крака в Москва да се моли за руски туристи и да обещава безплатни визи на руснаците.
126
1
 
7
 
! Отговори
Тошо артиста преди 5 години
"Когато страх ме социализма на народа не му трябваше личен автомобил. Целокупно ИЗВозвахме масите , До ТКЗС- то, до завода, до полето. Ние от партията ги водехме с рейсове.Построихме завод Чавдар. Постройхме завод за компютри Правец."
125
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото в Русия няма да ги пуснат, Русия не пуска българи, въпреки че след САЩ са втората страна по прием на икономически емигранти.
124
3
 
5
 
! Отговори
42 млн. американци преди 5 години
гладуват, ама са в Южна Америка! Пак не сте разбрали бе, ей дават ви текстове, компютри, и глобуса на света ли да ви дадат?
123
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По голяма тъпотия не бях чел!!!!!!!!!! Може би либийската икономика е във цветущо състояние, след като тия нещастни "демократи" свалиха "диктатора"???? Или иракската е върха на икономическото благоденствие....или ливанската......или иранската, с непрекаснатите санкции и тормоз.....или сирийската!!!! КЪДЕТО СТЪПИ краварски ботуш е мор, глад, смърт, бедствие, нищета, тероризъм и мизерия!!!! КАК НЕ ВИ Е СРАМ БЕ??? ГОСПОДИ, ДАНО ДОЖИВЕЯ тази скапана държава да отиде в забвение!
122
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е вечна дръжбя Путин и Мъдуро
121
12
 
12
 
! Отговори
Защо ли е така ? преди 5 години
2 милиона българи са емигрирали от България в чужбина и нито един в Русия. Защо ли е така ?
120
10
 
9
 
! Отговори
Жалка работа преди 5 години
САЩ са най-големяти производител на нефт в света а 42 милиона американци, повече от цялаото население на Венецуела 30 мил, гладуват.
119
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в България като вече 30 години има демокрация и евроатлантизъм защо българите живеят в такава оскотяваща мизерия и са първи по смъртност в света?
118
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диктаторите от далече се надушват.