Путин няма да изостави приятеля си Мадуро

Парите, инвестирани от Роснефт в петролни проекти, никога няма да се изплатят
Обновена: 3 фев 2019 13:21 | 3 фев 2019 13:20, Нели Христова
309
Путин няма да изостави приятеля си Мадуро
Снимка: Reuters

Многомилиардната инвестиция в петролната индустрия на една бедна страна е важна, ала не и единствена причина за това, предаде "Дойче веле".  Руският президент - пламенен поддръжник на монетаризма и противник на печатането на пари с цел решаване на социални и политически проблеми, отдавна ще да е наясно до какво води инфлационната политика на Мадуро. Но дори и господарят на Кремъл трябва да разбере, че никое ЦРУ не би могло да „изнасили” венецуелската икономика, така както го направиха Уго Чавес и неговите наследници.

Още по темата

"Кремъл не изоставя приятелите си"

Парите, инвестирани от Роснефт в петролни проекти, никога няма да се изплатят. Ако някой някога е успял да се облагодетелства за своя сметка покрай венецуелските “командири”, така да бъде. Защото ако (и това става все по-вероятно) режимът във Венецуела падне, тогава Роснефт бързо ще бъде заменен от някой ExxonMobil.

Единствената възможност за спасяване едновременно както на венецуелската икономика, така и на режима на Мадуро, е да се назначи Антон Силуанов за вицепрезидент на страната и да се освободи от затвора Алексей Улюкаев, за да оглави след това в Каракас в министерството на финансите. Докато това не се случи - а то няма как да се случи - Мадуро ще продължи да води Венецуела към икономически крах.

Въпреки това Москва няма да се отвърне от нея. В крайна сметка, още от изпращането на руските военновъздушни сили на помощ на Башар Асад през есента на 2015 г. Путин се смята за главен борец в света срещу политиката на Вашингтон за смяна на авторитарните режими. Преживял два Майдана в Украйна и "Революцията на розите" в Грузия, той реши никога повече да не се предава на американските "демократи". Близката победа в Сирия трябваше да го убеди, че това е правилната политика. А сега за него е много важно да докаже отново: "Кремъл не изоставя приятелите си". Сигурен съм, че тайните телефонни линии между Москва и Каракас са се нажежили от съвета: "Не се предавай, Николас! Ако е необходимо, смажете ги с танкове! Нали ви осигурихме с Т-72? Виктор се уплаши в Киев и сега той живее във вила близо до Москва. Николас, и ти ли искаш половин година да гледаш снега през прозореца? Ако не искаш, действай с всички средства."

За последен път Москва влезе в пряка конфронтация с Вашингтон в началото на 1970-те години, когато Леонид Брежнев се опита да превърне Чили във втора Куба, а от президента социалист и довереник на КГБ Салвадор Алиенде - в новия Фидел Кастро. След това САЩ помогнаха на чилийските военни, водени от генерал Аугусто Пиночет, да свалят Алиенде.

Към днешна дата режимът на Путин, който сам е изолиран и санкциониран, се противопоставя на Вашингтон без да има и една десета от ресурсите и световното влияние на Съветския съюз. Сирийските победители не познават пътя назад. А за повечето руснаци това, което се случва във Венецуела, е "конфликт в една далечна страна между хора, за които не знаем нищо". Мисля, че няма да останат за дълго в неведение.

* Концепция, направлявала външната политика на САЩ и целяща недопускане на европейска колонизация в Северна и Южна Америка, бел.р.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ще каже Путин . Но първо взе златото. И освен златото сигурно е конфискувал и техниката на фирмите от САЩ и ЕС.
176
5
 
5
 
! Отговори
Питам преди 5 години
за един прЕятел, къде се хваща БСТВ, да чуя истината! Поначало съм социопат и лустрат, нямам приятели, но тоя е пиянка от входа и ме наведе на мисълта да чуем правдата! Та къде се дава, ако цензурата във фашисткия режим на Бойко не я е забранила? Има ли оператор?
175
17
 
15
 
! Отговори
бай иван преди 5 години
Само комунистите си жертват народа в името на егото. Венецуаела беше най-богатата държава в ЮА, а сега имат 1 млн. процента инфлация. Мадуро довършва кризата която започна Чавес. Всички страни около Венецуаела са против политиката на Мадуро понеже тя им доведе 3 млн. бежанци.На руснаците не им много дреме за Венецуела понеже са на 10 000 км. Просто го правят за да са контра на САЩ. САЩ искат да махнат Мадуро защото инвестиците им в района им страдат.
174
7
 
22
 
! Отговори
стига бе преди 5 години
Пиночет идва на власт след държавен преврат подпомогнат от ЦРУ и САЩ. В Чили на власт идва военната хунта, която избива хиляди, но това не е проблем за ДВ.То превратите са отработени доста добре от САЩ, прилагат ги навсякъде и по всяко време, а УЖ налагат демокрация. Не, просто поставят на власт марионетки, когато имат интерес в дадена страна или регион.Приказките за демокрация и свободи са за наивници. Такива като нас, в Украйна, Сирия, скоро и във Венецуела.
173
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има допусната грешка в статията , пише че путин е решил да не се предава на американските демократи , трябваше да пише че не се предава на световния терорист а не демократ
172
1
 
3
 
! Отговори
Е начин преди 5 години
Нека да погледнем ситуацията в Света към днешно време.Съществува плурализъм в икономическо отношение днес т.е.на икономически идей,понеже има няколко модела на икономическо развитие на обществата от различни раси.И това дефакто не е заплаха за никого а е стремеж за просперитет защото се развива конкуренция и тя е в полза (малко или много) за всяка нация(международна търговия).Лошото идва от новия старт на надпреварата във въоръжаването.Ресурси употребени за самоунищожение.Жалко е но е факт.
171
3
 
13
 
! Отговори
Мдаа преди 5 години
Мдаа, такава е съдбата на управниците на малките държави по света . Или си агент на КГБ или си довереник на ЦРУ или си таен служител на МОСАД . А понякого и на трите . Иначе все някой ще те обяви за диктатор , все някакви търговски забрани ще ти сложат или ще си под ембарго и ще ти изпратят омиротворители за да издигнат на твое място някой свой послушен "довереник" .
170
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките приятели на путин МУСТАКАТИ . Защооооооо?
169
1
 
22
 
! Отговори
до 176 преди 5 години
Не разбра ли, че им омръзна да се кланят на американците, защото ги ограбват.
168
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези в латинска америка неразбраха, че няма как да се кланяш на русия и да има просперитет в държавата ти.
167
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин прибра от Мадуро 20т. злато. И му обеща да не го изостави.- Е тия работи с даването на Москва ги знаеме .
166
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От хилядолетия се търси"философския камък"на управлението на хората.Само като си представим през колко етапа е преминал човешкият род в развитието си до днес и не е проумял до днес свещената истина,че в основата на неистовотовото желание да владееш целия свят,(да управляваш съдбите на милиарди хора)и да се разпореждаш еднолично с богатствата му,стои единствено и само лакомията за власт чрез парите.Не просперитета на народите а стремежа за безграничната властта е лудостта тласкаща света към гибел
165
11
 
8
 
! Отговори
Просперитет преди 5 години
Сега вдянах! Просперитета на една държава не зависи от благосъстоянието на народа и ( той може да живее и бедно), а от просперитета на държавата! Доста добре развито с основи Ленин, Хитлер и Сталин! Едните интернационалсоциалисти, другите националсоциалисти! Все на социализъм ви дърпа!
164
10
 
10
 
! Отговори
1905 преди 5 години
Има една руско -японска война, японците ги разкатават! Сталин 1945 анексира Манджурия за отмъщение, срещу остатъци от разбитата от американците Квантунска армия за 6 дни! В ,,боевете" има общо 3ма убити съветски войници!Но е повече от окупацията на България, тук няма нито един!
163
1
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
още ли немате статия за "децл"? да се глобяваме ли или само ще се уволняваме?
162
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трамп няма да изостави приятелия си от Саудитска Арабия. Заради един журналист няма да се карат за дреболии. И Мей има друга работа и не се кара на приятелите на приятелите.
161
5
 
15
 
! Отговори
Отто фон Бисмарк преди 5 години
Ще се изплатят,не си образувайте стрес - откраднеш ли нещо от руснаците,след време те идват и винаги си го взимат обратно! ВИНАГИ...
160
10
 
17
 
! Отговори
Само така преди 5 години
Американците си тръгват от Сирия, защото е близо до Русия. Венецуела е близо до САЩ, но Путин пак ще натрие носа на американците.
159
3
 
4
 
! Отговори
Мавзолей преди 5 години
ще има ли?
158
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прод.И просперитета на една нация не зависи само от богатството и а и от това до колко и до каква степен то се използва за увеличаването именно на просперитета и а не за разни глупави и недалновидни властови решения и просперитета на отделни личности,защото е казано-"в единството е силата"Хан Кубрат ни го е казал още когато е дошъл тук по тия земи със снопа от лозовите пръчки.Ама пуста лакомия."Г*з глава затрива"е казал пък народа ниТа воината и лакомията не ограничават мизерията а я увеличават