Емиграцията за руснаците – неосъществима мечта

"Комерсант": 58% не са излизали в чужбина през последните 5 години
4 фев 2019 11:15, Елка Василева
307
Емиграцията за руснаците – неосъществима мечта
Снимка: архив, Reuters

Все по-малко жители на Русия планират да напуснат страната, показва допитване на центъра "Левада", чиито данни помества "Комерсант" - броят на гражданите, "със сигурност нежелаещи да се изселят в чужбина", е стигнал шестгодишен максимум и възлиза на 61 процента.

Почти същият брой жители на федерацията - 58 на сто, не са излизали в чужбина през последните 5 години. Според политолога Абас Галямов това "работи в полза на властта". "Хора, които никога не са били примерно в Европа, може по-лесно да бъдат убедени, че там цари надмощие на сексуалните малцинства и омраза към Русия", казва той.

По-заможните хора в Русия подкрепят по-слабо властта, защото "редовно пътуват в чужбина и виждат всичко с очите си, а останалите, щат не щат, гледат на света с очите на родните телевизионни пропагандисти", обяснява експертът пред "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

За повечето хора в Русия идеята да емигрират е "неосъществима мечта", заявява социоложката от "Левада" Наталия Зоркая.

"Равнището на бедност е такова, че хората не могат дори да си представят емиграцията като реална възможност - нямат нито материалните средства за целта, нито тласък под формата на подобни нагласи в обкръжението им", изтъква тя.

Идеята за емиграция обмислят 27 на сто от жителите на Русия, желаещи "да живеят така, като живее едно средно семейство в Западна Европа и САЩ". Сред онези, които виждат в сегашния си живот оцеляване, "макар и на най-примитивно равнище", искат да емигрират едва 18 на сто, пише БТА.

В Русия възрастта влияе най-силно на готовността за изселване от страната. В групата от 18 до 24 години 41 на сто заявяват, че имат желание да заживеят в чужбина. Младите имат и по-добро отношение към своите сънародници-емигранти. Деветдесет и шест на сто в тази възрастова група гледат на емигрантите "позитивно" или "неутрално". Най-лошо гледат на емигрантите хората над 55-годишна възраст - отрицателно мнение за тях изразяват 23 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още по темата: Русияемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
7
 
26
 
! Отговори
до Калеко Алеко преди 5 години
Няма по-долен безродник от русофила!Ей ги - виж ги - само за 45 години ... България се напълни с тях! Срам ... доносници на ДС ... комунисти... !
144
5
 
1
 
! Отговори
Дзержински преди 5 години
Не е простo поляк, а полски благородник.
143
2
 
19
 
! Отговори
То е била преди 5 години
До ДзержинскиНо от монголската орда, иначе да знаеш че Дзержински е поляк!
142
29
 
10
 
! Отговори
Дзержински преди 5 години
България не е добре защото е колония на Германия, а ЕС е в застой. Бъдещето е Русия, Китай, САЩ. Германия е на косъм от рецесия, Бай Дончо ги смачка като бубoлeчки заради непокорството. България гине, 100 000 българи напускат страната всяка година,а *** тръгнал Русия да коментира. Русия и след 1000 години ще я има Бай ***, защото заема 1/6 от сушата на земята и НАЙ-ВАЖНОТО има 10 000 ядрени глави + биологичти оръжия от които могат да ти настръхнат косите. Невъзможно е Русия да бъде превзета.
141
8
 
30
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Както винаги при всяко споменаване на "Матушката Русь" нашенските рушкоговорящи "патриоти", започват тотално оплюване и очерняне на страната ни, което ме навежда на мисълта, че османското робство някак си сме го преодолели, но кога ли ще преодолеем рушкото, което продължава да разяжда самосъзнанието на някакви хибридни елементи тук с неустановена националност, на които в паспортите пише че са български граждани ... !!!
140
23
 
10
 
! Отговори
Симо преди 5 години
САЩ могат да се появят на Курилите единствено като ... или военнопленници. По една проста причина. Ако има война между Русия и Япония , то 30 минути по късно ,ще говорим за Япония в минало време. Русия е най голямата ядрена сила на планетата и единствената притежаваща хиперзвукови ракети (ядрени) . Япония може да има икономика , но във военно отношение е джудже. Мисля че 200 ракети (по малко от 1%) от арсенала на РФ. Просто ще потопят Япония напълно.
139
3
 
6
 
! Отговори
НАТО преди 5 години
Няма кой знае колко специалисти там .Шапкари *** и седнали на топло .Немогат да пръднат без инструкцииМоя разчет е думнал 3 танка 1 Т55 м2 и 2 сръбската версия на Т72 ...Т84 м Армата съм го виждал на живо 20 минути ми стигаха да се обедя че танка е збъркан има добри идей *** реализацията е майко мила ...
138
3
 
23
 
! Отговори
Се едно съм руснак преди 5 години
Искам да се махна, ама нямам пари даже да ида до Виена! Пролетарий!
137
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия и Турция случиха на държавници и отчитат напредък. България беше разпродадена още през 90-те. България е страна без бъдеще, няма икономика, няма армия, няма заплати, половината българи са зад граница, страната на бaтките и проститутките. ЕС е в застой, САЩ отчитат подобрение благодарение на Бае Дончо.
136
7
 
6
 
! Отговори
Не е това тема преди 5 години
Т55 или Армата, ама да почваш да съпоставяш трябва да си специалист на много високо военно ниво, работил в щаб на армия! А тука безработни и пияндурници!
135
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин възражда Русия, а България тъне в кaлта.Германия не е това което беше.
134
7
 
6
 
! Отговори
НАТО преди 5 години
Мога да ти опиша подробно защо Т55 е по добър от Армата. Но това ли е темата ?...Ако искате напишете
133
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всички региони на България смъртността на българите е най-висока в света.В момента България е четвърта по смъртност в света (14.5/1000). Русия е осма (13.4/1000)За сравнение, миналата година България беше втора, Русия - десета. До няколко години нищо чудно да ни изпреварят...
132
8
 
4
 
! Отговори
Бил си преди преди 5 години
На Т- 55, сега не си бил на Армата, отде ще знаеш кой е по-добър!?! Отделно при нас са били само учебни занятия, никога не е имало война!
131
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 март да тъкмо 101 години от капитулацията на русия пред нас
130
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъдър държавник е Борисов. Във всички региони на България смъртността на българите е най-висока в света.
129
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямат си работа редакторите, чоплят Русия...Всичката Мара втасала та Русия подхвана да оправя.Дермоеди.
128
9
 
20
 
! Отговори
Човека ви казва преди 5 години
И то руснак, 58% са толкова бедни че не могат да идат до областния град! Нашите русофили го казват че те са толкова богати, чак не искали да ходят в мизерната Европа!
127
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Х-м-м-м-м-м-м а ние сме цъфнали та вързали ! Оправихме западните балкани и сега остава да оправим и РУСИЯ !!!
126
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че те Т55 са много по добри от Армата например .Точно щото 12 годими съм се занимавал с пагони и шапки мога да ти го гарантитам