Емиграцията за руснаците – неосъществима мечта

"Комерсант": 58% не са излизали в чужбина през последните 5 години
4 фев 2019 11:15, Елка Василева
307
Емиграцията за руснаците – неосъществима мечта
Снимка: архив, Reuters

Все по-малко жители на Русия планират да напуснат страната, показва допитване на центъра "Левада", чиито данни помества "Комерсант" - броят на гражданите, "със сигурност нежелаещи да се изселят в чужбина", е стигнал шестгодишен максимум и възлиза на 61 процента.

Почти същият брой жители на федерацията - 58 на сто, не са излизали в чужбина през последните 5 години. Според политолога Абас Галямов това "работи в полза на властта". "Хора, които никога не са били примерно в Европа, може по-лесно да бъдат убедени, че там цари надмощие на сексуалните малцинства и омраза към Русия", казва той.

По-заможните хора в Русия подкрепят по-слабо властта, защото "редовно пътуват в чужбина и виждат всичко с очите си, а останалите, щат не щат, гледат на света с очите на родните телевизионни пропагандисти", обяснява експертът пред "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

За повечето хора в Русия идеята да емигрират е "неосъществима мечта", заявява социоложката от "Левада" Наталия Зоркая.

"Равнището на бедност е такова, че хората не могат дори да си представят емиграцията като реална възможност - нямат нито материалните средства за целта, нито тласък под формата на подобни нагласи в обкръжението им", изтъква тя.

Идеята за емиграция обмислят 27 на сто от жителите на Русия, желаещи "да живеят така, като живее едно средно семейство в Западна Европа и САЩ". Сред онези, които виждат в сегашния си живот оцеляване, "макар и на най-примитивно равнище", искат да емигрират едва 18 на сто, пише БТА.

В Русия възрастта влияе най-силно на готовността за изселване от страната. В групата от 18 до 24 години 41 на сто заявяват, че имат желание да заживеят в чужбина. Младите имат и по-добро отношение към своите сънародници-емигранти. Деветдесет и шест на сто в тази възрастова група гледат на емигрантите "позитивно" или "неутрално". Най-лошо гледат на емигрантите хората над 55-годишна възраст - отрицателно мнение за тях изразяват 23 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още по темата: Русияемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
1
 
! Отговори
B преди 4 години
Що за глупости пишете тук! Това няма нищо общо с реалността. Дори руските немци почват масово прибиране в Русия. Писна им от данъци и не желаят децата им задължително да се образоват колко вида пола имало и как били нормални еднополовите удоволствия!!!
244
0
 
3
 
! Отговори
МИ ХВАНИ се да преди 5 години
До Се едно съм руснакбачкаш, изкарвай пари и заминавай. Е, малко е зор, не е като да висиш цел ден по форумите и да харчиш пенсията на мама...
243
0
 
3
 
! Отговори
МЪ ДА, преди 5 години
До факт 82Верваме ти, олгински, и водката поевтиня от 320 р. на 198 р. бутилката, за бояришника и "тройной" одеколон да не говорим, всичка в рАЗИЯ става все по-добре с всеки ден. Ти що още си тук?
242
0
 
3
 
! Отговори
БЕШЕ, преди 5 години
До Анонимен 19вече надмина 55 ( 1 p.=0,023124 лв.) *** иначе са "великая и магучая!"
241
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 240Когато чета някой хапльо, който хал-хабер си няма от генетика, а пише за хаплогрупи, ми действа като пургатив! ***, я ми кажи аднинът каква комплементарна база изисква!
240
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не съм излизал до чужбина вече 21 години, ако не се брои едно отиване на по бира в Зайчар и купуване свободно от там на лекарство, което родни бандити забраниха в България и произвеждат ерзец от същата френска субстанция, но на тройна цена! Пет години не съм виждал морето, така че Бойковите магистрали въобще не ме интересуват.
239
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо на снимката не се виждат празни рафтове, както ни убеждават някои. Гледайте руска телевизия и после дрънкайте - дамите са с кожени палта или поне яки, шапки от скъпи кожи, колите са японски, корейски, немски, шведски. Сега "Мерседес" пуска нов завод в Подмосковието, днес го съобщиха. В Красногорск и Балашиха започват строежите на две огромни детски болници, едната - за 600 деца, съобщението пак от днес. А тук Падишахът лично умува (ама и дума!) дали да дадат част от Правителствена болница!
238
2
 
3
 
! Отговори
неграмотна.путиняшка преди 5 години
До СъвременикMи да, там така "вольно дъйшит челавек", давай, кой те държи тук насила?
237
0
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Разходка по българското черноморие брои ли се
236
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на снимка има име руска търговска верига "ДИКСИ" виж деби л че "НАБЛЮДАВАЩ"
235
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът е в перманентна емиграция. Тя движи Света, иначе той се заблатява - Природен закон !Самият руски Гулаг има емиграция, която в различно време преобладава ту външна, ту вътрешна.Ето, вижте колко руски бежанци са дошли сега в България...повече дори и от времето след Октомврийската революция !
234
9
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Руснаците са горд народ. Не тръгват да предават родината си заради фалшиви псевдо идеали.
233
7
 
10
 
! Отговори
42 преди 5 години
Много им трябва. От емиграция полза няма. Вредите са много повече.
232
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си стоят в русия тези мал.оумници
231
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците по черноморието не дават нищо. Къпят се в неделя и пият евтин алкохол. Бройка само. Рядко има свестни.
230
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
13 % е J групата на земеделците от месопотамия .. Това са основните халогрупи
229
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изучавах халогрупите в ДНК-то.. за България резултата е приблизително следния:около 21% е I групата характерна за т.нар динарска раса най висок % тази група има в днешна босна, хърватска и сърбия. Приблизително още 21% е т.нар финикийска халогрупа - която е с най висока концентрация в днешна етиопия и в северна африка сред арабите. 17% е R1a - т.нар славянска халогрупа разпространена сред славянските народи следите на които водят към индо-европейския ни арийски произход.
228
10
 
11
 
! Отговори
грък папандреас преди 5 години
всички комшиите обичат българи- гърци,румънци,сърбите,турци. поляци и чехи също.много уважават и обичат. ха ха ха. Англичани и немци и французи също правят "РЕСПЕКТ"на българите! Те са много трудолюбиви хора! Болногледачи,съдовемиячи,чистачи,ягодаберачи,кене фочистачи. Много добри хора са.
227
5
 
12
 
! Отговори
СВИДОМЪЙ ХОХОЛ преди 5 години
До Наблюдаващ "Снимката е от Литва, квартален магазин" това е вярно! във магазин от литва всички хранителни стоки от Русия. Сметана "Простоквашино" и "РОСАГРОЕКСПОРТ",кефир също "Простоквашино". "Сгущнка" 4 вида. Всичко на тази снимка. Ассортиментът от руски магазини аз съм зная.
226
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спасибо Вова за стабильность! За то, что началась дебильность!!! За то, что нет у нас доходов от возрастающих расходов! Спасибо Вова за страну!!! Травой заросшей целину, за то, что будущего нет, а в настоящем только бред! Спасибо Вова за всех нас!!! За проданный в Европу газ, за шиш в кармане для народа, за процветание уродов!!! Спасибо Вова медицина, меня зажала, как струбцина, содрав последние штаны, за геморрой мы ей должны!!! Спасибо Вова за кредиты, Я до конца жизни им убит!!!