От Швеция алармират: Русия се готви за голяма война!

Експерти анализирали маневрите на руските войски
7 фев 2019 10:25, Елка Василева
534
От Швеция алармират: Русия се готви за голяма война!
Снимка: архив, Reuters

Шведски военни експерти заявиха, че Русия се готви за голяма война, пише в. "Комерсант".

Агенцията за отбранителни изследвания към шведското министерство на отбраната анализира маневрите, проведени от руските войски през последните десет години и стигна до извода, че Руската федерация се готви да води мащабни войни. Според аналитиците по-рано Москва е насочвала усилия към ограничени конфликти.

Значение има не броят на участниците в ученията, а начинът, по който те решават поставените задачи, отбелязват шведските учени. Според тях Русия се готви да води продължителни войни, например срещу Китай или НАТО.

Докладът им се базира на открити данни, главно от руското министерство на отбраната. Те сочат, че мащабите на руските военни учения са се увеличили от 2009 г. Прави впечатление, че след 2013 г. подразделенията все по-често действат на терен, се казва в документа.

През 2018 година министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу информира, че руските военни ще организират големи маневри на всеки пет години. Междувременно в страната течеше учението "Восток-2018" с участието на руски, китайски и монголски военни. Това бяха най-големите маневри в страната след 1981 г. В тях бяха заети 297 000 военнослужещи, над хиляда самолети, хеликоптери и дронове, към 36 000 танка, бронирани коли и друга техника, около 80 кораба и други плавателни съдове, напомня "Комерсант".

Държавният департамент се усъмни, че руският "Посейдон" е опасен за САЩ, пише в. "Известия".

Американският заместник-държавен секретар за контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън заяви, че се съмнява в данните, според които руската многоцелева океанска система "Посейдон" представлява сериозна заплаха за САЩ, пояснява руският ежедневник. Томпсън е говорила пред журналисти на брифинг вчера.

"Сблъскваме се с цяла серия заплахи и от страна на Русия, и от страна на други държави. Не бива да забравяме, че имаме най-силната армия в света - така е било преди, така е сега и така ще остане занапред", цитира изявлението й руското издание.

Томпсън заявила, че "няма особено доверие на руската пропаганда и вярва изцяло на американските военни".

Дроновете "Посейдон", които предстои да се монтират на атомни подводници, са част от руската т. нар. океанска многоцелева система. През май бе оповестено, че те ще могат да носят ядрена бойна част с мощност до 2 мегатона. Проектът е включен в руската държавна програма по въоръженията за периода от 2018 до 2027 г., пише БТА.

Според чуждестранни медии "Посейдон" вече е предизвикал сериозно безпокойство сред военните експерти в САЩ. Бившият старши съветник в Държавния департамент Кристиан Уитън например нарича руския дрон разрушителна "машина на Страшния съд" и смята, че тя може да унищожи големи градове в Съединените щати, добавя "Известия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


534
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ще ядат голям бой. Бяха разкрити и вече няма да имат съчуствието на источна европа. Вече няма САЩ да ги храни. Лъжливото овчарче ще бъде сам самичко в студената нощ.
426
2
 
8
 
! Отговори
ТЯ преди 5 години
Наистина започна да гние капитализма барабар с ценностите си 1
425
4
 
10
 
! Отговори
В.И. Ленин преди 5 години
Трябва все някой да узапти "раздаването на демокрация" от страна на американците. Чудно обаче как така се случва , че все където има петрол - там "раздават най-много"...Наглите псевдо-демократи които виждат само $ а не човешки съдби - и на нас ни го "туриха" със самолети модел 1973г. Жалки продажници сме.....
424
20
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Крис Къде видя в статията написано,че Запада иска нещо си?Пише ,че Русия се готви за мащабни войни.Под лидерството на психо-болното КГБ-йско джудже от кремъл аз лични не се изненадвам.
423
12
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 448 Що бе-някой да им ги иска.Имат повече от всеки друг на този свяр,но Господ ъкъл не им е дал.На Мадурко също.Руската икономика БВП-т е по малък от този на Италия.И цяла Европа да завладеят и нея ще завлекат в Средновековието.Лош матрял или по скоро *** идеология.Та по въпроса-кого ще нападат и защо.Ние от САЩ този път няма да ги спасяваме,както направихма прес 2-та СВ.
422
6
 
30
 
! Отговори
Бат Дечо преди 5 години
Не съм русофил,но за Швеция не искам да чувам.Хора който не искат да определят децата си какъв пол са,за мен са тотално сбъркани.Не искам да чувам за тази страна,не ме интересува мнението им въпреки че те ни го натрапват,а който смята че там е много лесно-терминал2 и късмет.Не бих живял там ако ще и да е раят на света.Казах.
421
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е - всяка държава, която има позицията и възможността, ще гледа да разшери влиянието си :)Това е порсто човешката природа и ще сме глупави, да се противопоставяме, на това, което е естествено за нас.
420
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Венецуела, Менецуела - там могат да грабят с тарикатски номера, но за богатствата на Русия ще трябва да се стрелят.
419
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шведските военни да вземат да ходят да помагат на полицията си която вече не може да се справи с десетките хиляди мюсюлмани които вкараха без контрол понеже са много толерантни! Подпалиха цели градове и сега им излезе джендърския модерен прогресивен и мултикултурален модел през носа!
418
7
 
28
 
! Отговори
Крис преди 5 години
Който е чел автобиографичната книга на Хитлер много добре разбира умисала на тази война! А тя е запада иска безскрайните територии и посладната останала хапка, Сибир!
417
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от Дивия ЗападБаба ти
416
16
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Войната е предстояща и тя няма да е по вина на Русия. Американците са изключително раздразнени от икономическото развитие на Китай и ще направят всичко, за да го сринат по един или друг начин. Така че ще стане Русия, Китай, Иран и Турция срещу джендърските демократични сили.Не знам кой ще победи, но доста от земното население ще се пресели във вечните ловни полета. Можем само да се надяваме тук да останем леко на завет докато се трепят из западна Европа. Дано!
415
11
 
33
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Тези шведи не ги разбирам каква игра играят.Мине не мине месец току изс***** някоя простотия.Защо им е на руснаците да ни нападат.Същата тази дивотия са я набивали в главите на хората зад Стената половин век.Ония така бяха зомбирани че когато Стената падна се изненадаха че и ние сме хора като тях .
414
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами за какво да се готви? Базите на НАТО са на границата и. Договора за ракети със среден и малък обсег пада. НАТО има установки за изстрелване на такива в цяла източна Европа, строи в Корея и Япония. Те какво, да се наведат и да разтворят бузи ли очакват от руснаците? Колко ли ще се изненадат ако разберат пълния обсег на мероприятията...
413
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези шведи яко са изтрещяли, пълнят гащите само като видят братушка.
412
5
 
6
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Война ще има, но тя ще е в Азия и Африка. Щото там най-много се плодят, пък не се изхранват, самозадоволяват. А искат да потребисват.Тук хората не са информирани, но Китай пробва как се защитава Русията през месец. Отдавна.И моля, не ми пускайте как са правили учения и кви са приятели.
411
1
 
3
 
! Отговори
СССР преди 5 години
Това движение днес контролира улиците в русия - то провежда най-много митинги в страната.. Ако президента го призове може да изкара на улицата не по-малко хора от петата колона
410
2
 
8
 
! Отговори
Нострадамов преди 5 години
Война ще има. Не днес. Не утре. Но скоро, много много скоро .
409
0
 
3
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
До ЦеЦеЦеПеХпдих и гледах.Туй, на Запад, се нарича субкултура.Като пънк-а.
408
7
 
3
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Мисълта ми е, че ако виждате наблизо янките пред вас и се кефите, че ги настигате не бива.Те са двайсетина обиколки напред.