Обиски и задържане с неясна цел: Репресиите в Русия – досущ като в СССР

Правозащитници смятат, че държавата мери с двоен аршин
10 фев 2019 07:30,
260
Обиски и задържане с неясна цел: Репресиите в Русия – досущ като в СССР
Снимкa: Reuters, архив

Руски правозащитници бият тревога по повод на два актуални случая на неправомерно задържане в Русия. Единият е от Ростов, а другият - от руския град Коломна. Представители на различни правозащитни организации смятат обвиненията за скалъпени, предава "Deutsche Welle".

"Нечовешко поведение"

И в двата случая задържаните са поставени под домашен арест.

Единият касае Анастасия Шевченко, координаторка на неправителствената организация "Отворена Русия", задържана по обвинение за членство в "нежелана организация". След като дъщеря ѝ се разболяла и била приета в болница със съмнение за бронхит, тя помолила да ѝ бъде разрешено да посети детето си в болницата. Но й отказали. Чак след като състоянието на пациентката се влошило и тя била преместена в интензивно отделение, властите ѝ позволили да я види, но вече било късно - момичето починало, преди майката да стигне до болницата.

Още по темата

И след смъртта на дъщерята Анастасия Шевченко продължава да е под домашен арест. "Не я пускат да излиза дори когато трябва да заведе другите си две деца на лекар", кава руската правозащитничка Зоя Светова. Тя обвинява държавата в нечовешко поведение. 

Заради протести срещу нелегално сметище

Подобен е случаят с природозащитника Вячеслав Йегоров, поставен под домашен арест в град Коломна. Бащата на три деца се е присъединил към група граждани, съпротивляващи се на изхвърлянето в техния град на боклуци от Москва, които всеки ден пристигат с камиони от руската столица. На пресконференция в Москва руската правозащитничка Ала Фролова разкритикува остро методите на руската тайна служба ФСБ, извършила преди няколко дни обиски в 15 жилища в Коломна между 5 и 6 часа сутринта. "Служителите са конфискували не само компютри, твърди дискове, телефони и кредитни карти, а също и компютърни игри на децата", оплака се Фролова.

Валери Боршчев очаква нова вълна от преследвания

Вячеслав Йегоров и Анастасия Шевченко са задържани и преследвани по политически причини, твърди Наталия Звягина от Амнести интернешънъл. А известният руски правозащитник Лев Пономарьов допълва, че хората в Коломна и на много други места в страната биват преследвани, въпреки че не са извършили нищо незаконно. Също и Пономарьов миналия декември прекара две седмици в затвора.

Двойният аршин на властите

Журналистът и правозащитник Игор Яковенко смята, че руската прокуратура мери с двоен аршин. В руската държавна телевизия редовно канят някакви хора, които разпалват омраза срещу съседна Украйна, с което "те нарушават руските закони", твърди той. Но властите в случая си затварят очите. В тази връзка правозащитникът предложи да бъде изготвен списък с имената на всички, които "служат на режима, погазвайки човешките права". Идеята на Яковенко е на един по-късен етап всички тези хора да отговарят за действията си пред международен съд.

"Силите за сигурност имат картбланш от Кремъл", казва Валери Боршчев от московската хелзинкска група. Той очаква в Русия скоро нова вълна от нарушения на човешките права. "Държавата не изпитва никакви притеснения от това, че преследва хора, които не са извършили нищо лошо", допълва Зоя Светова.

Всички правозащитници обаче са единодушни за едно: сегашните репресии в Русия напомнят много за преследването на правозащитници в Съветския съюз навремето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе нещо логиката куца. С чуди пари или пита дет се казва помен да правиш. Всеки в създадената ситуация има право, но най-силно е правото на домакините. След като мача се играе в Русия и музиката и свирката и танците ще са такива каквито руската страна е решила да бъдат.
192
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КОЕ ТОЧНО ПРАВО ЗАЩИТАВАТ ПРАВОЗАЩИТНИЦИТЕ ??? ТАКА ОБЩО- ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ЗАЩИТАВАТ ПРАВОТО - ИЗГРАДЕНО ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА ---ВКЛЮЧИТЕЛНО И В "ГАДЖЕТО НА САЩ" -САУДИТСКА АРАБИЯ !!!!!!!!!!!
191
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жалко, но фактРуснаците казват "Поживем и увидим!". Хайде на бас, ама на по-сериозна сума, има как да го уредим. Твърдя, че икономическите интереси на Германия ще надделеят и "Северен поток - 2" ще доставя газ на немците. Ще подсмърчат полаки и шпротите, ама изборът си е техен!И така, мизата е 1000 евро? Някой да каже повече?
190
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всички правозащитници обаче сме единодушни за едно: това са пратени с долари или евро предатели, рядко - заблудени. Самият факт, че могат да публикуват това, което публикуват, говори против тезата им за страховитата преса от страна на органите на държавата. Самият Путин държи гард над "Эхо Москвы" и един от най-големите му критици - А. Венедиктов, да не би някое началство случайно да се престарае. Путин цени интелигентната критика, тя го стимулира и го коригира. Силата му е в ума му!
189
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРБеден и грозен гущер-лъжец си! Имах руска прахосмукачка "Буран" - оригинал, вдигаше персийския килим. Работи дълги години. Сега смених Хитачи, LG, имам и друга корейска, толкова мощна, че гъвкавата й тръба се сплесква и не може да работи. Но пък реве за две.За никого не е изненада, че в СССР произвеждаха копия на западни, главно немски изделия преди да подпишат съответните конвенции за авторското право. Та и твоето е малко като "лани баба ...., сега й замирисало!".
188
1
 
1
 
! Отговори
времето ще покаже преди 5 години
до богат но не душевно красив гущер дори да има дадена истина то ти говориш повърхностно за виси от много неща в живота примерно Китай да я сравним с миналото и настояще то важно е мисленето на управляващите да е актуално с времето.
187
1
 
4
 
! Отговори
мислещ преди 5 години
по добре ли е мафия и разни *** да създават проблеми в обществото.
186
0
 
9
 
! Отговори
Kr преди 5 години
Украйна е извън критиката ..Всички медии в България са загрижени само за ситуацията в Русия.)))))
185
8
 
15
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
Присмял се хърбел на щърбел.В България е узаконен държавен тероризъм и отвличане на възрастни хора за 48 часа, а нахдеца за 24 часа, без да бъдат уведомявани близките.В САЩ по обвинение в тероризъм човек може да бъде отвлечен и изтезаван с години.А в Русия даже са я пуснали под домашен арест, много са хуманни даже, в сравнение България и САЩ.
184
2
 
15
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Да напишете нещо и за репресийте в България,практикувани от мут,рите Борисов и Цветанов.За режима на Премиера-мутра Бойко.
183
1
 
12
 
! Отговори
Дааа преди 5 години
Инфо на Дойче зеле с моркови.буахахахахахахс.а бе капачки що бе ревете за битите и арестувани в Париж Брюксел или гетото ню йорк. Всички те протестират и са бити заради демокрацията и благоденствието в което цъфтят като налъми.***.
182
2
 
14
 
! Отговори
ПРАВОЗАЩИТНИК преди 5 години
А тези уж правозащитници, А И ВИЕ ОТ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ, ЗАЩО НЕ СРАВНИТЕ КАКВО СТАВА ВЪВ ФРАНЦИЯ, А И КАТАЛУНИЯ, А И МИГРАНТСКА ГЕРМАНИЯ, ЧЕ ДА СИ ПОСИПЕТЕ ТЪПИТЕ МАНЕРКИ С ПЕПЕЛ, А ?
181
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До мазепа 191 Може,ама не през,а под.
180
1
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Жалко, но факт 199 От твоите уста в Божиите уши.
179
10
 
9
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 5 години
Очевидно проектът Северен поток 2 ще бъде спрян, защото Тръмп вече официално не го иска и е казал, че ще наказва всички руски и други фирми, които участват в строежа на тръбопровода. Очевидно никой не иска да бъде на мушката на американците. Всички се страхуват и ще напуснат проекта, а руснаците нямат достатъчно сили сами да се защитят...
178
9
 
11
 
! Отговори
До Т преди 5 години
Обиски и задържане с неясна цел: Репресиите в САЩ досущ като в СССР
177
10
 
6
 
! Отговори
T преди 5 години
Обиски и задържане с неясна цел: Репресиите в Русия досущ като в САЩ....
176
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Описаните истории на дълго и на широко ги обсъдиха в Русия.Всичко това са нагласени неща, чиста пропаганда.Както винаги от Дойче Веле и подобни фейк медии намират някой нагласен случай, за да го раздуват, раздуват, раздуват докато писне на всички.И статията и историята зад не я са пример за третокласна фейк медия.По-интересното е, че тук някакви *** коментират ли коментират тези чисти глупости.
175
10
 
8
 
! Отговори
Зная, че преди 5 години
Кого да мачка, бе ***? Майката на болното дете ли? За този случай се говори в Русия, детето е било с увреждания и със специални потребности. Вие тук нали бяхте на страната на протестиращите майки и не мирясахте, докато не махнахте Валери Симеонов, който си каза една истина за хилядите мними инвалиди. Хубаво, имате проруски пристрастия, ама вече губите човешки облик! Къде щеше да избяга тази жена с още две деца и това в болницата? Не са и дали да го види.
174
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Репресиите в Русия били досущ като в СССР ни пробутва западната пропаганда.Добре, а репресиите във Франция досущ като в третия райх ли са?Що не пишете за дистаторските закони, които напоследък пробутва Макарона?