Росатом готова да строи АЕЦ "Белене"... В най-кратки срокове!

Руската корпорация готова да участва в конкурс с други претенденти
4 мар 2019 08:18,
91
Росатом готова да строи АЕЦ "Белене"... В най-кратки срокове!
Снимкa: Reuters, архив

Руската държавна корпорация Росатом е в готовност, наравно с други претенденти, да участва в конкурс за строителството на АЕЦ "Белене" в България.

Компанията е готова да завърши изграждането на обекта в най-кратки срокове, заяви пред журналисти първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация (така наречения Апарат на правителството) Сергей Приходко преди визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София, предаде ТАСС.

Още по темата

"Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ Белене. Руската компания е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури", каза Приходко, цитиран от БТА.

По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а Росатом е лидер в изграждането на атомни блокове. Приходко също така припомни, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България.

Руските специалисти са изпълнили голям обем от работа по проектирането и лизенцирането, допълни той.

"Всичко това говори в полза на това, че Росатом е способен да осигури доизграждането на централата в кратки срокове и да участва в качеството на партньор във всички жизнени цикли на АЕЦ-а", добави той. Приходко заключи, че веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Пази Боже, хора, които строят такива магистрали, да правят и хранилище за радиоактивни отпадъци!
56
3
 
5
 
! Отговори
Панел на покрива преди 5 години
До шматка: Още една гениална идея "Да наредя 3ВКт панели на покрива и един ветрогенератор 3КВт ми стига". На чий покрив? Представи си, повечето население в България живее в жилищни блокове, и тези на последния етаж не са съгласни антена да си сложиш на покрива, та какво остава за панел. Знам това от опит. А за селските къщи да не говорим. Тези, които живеят там, по правило нямат пари за такива екстри. Така че операцията умножение няма да излезе вярна. Който може, да пробва, но няма да са много
55
5
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Всички удобно забравят, че да се построи надеждно хранилище за ядрени отпадъци струва колкото още един АЕЦ. От друга страна, никой по света не знае още кое хранилище е надеждно, по простата причина, че отпадъците са опасни за срок по-дълъг от съществуването на човешката цивилизация и досега никой не е съхранявал нещо за толкова дълъг период. АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ НЕ Е ЕВТИНА! Тя е бомба със закъснител, особено опасна в корумпирани ръце!
54
5
 
2
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До Земя с фотоволтаициГовря за фотоволтаици за домашно ползване.Наредени на покрива.Какви краставици и домати сънуваш и къде отиде на полета с фотоволтаици.Тези полета са за богоизбраните.Те не са за нас.Да наредя 3ВКт панели на покрива и един ветрогенератор 3КВт ми стига.Да изкарват номинал 4КВт а сега умножи това по 50-60-100 000 и ще разбереш че можем и без АЕЦ и 20 000 000 000 лв изхарчени за нея
53
11
 
1
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Самата Германия трябва да бъде разпарчетосана между Полша и Франция а немският език заличен.Само така руските ръце към Европа ще бъдат отрязани.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Паси ще сложи амеркиански ядрени рекети в БългарияНинова ще си направи руска атомна централа - пинцип на оръжеен паритет.
51
9
 
2
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Естествено че Южен Поток не трябва да се строи както и Северен поток 2.Северен поток едно трябва да бъде спрян защото пълни руската хазна.Германия трябва да бъде унищожена като индустриална сила защото тя използва руски енергиини източници и по този начин пълни руските гуши а те от своя страна използват тези парибза нови оръжия с които заплашват съседите си.
50
2
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 60: ***, както винаги, от акъла си тегли. АЕЦ Белене отдавна можеше да бъде построена. А американските ТЕЦ-ове можеше изобщо да ги няма. или поне да не сме длъжни да купуваме скъп ток от тях. Но това е вече минало. Сега на *** вече му се подготвя бъдещето. Сега започва агитацията срещу преминаването на Турски поток през България, и то по същата схема, по която беше провален и Южен поток - проекта бил скъп (макар че ще плащаме с транзитните такси). Започва и агитацията срещу АЕЦ
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо му е газ и ток на *** след като няма пари да си ги плати ! Нека да бичи дьрва в печката както е свикнал
48
0
 
3
 
! Отговори
Земя с фотоволтаици преди 5 години
До шматка: Как ще направим земята неплодородна с фотоволтаици? Много оригинален въпрос. Дай линк със снимка на поле с пшеница (или зеленчуци) и слънчеви панели на същото място. Няма такова чудо в природата.
47
5
 
8
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Първо почваш с фотоволтаици а после даваш пример с ветрогенератори.Последно?Ветрогенераторите имат други проблеми.В ЕС никой няма да забтани АЕЦ във Франция са над 80 реактора и строят нови.Франция е в ЕС и трябва да строим техни ако искаме да сме в Европа.Руснаците са азиатци да си седят там.
46
3
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Може и да не строим Белене изобщо. А двата реактора и лицензираната площадка (които при строителството ще бъдат актива, с който ще участваме) могат да станат музей на открито. Ще калкулираме всичко, изхарчено дотук като загуба, и Бойко ще може да отчете, че за пореден път сме спрели руски енергиен проект. Въпросът е, струва ли си, за едно потупване по рамото.
45
3
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До МошеХаха .И как точно ще направиш земята неплодородна с фотоволтаиците.Като гледам ветрогенераторите си работят а под тях пшеницата си расте ли расте.По скоро ще скапем земята като заравяме в нея отработеното ядр.гориво защото руснаците вече не го вземат обратно
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Готови да строят, само някой да даде държавни пари - т. е. държавни гаранции.
43
1
 
6
 
! Отговори
ДО ЕДМОН ДЬОРОТШИЛД преди 5 години
ВЪРВИ ПО ДЯ-ВО-ЛИ-ТЕ! ЩЕ ИМА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИ!
42
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 52И с каякво ще правим ток за електрическите коли, с които Мъск ще залее Европа?С дърва и въглища?...
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Росатом да си строи в сибир със собственно финансиране. До 10 години ядрените централи ще бъдат забранени в ЕС
40
11
 
2
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Глупости в България повечето хора не живеят в къщи.Ще направим земята си неплодородна с тези фотоволтаици.Решението е новите френски реактори с мощност 1500MW които ще ни решат проблемите с евтиният ток завинаги.
39
6
 
12
 
! Отговори
шматка преди 5 години
С половината от тези пари направете един завод за слънчеви панели и малки ветрогенератори.Пуснете ги на прилична цена и променете законодателството така че всеки да може да продава излишъка си от еленергия.За десетина години ще произвеждаме същото количество еленергия без да харчим пари от бюджетаИ по безопасноИ по екологично
38
6
 
4
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Правилно ! Другарят Медведев затова идва по покана на другарят Борисов ! Всичко е уредено ! Слава ! Слава ! Слава !!