Теменужка Петкова: Нуждаем се от нови атомни централи!

АЕЦ "Белене" ще има само при спазване на пазарните принципи
16 яну 2019 09:35, Павел Гълъбов
59
Теменужка Петкова: Нуждаем се от нови атомни централи!
Снимка: BulFoto

Анализът на Българската академия на науките /БАН/ показва, че има необходимост от нови атомни мощности не само в България, но и в целия регион. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщава БТА.

Още по темата

По думите й изграждането на проекта АЕЦ "Белене" ще стане само при спазване на изискванията и условията на пазарните принципи - без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

Министърът на енергетиката добави, че енергийната сигурност е пряко свързана със запасите, които България притежава от лигнитни въглища в Маришкия басейн. Тези запаси ще бъдат достатъчни да се задоволи производството на електрическа енергия от въглища за следващите 60 години.

Очаква се скоро да има решение за безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Купуването на емисии за работата на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 е една от важните задачи, които в Министерството на енергетиката са успели да свършат, отбеляза Теменужка Петкова.

Предстои и искането на дерогация за другите централи - съответно двете американски централи и "Брикел", допълва още енергийният министър.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде, бе мърди, стройте, че ще останем на свещи и борина, както през Средновековието. Гении са измислили ядрената енергетика, а слабоумни министерчета се правят на много умни и пречат с глупостта си.
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗА ДА МОЖЕМ ДА КРАДЕМ И ДА ИЗНАСЯМЕ ПОВЕЧЕ!!!02137
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Света вече върви към ВЕИ, там се влагат милярди и резултати ще има. Само големите индустриални държави до някъде се нуждаят от АЕЦ, но по - модерни и то докато студения синтес стане факт. В България единствената логика за АЕЦ, която виждам е че не се водят войни там където има атомни централи, но поне за сега си имаме Козлудуй.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който се нуждае от руска атомна технология, руски машини и оборудване, руска атомна технология и руска атомна мисъл да заминава за Турция ! Там едните братушки заедно с другите братушки ще строят АЕЦ! Само на 60 км от Синеморец е!
45
1
 
0
 
! Отговори
Шопо преди 1 месец
Само се чудя как пърхутки като тая са министри...
44
0
 
3
 
! Отговори
Козлодуй преди 1 месец
До:ДуброЮтро!
p.s. Отворете първите 4-ри блока на Козлодуй

Първите 4-ри блока на АЕЦ Козлодуй НИКОГА вече не могат да бъдат отворени! Там цялото оборудване вече е НАРЯЗАНО!
43
4
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 1 месец
Теменужка говори неверни неща! Анализът на БАН за АЕЦ Белене показа ТОЧНО ОБРАТНОТО! Съхранението на отработеното гориво е нещо безумно скъпо, затова при такива разчети тези разходи удобно се изпускат. Освен това съхранението е и много рисковано, защото горивото трябва да остане запечатано за срок по/голям от съществуването на човешката цивилизация. Ние още не можем да произведем толкова трайни материали! Атомната енергетика е безумие на фона на днешните цени на ВЕИ технологиите!
42
2
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 1 месец
Тази калкулация е правена в едни други времена, когато сметката не включваше разходите за депониране на отработеното ядрено гориво и неговото дълговечно съхраняване. Тогава ние имахме задължението да го изпращахме в бившия СССР, после Русия, и забравяхме за него. Откакто станахме членове на ЕС, тази опция отпадна поради ред причини и сега ще трябва да си го чуваме у нас. Депото за такива отпадъци е все още в строеж, като започне експлотацията му разходите му веднага ще се влючат в сметката...
41
1
 
12
 
! Отговори
Коце кмета преди 1 месец
Тази е учебников пример за герберастка калинка - некадърна и с престъпни наклонности. Но пък предана на вожда - голямата Тиква. От енергетика не разбира, но пък има приятели през които може да се врътне далаверата на века - присвояването на ЧЕЗ.
40
3
 
11
 
! Отговори
да бе преди 1 месец
Истината е ето тази:
В края на декември 2018 г. в Министерството на енергетиката е пристигнало писмо от страна на американската компания "Дженерал електрик" за намерение да участва като потенциален инженер на проекта за АЕЦ "Белене" и доставчик на оборудване в турбинна зала. Това съобщи в интервю за БТА министър Теменужка Петкова.

Та затова са и приказките на таз. Трябва да се подпомага големият брат по всякакъв начин. Ще купим самолети, оборудване за АЕЦ, бази без пари и т.н. и т.н.
39
0
 
1
 
! Отговори
Левски преди 1 месец
е бил селско момче, ама е милеел за България. Затова много истини е казал, дето не е лошо от време на време да си ги спомняме, че те днес както са тръгнали нещата ако горкия се прероди веднага ще го обесим отново за думите дето казва и дето си си ПРАВДА И ИСТИНА
38
5
 
22
 
! Отговори
Един преди 1 месец
"Нуждаем се от нови атомни централи!" - ние тва отдавна го знаем. Въпросът е, като се нуждаем, що й спряхте строежа, мa?
37
5
 
6
 
! Отговори
Дъвката преди 1 месец
АЕЦ Белене години наред храни и то добре избраните. Айде вместо да им пълним гушите да разрешим всеки да си сложи солари на покрива и тока да се изкупува. Така хем доста пенсионери няма да са принудени да работят за да живеят човешки, хем ще има ток и няма този и онзи периодически да ни слага на колене и изнудва България според интересите си. Както е казано"този който ни освободи той и ще ни пороби"
36
7
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 1 месец
Лъжеш като дърт ром....а ликвидация на отпадъците,а инфраструктура която следва да се изгради за Белене,а мерките за безопасност и застраховка на риска....защо в света има стотици затворени АЕЦ ....
35
8
 
9
 
! Отговори
Антибоко преди 1 месец
Тесла прави ток от слънцето,ние срещу 17милиарда евро и изплащане до 50 г. Ставаме бунище на ядрените отпадъци
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Производствена цена на електроенергия от атомна електроцентрала - 4-5 ст за киловатчас, цена на електроенергия от ветрогенератори и соларни паркове - 17 ст за киловатчас. А дерогациите (изключенията) за кюмюрените електроцентрали ще са до време, после има да плащаме за въглеродни емисии
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са само герберите виновни за положението с АЕЦ-а. Виновни са и пишман специалистите и бивши седесарски величия. Явно не предполагаха толкова скоро да се получи недостиг на енергия. Сега ще си посипят ли главата си с пепел или пак ще излязат по медиите да се плюнчат.
32
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пеликаните от ГЕРБ са накацали край гьола Белене и чакат да напълнят гушките.
31
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Теменужка Петкова: Нуждаем се от нови атомни централи! - Е, най-после им загря реотанът и им светна под бомбетата
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е доходоносна тая атомна централа бе вече глътна към 6 милиарда лева а насреща няма нищо освен гьол с жаби. При гербаджийска комисионна от 10% това означава че висшия герберат се е нагушил с 600 милиона лева до момента.