В битката за Арктика: Русия има 41 ледоразбивачи, а САЩ - 6

Русия е готова да се бие до смърт за богатствата на Арктика
148
В битката за Арктика: Русия има 41 ледоразбивачи, а САЩ - 6
Снимка: Reuters

САЩ и Русия се сблъскват на още един фронт, а от Москва вече прехвърчат искри.

Съединените щати вземат мерки, включително нечестни, с цел да намалят влиянието на Русия в Арктика. Това заяви Андрей Кошкин от руската Асоциация на военните политолози в ефира на армейската телевизия "Звезда", пише "Известия".

Осъзнал, че изостава от Русия в надпреварата за Арктика, Вашингтон прибягва до всевъзможни хитрини, за да укрепи своето положение в този регион, използва в свой интерес и НАТО. Съединените щати най-вероятно ще се мъчат с всички сили да наваксат, също както и в случая с хиперзвуковите оръжия - модерните бойни системи, представени през последната година от Москва, отбелязва експертът.

По думите му САЩ се опитват да формират фалшива информационна атмосфера, за да "изтласкат" Русия от Арктика. Щатите обаче надали ще станат истински конкурент на Русия, защото флотът им е твърде изостанал и слаб.

"Русия има 41 ледоразбивачи, а САЩ - 6. Четири са за бракуване. Реално плава само един - "Полар стар". Налага им се спешно да строят флот от ледоразбивачи, но ние имаме атомен, какъвто в момента няма никой в света", обяснява експертът.

Повреди ли се единственият американски ледоразбивач, Вашингтон ще бъде принуден да моли за помощ Москва и "ще се опозори пред цял свят", смята той.

На 5 март Пентагонът съобщи, че САЩ по принуда променят оперативните си планове в Арктика, за да възпрат растящото влияние на Русия и на Китай. А в края на февруари американският адмирал Джеймс Фого заяви, че Вашингтон няма да позволи на Русия да контролира Северния морски път, напомня "Известия".

Русия е готова да се бие до смърт за богатствата на Арктика, заявява "Свободная пресса".

Руското правителство разработи строги правила за преминаване на чуждестранни военни кораби по Северния морски път. Занапред чуждите командвания ще трябва да уведомяват ресорните органи на Русия 45 дни предварително, като посочват имената на корабите, основните технически параметри, военните звания и фамилните имена на капитаните, целите, сроковете и маршрутите на плаването и др. Чужденците ще бъдат задължени да качват на борда руски лоцмани, а при произшествия незабавно да докладват в най-близкото руско пристанище или военноморска база.

Ако руската страна сметне, че даден кораб не отговаря на условията, за да плава в северните ширини, може да откаже да го пропусне. А при неразрешено преминаване по Северния морски път Русия ще има право да използва спрямо нарушителите всякакви мерки, дори да ги арестува или унищожи. Руската администрация се мотивира с необходимостта да запази контрола на първо място върху екологията, а също и над търговското корабоплаване в региона, добавя вестникът.

Контролът върху Северния морски път е "жизнено необходим" за Русия, по-специално защото чуждите кораби "могат например да разположат на борда си американска система за ПРО "Иджис" - това е много опасно", защото някои траектории на руските балистични ракети са изчислени така, че да минат през Северния полюс, обяснява военният експерт Игор Виборненко.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те винаги се бият до смърт защото техните началници ги разстрелват в противен случай ,а и живота им в Русия...немам думи---иначе са много миролюбиви..
39
10
 
9
 
! Отговори
Кристиан Борисов преди 5 години
До коментар номер 45!Най-сложните и скъпи кораби за проектиране и изграждане са Ледоразбивачите било атомен или мазутен поради сложната конструкция! Тези плавателни съдове имат строго определени и фиксирани международни параметри и всяка една страна е длъжна да се съобразява с тях! Ледът не е играчка...на места бордовата шапка е по-дебела от Еверест и е нужен Ледоразбивач от най-висок клас за да я разбива и то в продължение на десетилетия без да му се извършва поддръжка!
38
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От статията разбрах че американците не могат да построят истински ледоразбивач. Американците имат 10 атомни самолетоносача плюд 9 кораба с палубна авиация, които поради различното им оперативно предназначение не се водят самолетоносачи. Руснаците имат един самолетоносач, който е на сух док със счупена палуба. Някой по-запознат може ли да обясни защо атомен ледоразбивач ще е по-сложен за изработка от атомен самолетоносач?
37
5
 
1
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До 37 виждал ли си глобус или карта на света
36
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквито и богатства да вземат и да имат- все ще са бедни щото се краде и фалитът е най- голямата заплаха за руснаците
35
12
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
това парче земя не е ли ничие? какви са правилата на заграбване там някой знае ли?мислех че всяка държава може да стъпва там и претендира че има собственна част.не е ясно защо са и на русия толкова голям брой ледоразбивачи с каква цел ?този човек говори в стил ссср много глупости.първо конфликт за тази земя на север няма да има и второ би трябвало да има някакви правила по които територии се обособяват като собственностна една или друга държава или русия пак иска да заобикаля правила
34
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КЛИМЕНТ ВАСИЛЛИСА представете си ако имаха и АЛЯСКА, както и Архипелага СВАЛБАРД, който е бил Руско Притежание за 100 години, но после Русия го дава без нищо на Норвегия .а представяш ли си ако Сибир стане китайски?
33
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Поне се знае къде отиват парите на руснаците.Във въоражаване и разработката на нови оръжия, които Мосфилм презентира редовно по поръчка на анимационно космическите войски.
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33защото османеца дебне всеки божи ден за апетитна и плодородна БългарияАбе интересно!Постоянно ревете, че внасяме домати и плодове от Турция ама Турция нямала плодородни земи и искала нашите!?Кайсиите, Прасковите и Ананасите сигурно ги гледат върху камъни?
31
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джуджето Русия пак се пъне, пак подксача в опит някой да го помисли за голяма сила. САЩ и Китай, ако си поставят за цел ще издухат Русия във всяка точка на света. Няма как водкаджиите с пробития си джоб, да се мерят със световните сили.
30
9
 
7
 
! Отговори
Здрасти преди 5 години
В битка за пустинята и нефт САЩ 20 страни а Русия нула
29
5
 
16
 
! Отговори
КЛИМЕНТ ВАСИЛЛИС преди 5 години
Както знаем от география и физикогеография, При Полюсите земята става по сплескана и видимо по-малка..И на 90* градус изчезва и свършва ширината запад-изтокРоссия притежава най-голямата част от тази торта. Ако я разрежем от полюса, Руската част заема почти половината от Глобусния северен ПОЛЮС !А представете си ако имаха и АЛЯСКА, както и Архипелага СВАЛБАРД, който е бил Руско Притежание за 100 години, но после Русия го дава без нищо на Норвегия .
28
5
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Северният морски път е руски и се подържа от руснаците ако 2 дни не мине ледоразбивач той ще замръзне и ще се затвори.Естествено те трябва да знят предварително кой и кога ще мине през него за да се изчисли трафика за разминавне.Другите защо не си направят по на север път,ЗАЩОТО НЕМОГАТ НЯМАТ ТАКИВА КОРАБИ а и руската територия там е най голяма и те трябва да знаят кой е там и със каква цел.
27
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бати Бойко лукчето, защо не каже когато влизахме в НАТО, къде под земята скриха атомните бойни главички дадени ни от не братска Русия , и как унищожиха пред телевизии на полигони един куп старо желязо... .Вярвам, че вече са продадени на трети страни... , дано да не са, защото османеца дебне всеки божи ден за апетитна и плодородна България . А американците един читав самолет не искат да ни дадат...
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече са .Вече може да са и 141.
25
5
 
17
 
! Отговори
КЛИМЕНТ ВАСИЛЛИС преди 5 години
Царя Ослободитель Александрос 2, хариза на ЕЙБРАХАМ ЛИНКЪЛН ЦЯЛА АЛЯСКА + АЛЕУТСКАТА ВЕРИГА ОСТРОВИ, ЗА 7.4 милиона долларес (а тогава долара е бил куп хартия или шума по-точно)..ЕИ ТОВА , ЗАЕДНО СЪС ЛЕНИН -- който ПОДПИСА БРЕСТ-ЛИТОВСКИЯ ДОГОВОР == СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РУСКИ ПРЕДАТЕЛИ....ПО-ГОЛЕМИ ОТ ГОРБАЧАВ И ЕЛЦИН. Горбачав имаше малка вина. Голямата вина е на Елцин. които сам изведе РСФСР ОТ СЪСТАВА НА СССР НА 16 ЮНИ 1990 Г...ТОЕСТ САМ СИ ТЕГЛИ НОЖА НА ВРАТА .
24
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
41 ледоразбивачи срещу 6?! Господи кой ще спре накрая руската агресия, кой??? Или може пък на америка да не и трябват ледоразбивачи в лос анжелес или в мексиканския залив? Не издържаме вече от стрес, но ще гласуваме за Герп
23
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама денги нет! Тез кораби не вървят на рубли
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До винДобре ве дядо, ние през деветдесетте не сме видяли нищо, само вие преди 89-та . Едно е подготовка, друго е да участваш в реални действия - не го забравяй.
21
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне се знае къде отиват парите на руснаците.Във въоражаване и разработката на нови оръжия.Затова има и много мизерстващи хора.А у нас какво да кажем.Къде отиват наще пари?