ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на Европа

Страсбург иска Москва да се отрече от СССР
Обновена: 12 мар 2019 17:22 | 12 мар 2019 16:37,
327
ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на Европа
Снимка: архив, Reuters

“При сегашните обстоятелства  Русия не може повече да бъде считана за „стратегически партньор“. Това се казва в резолюция на Европейския парламент, приета днес в Страсбург. Тя беше подкрепена от 402 депутати, 163-ма евродепутати гласуваха "против" и 89 се въздържаха.

В документа, който има препоръчителен характер за Европейската комисия, се настоява за преразглеждане на Споразумението за партньорско сътрудничество с ЕС и за ограничаване на съвместните дейности до сфери от общи интерес.

Като такива се посочват конфликтът в Сирия, борбата с тероризма и с организираната престъпност, разоръжаването, киберсигурността, климатът и миграцията, както и въпросите, свързани с Близкия изток, Северна Африка и Иран и Арктика.

Резолюцията за състоянието на отношенията с Русия е първата, гласувана от Европарламента от 2015 г. В нея се казва, че Европа не бива да се връща към пълния спектър на сътрудничество с Москва, докато тя не изпълни ангажиментите си по Минските споразумения за Украйна и не се откаже от анексията на Крим.

Поставят се още условия като Русия да се отрече от комунизма и от съветския период, да освободи политическите затворници и да се откаже от опитите да влияе върху изборните резултати в ЕС.

Евродепутатите смятат, че “ ЕС следва да има готовност да приеме допълнителни санкции, включително целенасочени санкции срещу отделни лица, и ограничаване на достъпа до финансиране и технологии, ако Русия продължава да нарушава международното право”, както и че европейските държави трябва да сложат край на издаването на “златни” визи и паспорти на руски олигарски, купени срещу инвестиции. Според Европарламента чрез тях се заобикалят санкциите, наложени на приближение на Кремъл. Отправя се и призив за бързо приемане на европейски “Закон Магнитски”, чрез който да се блокира имущество и да налагат санкции на лица, отговорни за корупция и нарушаване на човешки права.

В позицията на Европейския парламент се изразява “дълбока загриженост, че Русия така явно демонстрира своята военна сила, изразява заплахи за други държави и показва готовността си да използва военна сила срещу други нации в реални действия, включително съвременни ядрени оръжия”.

Изрично се споменава енергетиката като средство за увеличаване на руското влияние в Европа. Посочва се, че ЕС трябва да се откаже от газопровода “Северен поток” 2 като задълбочаващ енергийната зависимост от Русия, както и “ че никакви нови проекти не следва да бъдат изпълнявани без предварителна правна оценка на правното им съответствие със законодателството на ЕС и с договорените политически приоритети”.

Европарламентът дава и няколко препоръки, сред които създаването на механизми за контрол за финансирането на политическите партии, така че да се хващат преводи от чужбина, и на законова рамка за борба с хибридните кампании. Препоръчват се още назначаването на специален пратеник на ЕС за Източна Украйна и Крим, както и завършването на европейския енергиен съюз, който ще укрепи позициите на ЕС срещу руския енергиен натиск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
5
 
5
 
! Отговори
Bob преди 5 години
До ЕП Глупости. Русия може да е по-голяма, но колко хора има в Европа и САЩ, кои са най-големите пазари? А кои пазари са големи, тези които са оправлявани добре! Да си чул някой да мрънка, че е загубил руския пазар?
192
1
 
7
 
! Отговори
Jersey преди 5 години
Ха-ха смешници - качила се мравката върху опашката на мечката и викнала урааааа...
191
3
 
14
 
! Отговори
ЕП ГЛУПОСТИ преди 5 години
Европа и САЩ взети заедно по територия са колкото Русия. По природни богатства обаче са по назад в резултата. Кой нормален човек ще си даде на тези ненормалници да ти управляват държавата с история. А след ВТВ в която проляха кръвта си, как ще си дадат държавата, народа, богатствата си . това означава да се обезличат....
190
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е най- голямата к.ло.а.ка и затвор за европейските държави и народи. ЕС свърви към своя си жалък край. Русия и европейските народи и държави ще оцелеят и пребъдат, НО ЕС НЕ!
189
1
 
22
 
! Отговори
касандра преди 5 години
Когато бяхме соцдържава най голям враг ни беше запада. Като станахме капиталистическа държава най голям враг ни стана Русия. Къде сме тръгнали бе братя. Фалшив свят. Винаги сме между шамарите
188
2
 
15
 
! Отговори
пенко преди 5 години
ЗАЩО ТОЛКОВА ОСТРО РЕШЕНИЕ ВЗЕМАТЕ ...МАЛКО ПРЕДИ СМЪРТТА СИ -ПОЧТИ БИВШИ - " ЕВРО ПЛЯМПАМЕ МЕНТЪРИ " !?!?
187
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен.......и много много бездомни има също, много повече отколкото в Русия
186
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това решение е меко казано глупаво. Ясно е, че това е под диктат на демократическата партия на САЩ. Проблемът е в това, че първо това е невъзможно и после ще вкара още повече евроскептици в новия европарламент. В европарламента досега влизаха хора, които никой не искаше в къщи. Русия да се откаже от съветския модел, това хубаво, а кога ЕС ще спре да се възприема за империя и т.нар. европейски институции ще престанат да командват държавите като вилаети и околии, от които нищо не зависи
185
8
 
34
 
! Отговори
смях преди 5 години
Русия е непобедима,бори е с цял свят колко държави се наредиха до руските граници да търсят конфликт?
184
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам нищо против да се дърлят с Русия,но ако обичат да си намерят друго място за кавги и дрънкане на оръжия,а не в Европа,някъде извън Европа!
183
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но UK и USA са прекрасни стратегически партньори, които плюят в лицето на Европа.
182
8
 
30
 
! Отговори
да се чете преди 5 години
Европа вече не може повече да бъде считана за стратегически партньор" на Русия
181
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 2008 година до днес БВП на Китай е нараснал почти тройно, а на САЩ с 40 процента. На гербеста България, с 15 процента.
180
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стратегически пратньор на Европа е Ислямска държава. Жалко, че Русия я взриви. Сега Европа осиротя.
179
14
 
13
 
! Отговори
Визионер преди 5 години
До Джони ИнглишЗзлатото е в САЩ на съхранение ,ще купуваме газ и нефт от тях.Ще се вдигне цената на бензина,но ще минем на електромобили.Ще спрем да изнасяме и производството в Китай и ще си правим пак телевизорите Филипс в Холандия ще се вдигнат цените ,но качеството ще е европейско ,а стоките пак вечни като едно време.Имам лятно яке Адидас от 1972 година баща ми го е носил сега аз го нося като ново е ,а китайските избеляват за едно лято и се разшиват след 5 пранета...
178
14
 
30
 
! Отговори
Джони Инглиш преди 5 години
Китай и Русия притежават 2/3 ти от златото на Земята,и смятат да въвеждат златния стандарт.Златото на Германия е в САЩ тоест ЕС почти няма злато кво праим?
177
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееее, като се запролети и станаха смели. А зимъска?
176
29
 
17
 
! Отговори
най-после! преди 5 години
Трябваше да чакаме 30 години най-после и в Европа да разберат с кого си имат работа.Колко золуми нямаше да се случат в България ако просто не бяха ги назовавали стратегически партньори.
175
12
 
38
 
! Отговори
123 преди 5 години
Цялата сбирщина от еврогейове и *** в Европарламента са кукли на конци дирижирани от краварите.В скоро време ще запеят друга песен поради глобалните климатични и тектонични промени,които ще променят коренно облика на Планетата.Колегата по долу го е казал много точно!
174
11
 
35
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 5 години
Това гласуване е бошлаф - ултралевите глобалисит бързат да прокарат доста спорно решение, каквото след евроизборите не е ясно дали ще мине. Русия е приблиз. 1/6 от Земята, а нивото на свет. океан продължава да се вдига. В Русия е и цялата Менделеева таблица - всякакви изкопаеми. РУСИЯ МОЖЕ БЕЗ СВЕТА, НО СВЕТЪТ БЕЗ РУСИЯ - НЕ. А Европа е о-ср-ана - 'егри, чаршафи и забрадки, демографски срив + затънали икономики. Дори немската! Така че...