Руската армия създава затворен интернет - военен и суверенен

"Известия": Информацията ще се пази само на сървърите на министерството
12 мар 2019 09:52, Елка Василева
60
Руската армия създава затворен интернет - военен и суверенен
Снимка: архив, Reuters

Армията на Русия създава затворен интернет - "военен, красив и суверенен". Цялата важна информация ще се пази единствено на сървърите на министерството на отбраната в Москва, пише в. "Известия".

Затворената система за размяна на дигитални данни ще се нарича мултисървисна транспортна мрежа за свръзка (МТМС). Първият етап от работата по нея ще приключи още тази година, а до две години тя ще бъде изградена изцяло, съобщи за вестника министерството.

Още по темата

МТМС ще разполага със собствена търсачка, а за да работи тя независимо, военните ще прокарат влакнесто-оптичен канал през Арктика. Според експерти опитът от създаването на системата ще се използва и при формирането на национална мрежа.

Според експерти по кибернетична сигурност МТМС ще гарантира електронната сигурност на страната наред със защитения руски сегмент от интернет, чието създаване се обсъжда сега във федерацията, пише изданието.

Военната мрежа за размяна на информация би могла да стане сегмент от защитения руски интернет сектор и да се използва в бъдеще в народното стопанство на Русия - например за покупки и контрол върху качеството на продукцията, напомня бизнес аналитикът Сергей Вилянов готвения руски закон за "суверенен интернет".

Предвижда се този закон да обхване гражданската инфраструктура, за да може при поява на сериозни геополитически проблеми руската система да премине към автономна работа, пояснява Урван Парфентиев, координатор на Центъра за безопасен интернет в Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: армияРусияинтернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
, братовчед ми в Канада казва, че тегли един филм за една седмица...Ти наясно ли си каква би трябвало да бъде скоростта, за да тегли филм за една седмица?- няма такава скорост! Едно време си теглех филмите нощем, защото трафика беше по-малък, а иначе ми отнемаше няколко часа за филм! Но една седмица да тегли това е невъзможно, защото винаги ще крашва и прекратява тегленето! Много поздрави на братовчед ти в Канада!
23
12
 
12
 
! Отговори
Бай Асан преди 5 години
По евтино ще им излезе да си печатат вестник..............
22
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Антиком 23Ха-ха-ха-ха.............не си ли забелязал, че има едно такова "Колело на съдбата"???? Сега ТО е завъртяно на 180 градуса и там, където беше "великата америка" (хи-хи-хи), сега е Русия, а РАЗПАДА Е БЪДЕЩЕТО НА КРАВАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ!!!!!
21
22
 
9
 
! Отговори
Антиком преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !!!Тръмп наш.При чичко Рейгън изчезна СССР-то, при Тръмп наш ще отиде в небитието РФ.
20
1
 
13
 
! Отговори
цирк преди 5 години
Много пишат, ама не знаят за какво става въпрос, ама пишат ли пишат, да са в играта.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и що си мислите че руснаците са открили топлата вода, и до сега са ползвсли интернет. Покрай Венецуела и хакването на ел мрежите и, мслко пушилка.
18
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руският Гулаг е един голям затвор...само на Чепига и Мишков позволяват да излизат от него от време на време за да разгледат някоя "катедрала" и да доставят "хранителни добавки" на избрани клиенти !Бог да пази България от рускотурската империя !Амин !
17
15
 
7
 
! Отговори
Антиком преди 5 години
Тургенев живее в Западна Европа, Толстой в Париж/Война и мир в по-голямата си част е написана на френски и преведена на руски, т.е. старобългарски/, Достоевски в Швейцария и Германия.....
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Твърде много неща в опита да са по-удобни и т.н. се свързват с интернет при това без да се мисли много за безопасността. При военни действия това ще е нещо което ще се използва по брутален начин и руснаците го знаят. Концепциите за водене на война вече не са 2 реда войници с мускети.... Разчита се на информация кой къде е а тази информация се предава в реално време посредством какво?.... Та руснаците си оплитат кошничката, американците също да не се подведе някой... А ние .... гледаме на коча..
15
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЧе коя армия има "отворен" интернет ?------------------Явно руската, сега ще го правят затворен.
14
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на тея кадърни руснаци. "Създават" интернет :)
13
6
 
19
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Някога да сте чували да е имало пробив както на запад в Руското или Българското правителство и/или Полиция? Не нали? Защо бре ние и *** да не би да сме аборигени дето не могат да работят и нямат компютри???Много по-просто е ситемите включително и държавните оптики(за БГ) са самостоятелни и не са свързани с интернет. Да в интернет има ИНФОРМАЦИОННИ Сайтове но колкото и да ги хакват там оперативна информация няма(е има за БГ поне продажници информатори които продават инфо на престъпници)
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
русия е 7-та по бърз нет в света... хамерика е баяяяяя назад и защо... защото там всичко се филтрира... и България е в 10-та...Това въобще не е вярно!Първа е Сингапур с 60,39 мегабита в секунда. Втора е Швеция със скорост от 46 мегабита в секунда.След нея се нареждат съответно Дания и Норвегия. В тазгодишната класация (2019 г.) България е на 31-во място със средна скорост от 20,20 мегабита в секунда.
11
2
 
19
 
! Отговори
aa1830 преди 5 години
Сегашният интернет така е възникал в Щатите - било е военна разработка. Само че преди 40-тина години някъде.
10
3
 
27
 
! Отговори
знам преди 5 години
Това е бъдещето-много независими мрежи!
9
0
 
22
 
! Отговори
Терсенето преди 5 години
Русия има само два съюзника:Армията и Флота:)
8
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баааси, тия са 50 години назад горките.
7
8
 
17
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
най-големите доставчици на интернет са евреите и две от главните им щаб-корпорации са именно в Москва... а сателитите за доставка са половината руски... русия е 7-та по бърз нет в света... хамерика е баяяяяя назад и защо... защото там всичко се филтрира... и България е в 10-та... запада не позволява да имат поданиците му бърз нет, братовчед ми в Канада казва, че тегли един филм за една седмица... но да научиш зомбирането по нет-новините е бърз... хахаха уро-дска работа
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия е храна за американските тоалетни хартии, папкайте и дано ви приседне.
5
13
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
до ХАбе, щом назначиха президент на САЩ значи не са толкова зле "пияниците".