Русия си гарантира контрола на Северния морски път и по въздух

Подсилва частите си за ПВО, разположени зад полярния кръг
16 апр 2019 13:15, Елка Василева
67
Русия си гарантира контрола на Северния морски път и по въздух
Снимка: архив, Reuters

До края на 2020 г. Русия ще защити изцяло от въздушни заплахи Северния морски път, най-значимата морска транспортна магистрала в Арктика, уверяват източници на "Известия" от министерството на отбраната в Москва.

За целта Русия ще подсили частите си за ПВО, разположени зад полярния кръг. По архипелазите из арктическите морета започна развръщането на нови радиотехнически и зенитни подразделения, които ще бъдат въоръжени със зенитно-ракетни комплекси С-400 и противоракетни системи "Панцир-С".

Така Русия ще си гарантира контрола над Северния морски път, чието значение напоследък силно нарасна. Глобалното затопляне придвижи границата на ледената покривка по-далеч от континента, което даде възможност маршрутът да се използва по-активно за търговски цели. Той е по-къс и по-рентабилен от другите трасета между Азия и Европа. В бъдеще по него ще може да бъдат превозвани половината от всички трансконтинентални товари - стоки за стотици милиарди долари.

Още по темата

Русия възстановява системата си за ПВО в Арктика, ликвидирана след разпадането на Съветския съюз, заявява пред вестника ген.-лейтенант от запаса Айтеч Бижев, бивш зам.-главнокомандващ ВВС на федерацията, пише БТА.

Северът е твърде важно стратегическо направление. Най-късото разстояние от САЩ до индустриалните райони в Централна Русия, Урал и Сибир минава през Северния полюс. В случай на мащабен конфликт американските военни се канеха да нанесат удар по страната ни именно тук, по времето на Никсън съответната операция носеше името "Гигантско копие". По този маршрут се предвиждаше да летят междуконтинентални ядрени ракети и стратегически бомбардировачи с атомни оръжия. Съветските самолети и средства за ПВО можеха да ги пресрещнат на разстояние 1000 км от крайбрежието. Сега Русия се връща към същата отбранителна концепция, разказва експертът.

Дължината на Северния морски път от протока Карски Врата до Чукотския полуостров е 5,6 хиляди километра. Напоследък страните от НАТО интензифицират въздушното разузнаване в зоната на отговорност на частите за ПВО от руския Северен флот. Значително нарасна и честотата, и времетраенето на разузнавателните полети на чуждестранни самолети и дронове в Арктика. Разузнаване се води и по море. Миналата година по Северния морски път мина без предупреждение кораб от френските военноморски сили; командирът обясни, че походът цели "да развие нашите знания за региона".

Руското правителство разработва в момента правила за чуждестранните военни кораби, желаещи да минат по маршрута. Чужденците ще трябва да уведомяват Русия 45 дни предварително и да вземат на борд руски лоцмани. При все това може да получат отказ, а при неразрешено движение по Северния морски път Русия ще може на законно основание на използва извънредни мерки, включително арест или ликвидиране на съответния кораб, добавя "Известия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво, развиват отбраната на страната си от военни набези, но кога ще помислят и за населението малко. Поне малко по-човешки да живеят. Освен армия и отбрана, трябва и други свери да се развиват.
12
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия все повече се изолира от света и честно казано не ми пука особено за тия. Нищо смислено не идва от тях което да ме касае така, че...
11
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10Вие смешници още не можете да разберете, че самолетите са стари само като модел не като продукт. Това не е като да си купиш 20 годишно беемвенце балкански селянино.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тяПрез 1991 година СССР се упавляваше от мечения Горчьов и в края на същата година се разпадна. Властта премина в ръцете на алкаша ЕБН. На тези двамата тогава и през ум не им минаваше такава "дреболия" като Крим.
9
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин създава оръжия и превзема териториир НАТО-вската еврочленка кихна 3 млрд за тенекии останали от Виетнамската война и като се амoртизират ще ги прати за скрап подир ония подводници.
8
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3Северният морски път си е руски--нищо НЕ е руско или на когото и да било!всичко е общо, всичко е на Земята, която е съществувала милиарди години преди раССия и ще продължи да съществува милиарди години след нея!
7
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тез горките ментално са още пред Сталинград а цивилизационно зад крепостните стени... жалка картинка за страна с такава територия и толкова ресурси...
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1, "напоследък страните от НАТО интензифицират въздушното разузнаване в зоната на отговорност на частите за ПВО от руския Северен флот.".
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия няма да толерира американски провокации в Арктика.
4
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
затяга се обръча около фашиста, затяга се и той го усеща ... 1/6 площ от земята е физически НЕвъзможно да удържиш и да контролираш толкова време, без да възникне вътрешно разцепване...тази имперщина ще ги затрие!
3
6
 
23
 
! Отговори
тя преди 5 години
Москва не вярва вече на никой и си взима навреме мерки , а не като Крим го оставиха и после си го върнаха със закъснение ,но ако беше през 1991 година нямаше да имат никакви проблеми !
2
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северният морски път си е руски и Русия ще си го гарантира както намери за добре.
1
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-късото разстояние е правата линия, мачкай Вова говедарите.