Русия предложила на САЩ как да се избегне ядрена война

"Комерсант": Вашингтон не отговаря на новата инициатива
19 апр 2019 12:50, Елка Василева
179
Русия предложила на САЩ как да се избегне ядрена война
Снимка: архив, Reuters

САЩ са пренебрегнали предложение на Русия да бъдат потвърдени договореностите, провъзгласили за недопустима ядрената война, пише "Комерсант".

По данни на вестника Москва е предложила на Вашингтон да се приеме на най-високо равнище обща декларация за недопускане на ядрена война и укрепване на стратегическата стабилност. Проектът на съответния документ е бил връчен на американската страна още през октомври 2018 г.

Руският проект за съвместна декларация на двамата президенти - Владимир Путин и Доналд Тръмп, е предвиждал двете страни да заявят, че имат намерение да действат така, че да се избегне военна конфронтация и да бъде изключена възможността от избухване на ядрена война, да вземат необходимите мерки за предотвратяване на случайна или несанкционирана употреба на ядрени оръжия.

В текста е било посочено, че в "ядрената война не може да има победители и никога не бива да започва". Подобни изявления бяха приемани преди, по време на Студената война, при управлението на Леонид Брежнев в Съветския съюз. САЩ все още не са отговорили на новата инициатива на Русия, отбелязва изданието.

"Комерсант" припомня по-специално декларацията на съветския лидер Михаил Горбачов и президента на САЩ Роналд Рейгън от 1985 г., в която е записано: "Ядрената война е недопустима", защото "в нея не може да има победители".

"Тази декларация стана сигнал за спиране на ядрената оръжейна надпревара, за начало на конструктивни преговори за контрол над въоръженията, разведряване на международното напрежение", изтъква пред всекидневника бившият руски външен министър Игор Иванов.

"Днес ситуацията в света е много по-сложна, отколкото през 80-те години на миналото столетие, а заплахата от ядрен конфликт става все по-явна. Механизмите за ядрено възпиране, създадени през годините на студената война, практически не съществуват. Ако не се вземат спешни мерки, светът може да бъде сполетян от трагичната съдба на "Нотр Дам", коментира аналитикът.

По думите на Иванов "Русия и САЩ като водещи ядрени сили носят специална отговорност за опазване на мира и тъкмо те трябва да станат инициатори на процес, който отново да направи управляеми международните отношения". Подобни изявления направиха тези дни и високопоставени американски служители в оставка, допълва "Комерсант".

Бившият държавен секретар на САЩ Джордж Шулц, ексминистърът на отбраната Уилям Пери и и бившият сенатор Сам Нън заявиха в "Уолстрийт джърнъл", че в отношенията между Щатите и Русия "се е появила опасна политическа парализа, която може поради грешка или пропуск да предизвика военна конфронтация и евентуална употреба на ядрени оръжия". Те предложиха между другото Путин и Тръмп да приемат "обща декларация, която да потвърди, че в ядрената война не може да има победител и такава война не бива никога да започва", пояснява вестникът, цитиран от БТА.

Белият дом засега не се е вслушал в този съвет, добавя той.

"Комерсант" обаче цитира Андреа Калан - прессекретар на американското посолство в Москва, помолена "да коментира липсата на реакция от Вашингтон": "САЩ все така се обявяват за ефективен контрол върху въоръженията, който да съдейства за сигурността на Съединените щати, на техните съюзници и партньори; да е проверим и изпълним; да включва партньори, отговорно изпълняващи своите ангажименти".

"Готови сме да участваме в преговори за контрол над въоръженията с Русия, които да отговарят на тези критерии", посочила Калан и дала за пример приключилите на 12 април в Женева двустранни консултации по договора СТАРТ-3 с цел по-нататъшно ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: ядрена войнаСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
8
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КАКВО ЛИ ПРАВИ ГОСПОД ВАШ ПО ВЪПРОСА ??? НАЙ- ВЕРОЯТНО "СГЛОБЯВА" НОВА ЧОВЪРКНЯ-ЧОВЕК ОТ *** И НА ПЪРВО МЯСТО-ИНТЕЛИДЖЪНТ *** ЕВРЕИН !?
65
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СТРАНДЖАТАЖал ми е за тебе детенце :(
64
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 69А САЩ какво дириха в Ирак,Авганистан,Сирия,Либия и Венецуела сега?Номера с демокрацията ли? ;д
63
28
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
САЩ не са подписали, защото добре знаят, че договор с Русия не струва и колкото хартията, на която е подписан...Ото Фон Бисмарк
62
9
 
22
 
! Отговори
До Анонимен 64 преди 5 години
Аз бих предпочел да видя филмче как едно такава нещо пада в градинката в средата на Пентагона и след това лицето на оранжевия клоун.Точността на "Циркон" е +/- 1 м, но още не е дошло времето! Може пък нагло-саксите да проявят малко разум!А ти, умньо, какво очакваше да ти покаже Путин? Нещата започнаха да излизат наяве - първо "Кинжал", качен на свръхбързия МиГ-31, после лазерът "Пересвет", старт на "Сармат", после...Господ знае. Не се надявай, че това са измислици! "Калибр" нали беше лъжа, а!
61
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в руските новини пише че франция испрати в естония танкове и триста вонни служителиНеграмотнико, научи се първо да пишеш правилно...! Естония е суверенна, независима и цивилизована държава и когото иска ще си кани.Путин чий го диpи в Украйна, Сирия, Венецуела сега и Либия, а кажи бе ***?
60
0
 
14
 
! Отговори
haha преди 5 години
проблема е, че рано или късно всяка система рухва. Може да отнеме дни, месеци, години дори столетия. Основната разлика е, че сегашната система/и имат за първи пътв историята оръжие с което да унищожат живота на планетата.
59
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин и тука ловкo накендза краварите сега всички знаят, че краварите са терористи с ядрени оръжия.
58
17
 
9
 
! Отговори
авс преди 5 години
в руските новини пише че франция испрати в естония танкове и триста вонни служители как да ги разбера коалицията ръковедена от сащ франция германия англия излиза че това е злото--нато и като прочетох статията на все сто процента тези държави са зло които сеят само воина като испратиха воиската си в естония да я пазят от русия никаква воиска неможе да спаси естония от русия тя е велика и непобедима държава русия е права че сащ не иска мирен договор с русия само я огражда нато русия-тя е длъжна да
57
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40хиперзвуковите ракети ще излетят от подводници, кораби, стратегически бомбардировачи.А дааа, гледах едно такова анимационно филмче където Путин показваше на добитъка как ще победят Американците.
56
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудно ще стане САЩ искат война а ядреното оръжие им е коза да няма ответен удар заради числеността му.Няма да го махнат.А и с ненормалния Тръмп на власт и на ядрена война са готови.Но колониалната империя не бива да се загуби, сега и на Луната и Марс щели да ходят, вече достатъчно ос.рах.а земята и идва време да не става за живот, сега е време да осе.рат и другите планети.
55
15
 
12
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
" Комерсант " е руски прокремълски вестник, водещ кремълска пропаганда. Неговото мнение е съобразено с кремълските интереси и пропаганда. Статията в този сайт е част от тази пропаганда. Не случайно сайта е на издръжка от руското посолство.П.П. И да ми изтрието коментара, с денгите от Кремъл, няма да прокопсате.
54
9
 
8
 
! Отговори
До Привет от Германи преди 5 години
Не бил чул! Ти си абсолютен, съвършен ***! Ами чети бе, Шайссе! Литература има предостатъчно! И за плана Peancer, и за Totality, и за Dropshot, и за по-нови планове за бомбардиране на няколко десетки руски града. И за провокации, уж тях ги нападнали! Резултат - изтървани 8 термоядрени бомби, намерени 7. Помним Паломарис в Испания, Туле - в Гренландия. Сега вече ако някого го е страх, то американците много,, много ги е страх! Загубиха технологичното предимство, сега догонват."Нас не догонят!"
53
5
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
До Анонименdo 46....ami ako se varnev nazad v istoriata i tazi za "Ungarskite sabitia " i v po- novata " Ukrainskite sabitia " i se pouchim ot neia ...mai shte izleze ,che e po- dobre niakolko smachkani obarkani ngarski "demokrati "...otkolkoto "demokratizirana" i unishtojena dokarana do proseshka toiaga tsiala darjava kato Ukraina i natikana vav voina s Rusia ! Ti kak mislish ?
52
19
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Аз искам ако Просия тръгне на запад, губите да почнат да никнат в Модква, Ленинград, Челябинск, Екатеринбург, Омск, Владивосток. Свят под руско робство не ми е интересен. Предпочитам в рая, отколкото в Русский мир. Просия ако желае, може едностранно да се откаже от ЯО, а Путин може да ми го нали гави.
51
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Евро-АтлантикЗнаеш ли каква е равносметката в Ирак между Ейбрамс и руските танкове? Около 400:0 ))))
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЕВЕРНА КОРЕЯ ЩЕ ИМ ПОКАЖЕ И НА ДВАМАТА КАК СЕ ПРАВИ ТРЕТА СВЕТОВНА ЯДРЕНА,ХО,ХО,ХА,ХА
49
11
 
7
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
При ядрена война от Русия ще остане голяма разорана нива подходяща за засаждане на картофи. Които дори ще растат бързо заради радиоактивната почва.
48
2
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 5 години
ами то и всеки ден четем за нови членове и кандидати в близост до Русия...
47
5
 
14
 
! Отговори
КуКлус преди 5 години
САЩ се накендзаха от Северна Корея......не мо га да си представя като сложим и Китай и Русия и Индия +Иран .........