САЩ прехванаха руски военни самолети край Аляска

Шестте машини били навлезли в буферна зона
22 май 2019 08:35, Елка Василева
141
САЩ прехванаха руски военни самолети край Аляска
Снимка: архив, Reuters

Американски военни самолети са прехванали шест руски военни самолета при навлизане в буферна зона край бреговете на Аляска. Това съобщиха военните на САЩ. Те отбелязаха, че през цялото време руските самолети са останали в международно небе, предаде ДПА.

В понеделник първо два руски Ту-95 били прехванати от два американски F-22. После втора група руски самолети, състояща се от два самолета "Туполев" и два Су-35, били прехванати от друга двойка F-22, обяви Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД).

Руското министерство на отбраната заяви, че четири стратегически ракетоносеца Ту-95 са извършили полети, без да нарушават граници, и че "на определени етапи от маршрута руските самолети били ескортирани" от американски изтребители. В руското изявление не се споменава за самолети Су-35.

По-рано тази година Канада съобщи за други случаи, при които руски военни самолети са навлизали в буферни зони. НОРАД включва САЩ и Канада.

Според Федералната въздухоплавателна администрация на САЩ всяко влизане в буферните зони, известни като Опознавателни зони на противовъздушната отбрана, трябва да се обявява предварително. ОЗПВО край Аляска се простира на повече от 300 км от брега.

През Студената война подобни прехващания се случваха редовно, когато комбинираната американско-канадска ПВО се стремеше към възпиране на съветските бомбардировачи и разузнавателни самолети край северноамериканските граници, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
11
 
13
 
! Отговори
Весо преди 4 години
До Анонимен: Щайги , ама напълниха гащите на американските моряци в Черно море -още миришат плажовете край бреговете. Сега не тръгват "да ни пазят " без един бункер с памперси.
63
30
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците вдигнали Ф-22 ??? Че то за тези руски тенекии и два музейни Р 51 Мустанг са достатъчни.
62
12
 
24
 
! Отговори
някой преди 4 години
А защо са прехващали самолети в международно небе?
61
3
 
10
 
! Отговори
Чакъра преди 4 години
Дрън- дрън... кукуригоооо!!!Играят си хората, летят, забавляват се.А нашите *** и разбирачи се дърлят като *** мъчени от краста!!Или пък, да кажем: нашиТЕ идиоте.... е пресилено? Защото *** тук май е само един?! По писането ще го познаете!
60
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луди са тези американци. Хабят гориво заради едни таралясници модел 1952 г. които едвам се крепят във въздуха.
59
29
 
15
 
! Отговори
България в НАТО и ЕС преди 4 години
Трябвало е веднага да бъдат свалени руските щайги.
58
14
 
27
 
! Отговори
Индианеца Джо преди 4 години
Докато има един жив американец по света ще има войни!
57
14
 
36
 
! Отговори
<><> преди 4 години
Не знам ама великата сила САЩ се накендза от един Ким Чен Ун .......те знаят само санкции и да палят държави бъкани с петрол ! Пустата завист ги изяжда и се чудят как да чернят Русия пред света ама само *** им вярват ! Слава Русия, Слава Путин , ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !
56
11
 
24
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
А какво правят хАмерикански кораби в Черно Море ? "Те били НАТО-вски пазели съюзниците " Абе аланколо на Черно Море няма ли държави от НАТО и от кой на пазите ?така и не разбрах ?
55
6
 
15
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Няма как ф35 да струва 150милионаа и да е по-кофри от щайгаа струваща 20мил. Няма такъв филм на света :)"Войната в Югославия. Зенитно ракетен комплекс С-125 от 1960(първи вариант) случайно вижда Ф-117 и го сваля(ракетите на С-125 са радиоуправляеми - малко по-"умни" са от летящ по балистична крива зенитен снаряд)Е как така бе Миме???ей така СТЕЛТ "работи" в тесен диапазон от до определена радио честота (3 см до дециметрови вълни(ччастично) С-125 е работил на 5см честота ...
54
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До джовечно воюват помежду си и вечно си помагат! Никога не се напа9055790дат и окупират!
53
3
 
12
 
! Отговори
джо преди 4 години
Американците индиректно се изправят срещу Русия в Корея,Виетнам , Авганистан и др.места. Всеки грамотен човек може да си направи извода как са се развивали събитията. Всеки от тях си е направил равносметка и си е извлякъл поуки и знаят до къде да развържат синджира на военните.
52
2
 
6
 
! Отговори
джо преди 4 години
до анонимен 47 Въпроса не се изчерпва само с технологичност, а опира и до тактика. Когато пишеш за ВСВ е редно да се спомене колко процента са загубите и какъв е бил ресурса на страните. Германците са имали малък ресурс след 44г. и въпреки това загубите на съюзниците са доста големи, особено през деня.Когато разполагаш с добро известяване, обучени пилоти самолети от различни типове , стиковани и знаещи какво правят , се превръщаш в костелив орех и това не е за пренебрегване.
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 51Япония има флот дръжки!))След WWII и е забранено да има армияи "флотът " и е катери за охрана на териториалните води
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ги прЕхваща тия журналисти?
49
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бобчоо и още нещо. Когато се изправете срещу САЩ тогава, ще говоримм за техниката ти. До сега в историята, не сте имали *** :)Германия и Япония се изправиха и се биха до последно с тях . Такаче айде бегайй с твоите филми. Япония е много по силен и опасен противник от рашаа. Япония има флот , ввс и ум за нестандартни неща.
48
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А когато американски изтребители провокират руснаците близо до техните граници,това какво е?
47
22
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
защо руснаците не обявяват предварително както е по договорените международни правила?защо се правят на хамави?ами щото са неграмотни и не знаят правилата
46
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Буферната зона не е на САЩ.
45
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бобчоо отдавна не си писал глупости. Всички знаем вече , колко си "компетентен" . Ти си просто влюбен в соцаа :) *** на лекар. Както ВСВ САЩ тропясаха всичко във въздуха и сега , ще го направят. Никой неможе да се бори технологично с тях. Няма как ф35 да струва 150милионаа и да е по-кофри от щайгаа струваща 20мил. Няма такъв филм на света :)Само в твоята глава има. Това е като селяндуритее дето Москвичаа им бил по-хубав от мерцедеса .