Путин: Монопол в изкуствения интелект гарантира световно господство

Борбата за технологично лидерство вече е поле за глобална конкуренция!
30 май 2019 18:20, Елка Василева
126
Путин: Монопол в изкуствения интелект гарантира световно господство
Владимир Путин. Снимка: БТА

На съвещание, посветено на развитието на изкуствения интелект, руският президент Владимир Путин отбеляза важността на развитието на технологията, която позволява да се взимат бързи решения и да се повиши ефективността на управлението, предаде ТАСС.

"Механизмите на изкуствения интелект осигуряват в реално време бързо взимане на оптимални решения въз основа на анализ на гигантски обеми от информация, което дава огромни предимства в качеството и ефективността", подчерта президентът.

"Ако някой успее да си осигури монопол в областта на изкуствения интелект, последствията ще са ясни за всички - той ще придобие световно господство", добави Путин.

"Борбата за технологично лидерство, най-вече в областта на изкуствения интелект, вече стана поле за глобална конкуренция. Скоростта на създаването на нови продукти и решения нараства в геометрична прогресия", заяви президентът.

Руският държавен глава подчерта, че тази сфера е една от ключовите в технологичното развитие, доколкото тя ще определя бъдещето на целия свят. По думите му подобни разработки нямат аналог в историята по своето влияние върху икономиката, производителността на труда, ефективността на управлението, образованието, здравеопазването и ежедневието на хората. Путин напомни, че много страни вече са приели собствени стратегии за развитие на изкуствения интелект.

"И ние, естествено, трябва да гарантираме технологичен суверенитет в сферата на изкуствения интелект, което е най-важното условие за устойчивостта на нашия бизнес и икономика, за качеството на живота на руските граждани, за сигурността и отбранителната способност на държавата", заяви руският лидер и добави: "Става дума не само за алгоритмите за отделни, тясно специализирани задачи, трябват ни именно универсални решения, чието използване дава максимален ефект, при това във всеки отрасъл".

Руският президент посети основаното от Сбербанк училище за програмиране, където се запозна с разработки в областта на изкуствения интелект. В началото на изложението го приветства цифровият аватар на Сбербанк, създадената в Русия с помощта на изкуствен интелект виртуална телевизионна водеща на име Елена, пише БТА.

Путин се запозна също и с разработки за визуално разпознаване на лица и обекти на компанията "Вижън лабс", със системи за анализ на транспортните потоци в Москва и технологии за издирване на заподозрени лица на оживени публични места.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
1
 
! Отговори
До Курин преди 4 години
Абе вие първо развиите естествен интелект, пък тогава мислете за изкуствен.
101
2
 
2
 
! Отговори
Тавариш Ленин преди 4 години
Изкуствен интелект в Русия? Само в алкохолните пари имат такъв, всичко друго е сделано с двете леви ръце.
100
2
 
1
 
! Отговори
Ученик преди 4 години
А аз ще уча компютри, за да си направя ИИ приятел, с който да си пиша и споделям, а като го доразрабтоя, ще го пратя, да накаже всички тея, дето ме тормозат, най-вече Дамян Нещстника от 10 А. Ще види тоя б0клук ко ща му са случи, ша види той ...
99
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До марая гейбриълМоже би просто хората в Китай и в САЩ са по-умни от тези в Европа, м?
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 92Или вече има, но просто тзи, котйо го е създал не е сметнал за необходимо, да сподели с други хора.
97
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия и тхнологии? Ха-ха.
96
4
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До Анонимен 86 Ами напиши в Тубата руски таблет или лаптоп и ще видиш какво ще излезе. Шапката ще ти падне, какво техническа мизерия са.
95
2
 
8
 
! Отговори
Каракачански помиар преди 4 години
Великите сили да не се карат, българите са водещи в ИИ технологиите - чатботовете под всяка новина го потвърждават.
94
10
 
7
 
! Отговори
Ростех преди 4 години
Ростех вече е на светлинни години в разработването на ИИ пред САЩ, Китай и още който се сетите във Вселената. С най-новата си разработка която е на етап масово внедряване yшанка с ИИ Русия стана едноличен лидер в ИИ. Просто трябва да наденеш ушанката и тя започва да мисли вместо тебе и да взема технологични и управленчески решения вместо тебе. Гениално нали, дори товариш Путин на съвещанито по ИИ беше с такава yшанка, затова и управленските решения взети от него са толкова смазващо гениални.
93
4
 
7
 
! Отговори
Ростех forever преди 4 години
Ростех вече е на светлинни години в разработването на ИИ пред САЩ, Китай и още който се сетите във Вселената. С най-новата си разработка която е на етап масово внедряване yшанка с ИИ Русия стана едноличен лидер в ИИ. Просто трябва да наденеш ушанката и тя започва да мисли вместо тебе и да взема технологични и управленчески решения вместо тебе. Гениално нали, дори товариш Путин на съвещанито по ИИ беше с такава ушaнка, затова и управленските решения взети от него са толкова смазващо гениални.
92
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я стига с този изкуствен интелект и световно господство! Точно Путин пък какво се занимава с такива проблеми, вместо да реши ежедневните на собствения си народ!Онзи ден в Интернет показха кадри от магазин в Русия, в който падна як бой за г.а.л.о.ш.и!?
91
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Механизмите на изкуствения интелект осигуряват в реално време бързо взимане на оптимални решения въз основа на анализ на гигантски обеми от информация, което дава огромни предимства в качеството и ефективността", подчерта президентът.Нима!Каква велика мисъл!Ние как не се бяхме сетили!
90
14
 
7
 
! Отговори
азиатска му работа преди 4 години
китайците имали глинени войници, Путин мечтае за замбита които да му се подчиняват без да задават въпроси и да протестират. Комплексар...
89
11
 
12
 
! Отговори
руското постижение преди 4 години
Малко след болшевишката революция, през 20-те години на ХХ век, в Съветска Русия се ражда скандален проект - да се създаде хибрид между *** и човек.Начинанието е повече от съмнително както от морална, така и от научна гледна точка. В очите на управляващата върхушка и лично на диктатора Йосиф Сталин обаче проектът е направо безценен.Идеята за хибридни маймуночовеци, от които се очаква да обладават огромна физическа сила, недоразвит мозък, така че лесно да бъдат управлявани, както и да са нечувствителни на болка, издръжливи и непретенциозни към храна е като манна небесна
88
5
 
16
 
! Отговори
марая гейбриъл преди 4 години
ЕС е Първа, малко проблемче само е, че в топ20 на викокотехнологичните компании няма нито една от ЕС, 11 са САЩ и 9 са Китай!! Под мъдрото лидерство на Брюксел, Европа е с индустрия от 16-ти век - правиме, вино у франция, уиски у ирландия, сирене но няколко места, фалшиви дизели у германия, естествено имаме червени светлини у холандия - най-старата индустрия! Всимко е 6, аз съм Марая Гейбриъл и Цифровата ми стратегия работи Дигитално!!!
87
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
... зарити под стокилограмова слонска фашкия
86
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така е Владимир Владимирович! А вие къде сте? На слона под опашката?
85
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С-400 Триумф има ли елементи на изкуствен интелект, щом прихваща 50 цели наведнъж?
84
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще чакат някой да го измисли и ще му го тафнат както винаги правят...
83
3
 
11
 
! Отговори
Atakist преди 4 години
Руския робот е с най-изкуствения интелект в целия свят. Американските не са изкуствени и се чупят бързо. Факт.