Москва иска: Да не се преувеличава десантът в Нормандия

Изходът на Втората световна беше решен от Червената армия
5 юни 2019 22:41, Анисия Иванова
319
Москва иска: Да не се преувеличава десантът в Нормандия
Снимка: Reuters

Русия призова да не се преувеличава значението на съюзническия десант в Нормандия на 6 юни 1944 г., чиято 75-годишнина се отбелязва утре, както и да не се омаловажава ролята на Съветския съюз в победата над Хитлер, предаде Франс прес.

"Приносът на съюзническите сили в победата над Третия райх е ясна. Тя обаче не бива да бъде преувеличавана и поради това да се омаловажава значението на титаничните усилия на Съветския съюз, без който тази победа просто нямаше да съществува", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова отдаде почит "към падналите в боя", но същевременно осъди случващото се според нея "катастрофално пренаписване на историята", по-специално във филми и статии, което дава на САЩ и съюзниците им водеща роля в победата над нацистка Германия.

"Десантът в Нормандия не е оказал решаващо влияние върху изхода на Втората световна война, който вече бе решен от победите на Червената армия, преди всичко в Сталинград и Курск", каза Захарова.

Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Франция Еманюел Макрон, британската кралица Елизабет Втора и 300 ветерани днес в южния английски град Портсмут дадоха началото на честванията на 75-ата годишнина от десанта в Нормандия, които ще продължат утре във Франция.

Руските власти и президентът Владимир Путин, който не е поканен на церемониите, от години критикуват забравата, в която според тях са потънали на Запад огромните жертви и 27-милиона убити, които Съветският съюз е дал във Втората световна война, отбелязва АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците водят доста солена война с Япония. Мощна и с големи загуби. Идват да помагат и в Европа. Пребиха фашиста, но не им се занимавашве с комунизма. А имаха шанса да го затворят, защото имаха Атомно оръжие и можеше да стане, каквото кажат.Просто си звеха това което им трябваше и другото оставиха да се дави в соца.
248
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тези до кога ще мерят приноса на Запада във ВСВ по това колко жертви е дала некадърната руска армия ?Московската Орда и в мирно време дава много жертви заради тъпотата си !
247
8
 
14
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Историко"Жертвите които дават германците на Източния и Западния фронт са почти по равно"Да Историко така е Германия по официални данни Губи 5 милиона Военни и 3 милиона гражданско население от тях 4 милиона военни са загинали на източния фронт останалите включително гражданските са на западния фронт при съюзническите бомбардировки.
246
6
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Я кажете умници, прилича ли ви на американско знамето над Райхстагаmirnews.su/uploads/posts/2016-11/1479644591_20150505_znamya_pobedy.jpg
245
5
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
До ИсторикоАмериканците стигат до Берлин? За да окачат знаме над Макдоналдс, нали.. :)))Я виж какво червено знаме имат :)vostok034.ru/wp-content/uploads/2018/04/День-победы-4.jpg
244
6
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Ставаше въпрос за началото на войната (Полша! А не Англия или Франция), както и за за това кой има решаващата роля за победата във войната (категорично СССР, а не Англия, още по-малко Франция).Ти сега отклоняваш и говориш за предварителния договор, което е друг въпрос.
243
22
 
11
 
! Отговори
Историко преди 4 години
Жертвите които дават германците на Източния и Западния фронт са почти по равно Американската военна машина още тогава е била ефективна, защото дават малко жертви и стигат до Берлин За разлика от съветската където живота е нямал значение Цивилизионни различия ...,
242
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВъзмутенГосподине, направете си справките, вижте по дати кой, кога, кого, какво и ще се уверите, че не аз съм този, който пише глупости. Не е сложно, просто влезте в уикито, където наред с другото ще намерите и следното: Териториалната подялба на Полша завършва на 28.09.39г. с подписването на Договор за дружба и граници м/у СССР и Германия.
241
13
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До И още малко фактиЦифрите ти са точниВъпросът е какви факти стоят зад цифрите за оръжието.ПримериБомбери Б-20 Бостон - Пращат ги в СССР защото САЩ ВВС не ги искат искат Б-25По подобен начин стоят нещата с Аерокобра славен самолет но Пилота почти не може да напусне машината - Самолета е с Автомобилна врата за напускане на кабинатаТанкове 1/2 са лекиОт среднитеМ-3 - Гроб за 7 от СССР танкистиМ-4 късо оръдие - Луксозен гроб за 5Адекватния М-4 с дълго оръдие доставени 250бр през 1945г
240
16
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
До 249Американците не са помогнали с абсолютно нищо на руснаците. Присъединили са се чак в края на войната и са се обявили за победители. Типично.Русия е тази която изнася тежестта на войната, обръща хода на войната и спира победоносния ход на германците по света. Другото са ЛЪЖИ. Срамота е да се криви историята, каквото и да са политическите убеждения на човек. Истината си е истина!
239
6
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Ротман описва съветските оръжия като ...известни със своята простота, здравина и обща надеждност.[104] Стандартната пушка е Мосин-Наган 7.62 mm M 1891/30 и, макар че е тежка, е ефективно оръжие, което не е засегнато от студа.[105] Всяка стрелкова част има една или две 7.62 mm леки картечници Дягтирев за осигуряване на огнева поддръжка.[106] Към 1944 г. един на всеки четири фронтоваци е въоръжен с 7.62 mm ППШ-41,познат като здраво и надеждно оръжие.
238
4
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Типичният фронтовак по време на войната е етнически руснак на възраст между 19 и 24 години, чийто средна височина е 1,68 m.[103] Повечето от мъжете са избръснати изцяло, за да се предотвратят хващането на въшки, а малцината, които имат брада я държат къса.[103] Американският историк Гордън Ротман описва униформите като прости и функционални.[103] В битка мъжете носят маслинено зелени каски или пилотка.[103] Офицерите носят шлем или фуражка.[103]
237
13
 
7
 
! Отговори
Историко преди 4 години
Ако американските евреи Не бяха помогнали на руските ***, днес Меркел щеше са приема парада на Червения площад вместо Путин. Мдаааа
236
6
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Хубаво някои специалисти да прочетат някои книги като:Жуков-"Спомени и размисли",Рокосовски-"Войнишки дълг",Баграмян-"Так шли мы к победе",на адмирал Кузнецов-"На флотах боевая тревога",на ген.полковник Хайнц Гудериан-"Внимание танкове",Базил Хард"История на втората световна война".Нека неолибералите прочетат какво Базил Хард е написал за причините за започване на ВСВ в Европа и съм сигурен ,че ще бъде обявен за съветски агент.
235
9
 
12
 
! Отговори
Американците преди 4 години
Помогнаха на един диктатор да окупира Източна ЕвропаКато си разбраха грешката започнаха Студената война докато освободят Европа от съветско робство
234
0
 
4
 
! Отговори
232 е пропуснал преди 4 години
да си изпие хап.ч.ето, нормален човек такива безумни глупости не може да тапише, или пък може?? Някой книжки не е отварял май
233
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Малко фактиНещо ти куцат "фактите"! Като за начало - много повече народ /основно в Азия/ смята за начало на войната 1937 г. - нахлуването на Япония в Китай!
232
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Малко фактиНещо ти куцат "фактите"! Като за начало - много повече народ /основно в Азия/ смята за начало на войната 1937 г. - нахлуването на Япония в Китай!
231
6
 
14
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
До Нико американецаДесантът е Юни 1944 година! Сталинград - зимата 1943! Я събери две и две и помисли кое е решаващото събитие. И какво щеше да стане, ако Хитлер го бяха пуснали при Сталинград и той беше успял да стигне до ресурсите на Каспийско море. Или вие "американците" не можете да мислите, а само повтаряте като папагали което е угодно на властта, живеейки със заблудата за демокрация
230
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе да питам коментиращите тук, плащат ли ви или го правите за чест и слава? Защото 240 коментара на тема ролята на Русия във ВСВ ми се вижда безумно. Надявам се да ви плащат, иначе си е загубено време. Нито Русия, нито Германия, нито САЩ не ви е приятел и е нямало да направи живота ви рай. Великите сили не се интересуват от пуделчета. Странно е, че още не сте го разбрали.