Москва иска: Да не се преувеличава десантът в Нормандия

Изходът на Втората световна беше решен от Червената армия
5 юни 2019 22:41, Анисия Иванова
319
Москва иска: Да не се преувеличава десантът в Нормандия
Снимка: Reuters

Русия призова да не се преувеличава значението на съюзническия десант в Нормандия на 6 юни 1944 г., чиято 75-годишнина се отбелязва утре, както и да не се омаловажава ролята на Съветския съюз в победата над Хитлер, предаде Франс прес.

"Приносът на съюзническите сили в победата над Третия райх е ясна. Тя обаче не бива да бъде преувеличавана и поради това да се омаловажава значението на титаничните усилия на Съветския съюз, без който тази победа просто нямаше да съществува", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова отдаде почит "към падналите в боя", но същевременно осъди случващото се според нея "катастрофално пренаписване на историята", по-специално във филми и статии, което дава на САЩ и съюзниците им водеща роля в победата над нацистка Германия.

"Десантът в Нормандия не е оказал решаващо влияние върху изхода на Втората световна война, който вече бе решен от победите на Червената армия, преди всичко в Сталинград и Курск", каза Захарова.

Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Франция Еманюел Макрон, британската кралица Елизабет Втора и 300 ветерани днес в южния английски град Портсмут дадоха началото на честванията на 75-ата годишнина от десанта в Нормандия, които ще продължат утре във Франция.

Руските власти и президентът Владимир Путин, който не е поканен на церемониите, от години критикуват забравата, в която според тях са потънали на Запад огромните жертви и 27-милиона убити, които Съветският съюз е дал във Втората световна война, отбелязва АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
1
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
АБЕ 232 СПОКОЙНО МОЖЕШ ДА СМЕНИШ ИМИТО СИ "АНОНИМЕН" НА " ПЪРЛ ХЪРБЪРТ" !
228
5
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
До Малко фактиВсичко, което така претенциозно си написал, са не факти, а пълни глупости. Например, само в първото изречение - всъщност ВСВ започва с нападението на ПОЛША от Германия. Англия и Франция влизат малко по-късно. Нямам време да коментирам всичко останало в този подчертано необективен и русофобски сайт, но ти си далече от фактите
227
8
 
9
 
! Отговори
И още малко факти преди 4 години
Според руски историци от 41 до 45г. СССР е получил от съюзниците: 10 000танка; 9600самолета; 1860локомотива; 11 600вагона; 52 000джипа; 375 000камиона; 8000влекача; 35 000мотоциклета; 132 000картечници; 128 товарни кораба; 3 ледоразбивача; 281бойни кораба;500 000тона цветни метали; 4 915 818тона храни; милиони тонове дрехи, медикаменти и какво ли не (вкл. 15 000 000 чифта обувки) и т.н. Това е по РУСКИ данни, западните са по-високи.
226
6
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
След някоя друга година може да гледаме филм как развяват американското знаме над Райхстага. И местните полуинтелигентни от Герп ще се лигавят от гордост.
225
2
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
КОЛКО ВРЕМЕ СЛЕД "НАЧАЛОТО" Е ТОЗИ "ДЕСАНТ" И ЗАЩО !?!?- ЗА ДА НЕ ИЗЛЕЗЕ "ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ " НА БРЕГА В НОРМАНДИЯ Е НАПРАВЕН "ДЕСАНТА" !!! НАЙ -ИНТЕРЕСНО Е ,ЧЕ ЗАПАДЪТ СЕ МОЛИ НА СТАЛИН ДА АТАКУВА НА ИЗТОК ,ЗА ДА СПАСИ "ШПИЦИРАНИЯТ " ОТ ШВАБИТЕ ДЕСАНТ !!! А ВИЖ БИТКАТА В САХАРА Е ИСТИНСКА И БРАВО НА БИТКАДЖИИТЕ !!!
224
0
 
5
 
! Отговори
К преди 4 години
До Малко фактиЕ дай вече някой факт, че дотук си написал само пълни измислици!
223
4
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Върви един неолиберален,евроатлантически подход за подмяна на историята.В колонията България също има проводници на този процес.Той не е насочен към знаещите и умните,а към тези с минимални когнитивни възможности,които са лесни са манипуиране и внушения.Тези ,не четат не мислят,защото няма с какво,а ползуват готови мантри ,лесно смилаеми
222
8
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Слава на ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ, че отърва Европа от грозното лице на фашизма! Неблагодарността е грях, който скъпо се плаща!
221
7
 
7
 
! Отговори
Малко факти преди 4 години
ВСВ започва през 39г. между немци срещу англичани и французи; в продължение на 2год. след началото на войната СССР и Германия са де юре и де факто СЪЮЗНИЦИ!; в този период СССР окупира половин Полша, Литва, Латвия, Естония, напада Финландия; СССР е получил от съюзниците за 4 г. помощ за над 160млрд. долара (след войната връщат 7%); лично Сталин е казал "Този път без американска помощ щяхме да изгубим войната"; над 90% от Т-34 се произвежда с английска стомана.
220
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината боли. Особено , когато си е крил 70 год :) Слава на САЩ и Канада които идват от другия край на света да спасяват безпомощните руснаци - имащи иначе амбицията да стават властелин на Европа. За жалост заради Хитлер си постигат целите и завземат половината Европа ...Като и набиват тъпата си идеология и стават най мразената държава в света.
219
6
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Москва иска: Да не се преувеличава десантът в Нормандия""Е,поне на думи,американците трябва да се похвалят с нещо,след като 3 години са се крили зад гърба на руските момчета.Когато се извършват десанта,съветската армия е в Полша на брега а Висла,в Румъния,на една ръка разстояние от България,в източна Словакия,Финландия е разгромена от Червената армия, през авгус прави запитване за излизане от войната
218
3
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Коментарите са манипулирани. Засрамете се!!!
217
6
 
10
 
! Отговори
SPECTER преди 4 години
А защо не кажат и че, през Нормандия САЩ изнасят по посока Америка намереното в тайните тунели тонове Хитлериско злато и скъпоценности като бижута и картини на Ботичели, Рубенс, Караваджо, Дюрер, Рафаел и Рембранд! Както казват и други коментиращи участието на САЩ е повече да се присъединят към победителя и да пячкосат всичко до което се докопат!
216
0
 
2
 
! Отговори
Опс преди 4 години
До Анонимен 211 за сегаПо-добре не може да се каже, но бетонните глави не проумяват. Едно си баба знае едно си бае.
215
7
 
11
 
! Отговори
Нико американеца преди 4 години
Никой не преувеличава! Ако не беше денят D, СССР нямаше да съществува!
214
4
 
14
 
! Отговори
111111 преди 4 години
До Ако САЩ1. САЩ не са отървали никого от Хитлер, бързаха да се присъединят към победителя, за да имат думата за следвоенна Европа!2. Ако руснаците бяха загубили войната, щяха да бъдат избити - Хитлер не крие изобщо, че не му са нужни хора, освен за тежка работа, а жизнено пространство!3. Такава щеше да е участта на всички славяни, вкл. българите, затова царят се е чудел как да лавира и това накрая му е коствало живота.
213
4
 
8
 
! Отговори
до 183 преди 4 години
Колко т.ъп трябва да си, за да напишеш: "...Русия не само че не е фактор във ВСВ ами и се нарежда след САЩ, Германия, Япония и Англия"Не била фактор, ама ги би като маче у дърво, хахах ***.лоум.ни тро.ло.ве не.доу.чени
212
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"В случая не спорим кой какво е произвеждал. Спора е дали без американската помощ СССР можеше да спечели войната??? Отговора е категорично НЕ!"Победата при Москва дело на помощ от съюзниците ли е или не? Първата победа над Германия за цялата война до сегаОтговорът е Категорично ДА!В колко коментара писах - Цялата Логистика на Вермахта в на източния фронт е на една дузина ЖП линииА Вермахта без Логистика стигна 1943 до Кавказ и бързо бързо се върна назад нали? Последва Сталинград
211
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"А колко от тези 27 млн. са избити от НКВД..."Статистика СССР загуби11,5 милиона загубени Военни - убити, изчезнали, пленени и починали в концлагери27 до 30 милиона общо загуби да в тях се включват и тези от "естествена" смъртно смъртта на много хора в Ленинград също е "естествена" независимо че е предизвикана от Глад, Болести(града е без вода и канализация частично) и ниски температури.НКВД по това време не е убивала а пращала в ЩТРАВБАТ - "по-ефективно" е било
210
8
 
6
 
! Отговори
Ако САЩ преди 4 години
Не беше отървали Сталин от Хитлер днес всички руснаци щяха да живеят в уредена държава и да карат немски коли. Като се замисли човек, има защо руснаците са мразят толкова САЩ. Мдаа...