Руската подводница АС-12 - част от уникална структура във ВМФ

Тя се използвала за спецоперации на голяма дълбочина
3 юли 2019 08:53, Елка Василева
53
Руската подводница АС-12 - част от уникална структура във ВМФ
Снимка: архив, Reuters

Руското министерство на отбраната съобщи, че не е уведомявало норвежката страна за някаква аварийна ситуация с руския дълбоководен изследователски апарат, в който при пожар загинаха 14 моряци. Изявлението на министерството бе разпространено в отговор на медийни публикации, че Норвегия била уведомена от руското министерство за газова експлозия, съобщиха ТАСС и Франс прес.

По-рано информационни агенции цитираха директора на норвежката служба за радиационна и ядрена защита Пер Странд, според когото руските власти са потвърдили, че на техен плавателен съд е станала газова експлозия, но не са дали подробности.

Странд каза също, че норвежките власти са проверили равнището на радиация и не са открили "анормално високи показатели" в района, където е станал пожарът.

Според източници, цитирани от руските вестници РБК и Новая газета авариралият апарат е подводница АС-12, известна като "Лошарик", използвана за специални операции на голяма дълбочина.

Пожар на борда на подводница уби 14 руски матроси

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2019/07/02/pojar-na-borda-na-podvodnica-ubi-14-ruski-matrosi.415230
 

Пожар на борда на подводница уби 14 руски матроси

Руското министерство съобщи, че става дума за дълбоководен апарат за изследване на морското дъно, но не уточни какъв тип.

РБК цитира мнението на експерта Иля Крамник, че големият брой висши офицери, намирали се на подводницата, говори, че на борда е имало представители на различни части и може би екипажът е имал намерение да извършва някакви изпитания.

Друг източник заявява пред вестника, че този тип подводници, работещи по проекта "Лошарик", са част от Главното управление за дълбоководни изследвания - уникална структура, която е част от ВМФ, но фактически "води свой живот".

Главните им задачи са "прослушване" на чуждестранни подводни комуникационни линии, вдигане от дълбокото на интересни образци на въоръжения и военна техника, защита на аналогични руски комуникационни средства, пише БТА.

Вестникът отбелязва, че на 2 юни, ден след аварията, край бреговете на Норвегия са започнали натовски учения за борба с подводници, но позовавайки се на американския експерт Майкъл Кофман, пише, че едва ли извънредната ситуация, възникнала на руския апарат, е свързана с тези учения. "Новая газета" пише, че по непотвърдени данни в болница в Североморск се намират петима пострадали моряци.

Руският президент Владимир Путин възложи на министъра на отбраната Сергей Шойгу да отлети за Североморск и на място да гарантира щателно разследване на причините за пожара на дълбоководния апарат на военноморския флот, предаде ТАСС.

"Искам веднага да тръгнете за Североморск и лично да чуете докладите и да насочите комисията към безусловно изясняване на причините за тази трагедия, а след завръщането да ми докладвате лично", поръча Путин.

Той изрази дълбоки съболезнования за гибелта на хората при пожара и поръча да бъде оказана цялата необходима помощ на семействата на загиналите.

Президентът отбеляза, че трагедията се е разиграла на необикновен научно-изследователски съд с високопрофесионален екипаж, като седем от 14-те жертви са капитани първи ранг, а двама са носители на високото държавно звание "Герой на Русия" и добави, че това е "голяма загуба на флота и за армията изобщо".

Шойгу информира по-рано вчера държавния глава, че пожарът е възникнал в процеса на планови работи по изучаване на морското дъно в руски териториални води в Баренцево море на научно-изследователски дълбоководен апарат на Северния флот. Загиналите са се отровили от продукти на горенето.

Министърът отбеляза, че "благодарение на решителните действия на екипажа пожарът е бил потушен" и в момента се намира във военноморската база в Североморск, където се прави негов оглед и се търсят причините за случилото се. Разследването е възложено на комисия начело с главнокомандващия военноморския флот.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
7
 
! Отговори
промиване на мозъка преди 4 години
Тука ни взеха за канарчета. Хубаво, лошо, важното е да се намазолят очите и ушите на примитивната аудитория и така да се идолизира самата дума Русия.Тя да се възприема като нещо божествено свръх естествено, недостижимо безаналогово, уникално и т.н. суперлативи.А тъжната истина да остане само за посветените.
46
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Да, безаналогов е! Никой няма подводница с качествата на "Лошарик", да се гмурка и работи на 6000 м дълбочина. Тя е съставена от няколко свързани в общ корпус батискафа. Не е въоръжена, служи за специални цели и то отдавна.Не са рекли, не са направили боен, въоръжен вариант на тази подводница! Англо-саксите ще направят мощна фабрика за памперси.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един се опитва да обяснява, а други двама пишат пълни глупости...Вместо да си впрегнат мозъците да научат нещо и да изкарват пари с него, те пишат глупости за жълти стотинки.
44
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До наблюдаващОт рапорта на Шойгу зависи дали ще бъде изпепелено и остъклено НАТО!или си се нагледал на руски клипчета или си бил повече от 20 минути навън на слънцето. Вземи свали тая yшанка, че глей глyпости си надрънкал.
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
става дума за дълбоководен апарат за изследване на морското дъно, но не уточни какъв тип.е то е ясно какъв тип - савецки, безаналогов :))) Как иначе ще успее да гръмне?
42
12
 
6
 
! Отговори
наблюдаващ преди 4 години
От рапорта на Шойгу зависи дали ще бъде изпепелено и остъклено НАТО!Да се молим причините да не са заради тях!
41
5
 
8
 
! Отговори
Харон преди 4 години
Всеки чайвик като остарее се пробива и потъва!
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, комуникационен кабел на нато с полярните мечки.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиТочно така Троби, правилно си прочел.Комуникационен кабел на НАТО.
38
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е явно не е толко уникална!
37
5
 
16
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Истината е, че руснаците са опитвали да прекъснат комуникационен кабел на НАТО и американците са ударили подводницата"Значи ето един ЕКСПЕРТ който ама БЪКЕЛ не знае ГЕОГРАФИЯПристанището Мурманск е най-западното от северните пристанища и не замръзва през зимата. Подводницата има макс скорост 30 възела или 55км/чза да се прибере от мястото на инцидента до Мурманск 12ч * 50км/ч =600км(като само до границата са 150)НАТО ще пуска кабел към къде в северно море?Към Северния полюс?
36
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че руснаците са опитвали да прекъснат комуникационен кабел на НАТО и американците са ударили подводницата.Руснаците обаче не смеят дума да продумат понеже са голямата работа.
35
2
 
11
 
! Отговори
tamada преди 4 години
До СаматГолеми измишльотини ръсиш.Подводницата Юрий Долгорукий е съвременна - пуснаха я преди 5-6 години. До разпада на СССР руснаците не кръщаваха подводниците с имена.Няма американска подводница на име Чалънджър, нито пък е губена някоя през 1969. Предната година потъва Скорпион, но то е заради дефектен акумулатор на торпедо. През 1969 има сблъсък между руската К-19 и американската Гато, но и двете подводници оцеляват.
34
1
 
9
 
! Отговори
До Боби преди 4 години
Боби, Баренцово море не е много дълбоко. Средната му дълбочина е 220 м, така че няма проблем за американските торпеда.
33
15
 
13
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До читател"Ето това е кораб за специални дълбоководни операции.А великите руски техници не можаха от 100м. да спасят своите и да вдигнат желязото Курск.Рекордът на гмуркане за жени е 180м.Слава на КПСС, вечна слава!!"Читател трябва да четеш и не само това да не се излагаш. Северния флот тогава има прекрасен кораб за спасителни операции. Сао че той се намира къде? По средата на Атлантика. Пави какво? Занимава се с ТИТАНИК - половината от кадрите които сте гледали за Титаник са от този кораб
32
13
 
10
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Ми може, с Курск стана точно това.Американците го свитнаха и великия Путин не посмя да гъкне."1. Курск се сблъска с Американска подводница -> Взрив на резервоари със сгъстен въздух -> свръх налягане и ударна вълна -> разрушаване на прекисно торпедо и пожар -> Взрив на боекомплекта2. Един единствен път в ИСТОРИЯТА - САЩ дари безвъзмездно на РФ 2 милиарда долара "помощ" за нещо си.3. Официалната версия - Теч на водороден прекис от торпедо - Пожар - Взрив на боекомплекта
31
8
 
11
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Адолф"Православния във случая е прав. Лошарик е отправен на дъното от американско торпедо след опит на руснаците да прережат важен комуникационен кабел."Ех ЕКСПЕРТЕТорпеда до 200 макс 300м дълбочинаколко трябва да е здрав корпуса на торпедото за да съхранява в себе си батерии, електродвигател, електроника и взрив - и взрива трябва да се защити от високо налягане)Противоподводни бомби управляеми или обикновени до 600м дълбочина и толкоз
30
8
 
10
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Екипажа само от офицери на суперсекретната подводница Лошарик са изследвали морското дъно. Да бе, верваме ви. Още малко ще кажат, че са събирали мидички от морското дъно."Ако една подводница легне на дъното на морето особенно на места където малко или много има железни руди - тя е неоткриваема - единствения начин е да имаш скорошна сонарна цифрова карта на дъното и да я сравниш със ново АКТИВНО сонарно сканиране Е кой прави тези сонарни и магнитни карти?
29
5
 
12
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Хора коментирате тук реално не знаете за какво става дума.Няма подводница и спускаем апарат има само подводница.Защо се нарича Лошарик - кръстен е на анимационен герой - кон наптравен от тел и кръгли топчета.По принцип подводниците имат лек външен нехерметичен обтекаем корпус и цилиндричен Здрав корпус който издържа налягането. Лошарик се спуска много по-дълбоко. Вътрешния корпус е сфера или Няколко сфери свързани последователноГовори се дори че има колела за да пълзи по дъното - неоткривае
28
13
 
8
 
! Отговори
Самат преди 4 години
През 1969 г. Подводницата Юрий Долгорукий след преследване на Американската подводница Чаланджър за нарушение на морските граници я взима на таран. Американската подводница е потопена а Американския разрушител който е на 20 морски мили нищо не разбира .До 1992 американската подводница я водят безследно изчезнала. След разпада на СССР американците научават как са прецакани под носа на разрушителя им без торпеда без взривове. Тактиката за подводен бой и до днес се изучава в САЩ