Руският свръхсекретен дълбоководен апарат – за какво се използва?

Подобни апарати могат да се потапят на 6000 м дълбочина
3 юли 2019 22:10, Елка Василева
105
Руският свръхсекретен дълбоководен апарат – за какво се използва?
Снимка: архив, БТА

Освен това, че вследствие на пожар на борда на свръхсекретен дълбоководен апарат са загинали седем капитани първи ранг и двама "Герои на Русия", освен че екипажът е потушил огъня и апаратът е изваден и пратен във военноморската база в Североморск, няма друга официална информация за инцидента на 1 юли в руски териториални води, констатира руският бизнес портал BFM.

Под заглавие "Това е стратегическо оръжие" изданието цитира главния редактор на "Североморск Life" Евгений Карпов, според когото човек може да коментира, че има недоглеждане, че има виновни или просто мълчаливо да изказва съболезнования.

"Но когато става дума за стратегическо оръжие на бойния флот и когато се говори за такива обекти като апарата, който се е спускал, всички обсъждания приключват с това", заключава той.

BFM прави преглед на публикации по темата в други руски медии. "Новая газета" твърди, че има оцелели от аварията и че в болница в Североморск пребивават петима пострадали военни моряци. Според други руски медии оцелелите са четирима.

Още по темата

Министерството на отбраната не назовава апарата, но по данни на РБК това е АС-12. Източници на "Газета.ру" смятат, че причината за пожара е късо съединение. Порталът BFM (създаден на основата на вестник "Business&FM") твърди, че аварията е станала в апарат АС-31, който както АС-12 е построен в рамките на един и същ проект под номер 10831, разработван от ленинградското конструкторско бюро "Малахит" през 80-те години.

Твърди се, че на борда на апаратите, наричани "атомни дълбоководни станции", няма оръжие. Те са способни да се потапят на 6000 метра дълбочина.

Пожар на борда на подводница уби 14 руски матроси

Предполага се, че това е батискаф, който е "окачен" на по-голяма подводница. По данни на несекретни източници екипажът на тези апарати се състои от 25 души, всичките офицери.

BFM припомня съобщения, че апаратът АС-12 е участвал в изследователската експедиция "Арктика 2012", като е събирал проби от дъното на дълбочина до 3000 метра. Според бизнес портала експерти от Пентагона наричат тези станции "диверсионни апарати" за разрушаване на подводна инфраструктура и най-вече кабели за комуникация. Те можело да бъдат трансформирани като "подводници на колела", тоест да се придвижват по морското дъно на колела, пише БТА.

Според главния редактор на списанието "Арсенал отечества" Виктор Мураховски АС е дълбоководна станция с ядрен реактор, способна да работи на голяма дълбочина. Тя се числи към Главното управление за дълбоководни изследвания. Не е снабдена с въоръжение, а с оборудване за работа на големи дълбочини, което й позволява например да проверява целостта на специални кабели, да инсталира разузнавателно оборудване върху системи за следене на подводната обстановка, да събира специални устройства и др., казва Мураховски.

По някои данни "носител" на този тип дълбоководни апарати е атомната подводница БС-136 "Оренбург". Възможно е тя да е транспортирала авариралия апарат до Североморск. Но дали това е така, може само да се предполага, заключава BFM.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пожари и обгазявания в Бантустана стават почти всекидневно (като вчера в Гълъбово), въпреки че е стотици пъти по-малък от Русия!Ама руснаците поне имат техниката и подготвените кадри да ги гасят, а тук е пълна трагедия
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той ще взривява руски газопроводи по дъното на моретата и ще обявява, че Бойко или Туск са ги взривили
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиНе се подслушва.Искали са да го прекъснат.Руските терористи друго не могат.
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До К6много висши офицери са били в подводницата говори че са присъствали на демо, как да изключим световният интернеткато гледам световния интернет все още го има, а няколко yшанки ги е ударил тока. Е вече ше знаят, че понякога по оптиката бие ток :)))
64
15
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Империята на Злото затова е Империя на Злото - за да се занимава с диверсии срещу човечеството. Открай време е било так - определена група хора се изражда в терористичен тумор. Както сега е руската нация.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щом има толкова капацитети запознати с този апарат явно не е свръхсекретен.
62
7
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До НКВД"Доказано е документарлно, че ИД е дело на офицери от армията на Саддам учили военната академия в москва и вербувани за руски агенти."също така е документирано че няколко години точно преди ИД тези офицери са били в АМЕРИКАНСКИ ЗАТВОР. И как ей така излизат на свобода заедно и след едва ли не 5 мин целокупно създават ИД като вече им е подготвено и договорено финансирането...Някой вярва ли в Съвпадения?
61
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До опетковЕТО ОЩЕ ЕДИН ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВО ПЕТКОПодводния кабел има принципно следната структура от вън навътреХидроизолацияБрониране под формата на метална мрежа тя е и за изолацияхидроизолацияЗахранващи кабелихидроизолацияносещи кабели от метал или по-модерните въглеродни влакнахидроизолацияоптически кабели няколко броя през които се пуска лазерен лъч който предава информациятаНа определно разстояние има усилватели на сигналаКак се подслушва такъв кабелКак се подслушва лаз
60
8
 
5
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До хуху Тези "апарати" основно се използват за подслушване на дълбоководни комуникационни кабели и евентуално за разрушаване на "вражеските" станции за подслушване на съветските(руските) атомни подводници. За какъв **** ти са подобни чудовища? Точно защото СССР/Русия прави подобни монстри, народът и живее в мизерия.
59
13
 
12
 
! Отговори
НКВД преди 4 години
До Един от СевероОще от времето на СССР Русия е използвала тероризма и най-вече ислямския за своите цели. Доказано е документарлно, че ИД е дело на офицери от армията на Саддам учили военната академия в москва и вербувани за руски агенти.
58
6
 
5
 
! Отговори
хуху преди 4 години
жалко, че ние не разполагаме с подобни технологии. При работа с такива апарати техника и най-вече в такава среда сигурността е на първо място. Да почиват в мир моряците.
57
9
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До НКВД Мадуро ли създаде Ал кайда, Иран ли плащаше за цветни революции и майдани? Терористите от Йамаз и Йизбула ли организирахаи платиха миграцията към Европа, на хора, от Афганистан чак, от Северна африка, с поняколко хиляди долара или евро в джобовете, с които пари биха живяли в своите страни като царе, няколко години?
56
14
 
17
 
! Отговори
НКВД преди 4 години
До Един от СеверозападаВиж приятелите на Русия-животното Асад, социалиста Мадуро изхитрил се да доведе страната си до 1 700 000 % инфлация, всички крайно леви и крайно десни о трепки от Европа, ислямиските *** от Иран, терористите от Хамас и Хизбулла и ще разбириш кой стои зад всички деструктивни за ЕВРОПА ПРОЦЕСИ.
55
10
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Анонимен77 не е така , колега, палката салам е опасна, защото в *** средите, включително и в армията им, може да се използува по друго предназначение.Черпили са май челен опит от древна Гърция, където в армиите им това е било нещо напълно нормално.
54
9
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До НКВД Интересно, намесата на Сащ в Ирак, Авганистан, създаването, въоръжаването и обучението на Ал Кайда, а по-късно и на Идил, хаоса в Сирия, Египет, бежанската вълна, при която бедни и гонени от войната хора и семейства вадят по хиляди долари, за да стигнат в Европа, стремежът на Сащ да дава тон на всички и навсякъде по света, какво да правят, забравяйки националните си интереси, това, какво е, как го характеризираш?
53
14
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Вечна слава и чест на героите,отстоявали с цената на живот си, гордата независимост на своята Родина от световният неолиберализъм и така наречена демокрация.Русия е била и ще бъде опора на всички прогресивни и свободомислещи хора по света обичащи своята родина и свободата
52
9
 
6
 
! Отговори
До №69 К6: преди 4 години
Какъв интернет са ти хакнали, на тебе ти е хакнат мозъка, момче.За твое сведение това интернет издание е поместено на РУСКИЯ сървър на компанията Яндекс. Едва ли някой се интересува какво си разменят някакви алкохолици като теб, в които я има, я няма 5 години живот.
51
16
 
12
 
! Отговори
промиване на мозъка преди 4 години
Тука ни взеха за канарчета. Хубаво, лошо, важното е да се намазолят очите и ушите на примитивната аудитория и така да се идолизира самата дума Русия.Тя да се възприема като нещо божествено свръх естествено, недостижимо и т.н. суперлативи.А тъжната истина да остане само за посветените.
50
14
 
10
 
! Отговори
К6 преди 4 години
Братята могат вече да слушат кабелите в океана и да хакват интернета , не се учудвайте ако има проблеми с фейса или Google , а това че много висши офицери са били в подводницата говори че са присъствали на демо, как да изключим световният интернет ето защо те вече имат внезависим руски интернет
49
5
 
6
 
! Отговори
матроса преди 4 години
А може би да има способности да прави по големи вълни и сърфистите от САЩ от източното и западното крпайбрежие да са доволни и да сърфират :) !!!!!!!!