Звено 29155 – тайната руска организация, целяща да дестабилизира Европа

Тя стояла зад отравянето на Скрипал и българина Емилиян Гебрев
9 окт 2019 20:16, Нели Христова
224
Звено 29155 – тайната руска организация, целяща да дестабилизира Европа
Снимки: Reuters

Двата опита за отравяне на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев, неуспешният опит за преврат в Черна гора, кампания за дестабилизиране на Молдова, както и опита за отравяне на Сергей Скрипал във Великобритания - всичко това са операции на връхсекретно звено на руското военно разузнаване, чиято цел е да  дестабилизира Европа, твърди "Ню Йорк таймс".

Според вестника, цитиран от БТА, първоначално властите не мислели, че има връзка между отделните операции, освен факта, че носят белезите на руските разузнавателни служби.

Но според източници на западните служби за сигурност се оказва, че тези операции, и потенциално много други, са част от координирана и продължаваща кампания за дестабилизиране на Европа, изпълнявана от елитно звено на руското военно разузнаване, което се занимава с подривна дейност, саботажи и убийства.

Името на групата било Звено 29155 и тя действала от поне едно десетилетие. Западните служби обаче я засичат неотдавна. Представителите на разузнавателни служби на четири западни страни казват, че не е известно колко често се мобилизира това звено и предупреждават, че е невъзможно да се знае кога и къде агентите му ще нанесат удар, пише вестникът.

Представителите на европейските служби обаче са озадачени от видимата небрежност в изпълнението на тези операции. Скрипал оцеля от опита за убийство, както и Гебрев. Опитът за преврат в Черна гора привлече голямо внимание, но в крайна сметка се провали, а година по-късно Черна гора стана член на НАТО. Източниците на вестника казват, че е възможно в бъдеще да открият други операции на това звено, които са били успешни.

Според експерти от разузнаването, дори неуспехът на тези операции може да се използва във водената от Русия психологическа война. "Не става дума, че са станали много по-агресивни. Искат присъствието им да се усети. Това е част от играта", казва бивш началник на естонското разузнаване, цитиран от "Ню Йорк таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей колко ви плащат за да публикувате всеки ден срещу Русия, всеки божи ден.
125
10
 
6
 
! Отговори
2217812 преди 4 години
Европа и западния свят имат стотици годин на научно развитие, традиции в технологиите в управлението във финансите. Русия няма нищо уникално, тя копира лошите практик на неолиберализма, нейната централна банка се подчинява на международните финансови институции. Военната им техника е уникална, като ферари, много бързо но не може да се кара. Населението застарява и оглупява. Тираничните режими имат краткосрочно предимство пред демокрациите, заради концентрацията на сила, но обществото деградира.
124
11
 
6
 
! Отговори
2217812 преди 4 години
Политиката на Путин за дестабилизация на Европа е единственото, което той може. Неговот ниво на психологическо развитие е доста примитивно и агресивно. Поради тази причина той успява, да спре прогреса на ценностите в Европа. Ала от меките джендърски китки се раждат националисти, хорат зпочват да изпитват страх и НАТО втрдява позициите си. Почакайте само това поколение да порасне, ще бъде доста по-твръдо и интервенциониистко. Дядич няма да доживее победата.
123
3
 
12
 
! Отговори
Pen преди 4 години
Ако няма по няколко новини за Русия все едно не са го живяли този ден редакторите .....
122
0
 
5
 
! Отговори
ддд преди 4 години
*** мизерни
121
3
 
18
 
! Отговори
ъцз преди 4 години
САЩ тама се борят срещу руската агресия, че са обградили Русия с военни... ама видиш ли Русия са агресори... бах тази наглост
120
1
 
18
 
! Отговори
ъцз преди 4 години
Ясно, е че днес.бг се финансират от някое НПО, новините срещу Русия са тенденциозни. Вчера четем, че Русия провокира Великобритания понеже руски военни кораби минават през ламашна... но американски и английски кораби са постоянно в черно и балтийско море но това не е провокация... те се борят срещу руската агресия...
119
1
 
16
 
! Отговори
хахахахаааа.... преди 4 години
Поредната глупост....
118
2
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
А пък аз знам за организация на извънземни, която се казва XXL. Те искали отзад да изненадат всички европейци. В момента подготвяли подходяща почва за масов ганг-банг посредством паради на обществени места и гарантиране на одобрението на местните власти. Та до властите тях щели първи да ги бенгнат, шот да им хареса и да ги привлекат трайно на своя страна.Как ви се струва тази дивотия?! Направо същата глупост!
117
3
 
3
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Те Русия не могат да стабилизира ,че тръгнали Европа да дестабилизират
116
0
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Сигурно също руснаците пратиха мигрантите в Европа и накараха Меркел да ги приеме?Европа се проваля сама,обаче руснаците и криви...
115
0
 
14
 
! Отговори
агент 007 преди 4 години
това е най_къс виц: естонското разузнаване...ха ха ха
114
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дезинформация и фейк новини,от джендърите.
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадеца вика,дръжте крадеца.Точно ЦРУ върши всички мръсотии за да контролира протекторатите си и обвинява руснаците.Нл никой не вярва на тези басни.Русия едва се отърва от нас,а тия още не са разбрали.То ако е вярно всичко това,дето го казват западните служби и ЦРУ,руснаците никога нямаше да се съгласят да се изтеглят от Германия и цяла източна Европа.По скоро запада и САЩ ги е яд,че Русия им натресе бившите съюзници на СССР и сега се чуди как да им отмъсти.Забравят,че Русия не е СССР.
112
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само като прочета New York Times, CNN, BBC или дойчо зеле ми се захожда до тоалетната. Цирк! Що за ултрасекретна и поне малко професионална служба (каквато несъмнено е руската) ще си разкрие така профански тайните звена и що за лалугери от контраразузнавателните служби ще кажат ПРЕД NYT, че са разкрили агенти. Ама че глупости!
111
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що пък `Звено`? То си е КГБ вече от 100 години. Ели сега се преименува?
110
8
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
знаеш ли колко богат е руският език? И че поне 15% от българския са заемки от руски------Знам.Много ми харесва езикът им.Но пак ги мразя и в червата.
109
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А знаеш ли, че има член от НК точно за такива изречения?------Пхахаха!За какви изречения имало член?Че искам да заколя руски диверсант ли?Е, хайде осъди ме, да видим как ще стане?
108
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо но страшно ми се прииска да пребия руснак.
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не ги тревожат 3-4 млн. ислямисти де са в турция и могат да тръгнат всеки момент за европа.. или пък те точно тва искат