Кримски татари с тежки присъди в Русия за тероризъм

Военен съд осъди шестимата на 7 до 19 години затвор
12 ное 2019 22:15, Елка Василева
40
Кримски татари с тежки присъди в Русия за тероризъм
Снимка: архив, Reuters

Шестима кримски татари получиха днес в Русия тежки присъди за тероризъм, предаде Франс прес.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" осъди процеса предвид обвиненията срещу Москва, че се стреми да подчини тази мюсюлманска общност.

Военен съд в южния руски град Ростов на Дон издаде присъди от 7 до 19 години затвор срещу Емир Усеин-Куку, Муслим Алиев, Вадим Сирук, Енвер Бекиров, Рефат Алимов и Арсен Джепаров по обвинения, че са създали в Крим, анексиран от Русия през 2014 г., клетка на радикалното ислямистко движение Хизб ут Тахрир.

Забранено в Русия и разглеждано от властите като терористично, това движение се обявява за ненасилствено и твърди, че се стреми с мирни средства да създаде халифат, по-специално в мюсюлманските региони на Русия и в бившите съветски републики в Централна Азия, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Магистратите обаче прецениха този стремеж като "опит за завземане на властта с насилие".

Арестувани през 2016 г., шестимата обвиняеми винаги са отричали да членуват в Хизб ут Тахрир и са определяли като политически гоненията срещу тях, писа по повод процеса руският в. "Комерсант".

Повечето кримски татари са против анексията на украинския полуостров от Русия и затова са подложени на силен натиск от руските власти. Москва, например, забрани като "терористична организация" Меджлиса - представителен орган на татарите от Крим, прогони от полуострова историческия им лидер Мустафа Джемилев и закри телевизията на това малцинство.

След днешната присъда "Амнести интернешънъл" гневно осъди "забележителната жестокост" на руското правосъдие и разкри, че правозащитникът Емир Усеин-Куку е критикувал в миналото репресиите, на които според него са подложени кримските татари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
5
 
! Отговори
Защо ги депортира преди 4 години
Сталин депортира татарите от Крим заради геноцид над руснаците,какъвто и немците не са упражнявяли. Хрушча *** вместо да ги натири още по-навътре в Средна Азия им разреши да се върнат.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха ха , само защото брадатите казали , че не са терористи и от Амнести тръгнали да ги защитават.Те и в БГ -най-големите батки, мутри и биячи -като опре до арест и се оказва че са пълна развалина със здравето , въпреки че до преди два дена са се вихрили .
34
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия с терористи не преговаря.
33
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С мирни средства да създаде халифат!!! Мирно като в Сирия ли? 90% от татарите в Крим са били съюзници на Хитлер,защото им обещал държава.Затова Сталин ги погва след войната.Амнести също са на американска хранилка.Защо не отидат да се карат с ИДИЛ като са толкова смели .
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радикалното ислямистко движение Хизб *** Тахрир се стреми да създаде халифат в мюсюлманските региони на Русия и в бившите съветски републики в Средна Азия. Този халифат няма ли да е наследник и приемник на Идил? Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" осъжда съдебен процес срещу джихадисти от радикалното ислямистко движение Хизб *** Тахрир, наследник и приемник на Идил. Така ли?
31
1
 
4
 
! Отговори
Гларус преди 4 години
Черно море е уникален воден басейн без аналог в Света.
30
5
 
13
 
! Отговори
Трите ленти преди 4 години
До ЕмируллахВ Русия ако действаш против официалната власт го отнасяш без разлика на пол,етнос и вяра.
29
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видях им снимките,чисти нашенци са.няма нито един с дръпнати очи.Онези в Кремъл ги тресе голям страх.Всичко което не е под техен контрол,отива на тюрма там.Ранше или позно,всичко ще свърши само за една нощ,така както и започна през 1917.Да му мислят червените невестулки зад червените зидове там,ще си платят за всичко сторено на българите и България.
28
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само така! Затвор и ликвидиране на терористите финансирани от цру.
27
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
татарите никога не са били коренно население на кримно виновни са си руснаците дето използват това понятиетатарското нашествие във волжска българия е оставило названите татаристанкоето е неправилно-- болшинството от коренното население са волжски българикоито по време на революцията даже правят република идил болгар- волжска българиякоято е смазана от болшевиките и от ленин е въведено понятието татаристан
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до кога ще слушаме тая измислица за коренното население на кримтали половината са се прасалили в българия иса правели само белиа коренното население на крим са кимерийци гърци римляни готи прабългари хуни киевска рус - там са покръстени руснаците киевска рус го е владяла около 4 века до 15 век когато го населяват татарите поданици на султана за около 200 години докато екатерина го превзема и стига с тия претенции на соропитеците дето целят само раздорикакво да кажат гърците или българите
25
26
 
5
 
! Отговори
Емируллах преди 4 години
Ердоан трябва да говори с Путин да се пуснат веднага. Иначе никакви сделки с руснаците. Татари и турци са клони от едно дърво и трябва да ги защитим. Стига сме хранили арабите, докато наши братя по света се тероризират. Голям грях имаме и към татари, и към ахъска, но най-вече към уйгурите в Китай. Простете, братя.
24
6
 
18
 
! Отговори
Q преди 4 години
Татарите в Крим държат най-апетитните недвижимости около морето... завезти през 90 на миналият век и до 2014 Украина не ги пипаше... а Русия иска прозрачност.... и затова има недоволство от татарите в Крим.... Те са свикнали да си правят каквото си искали до 2014,а сега... .
23
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Видяхме как изгориха стотици хора в Одеса"Няпротив, не го видяхме. Имаше някакви изгорени, но никой не разбра какви са. И никой не е изгорил "стотици".
22
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kaкво стана бе, нали уж пропагандата досега пишеше, че кримските татари болшинството били супер ОК с това Русия да окупира Крим, а сега някакви други работи четем?
21
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да не ги съдят може би първо трябва да пробват да не се занимават с тероризъм?
20
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я, прочетете защо Сталин ги депортира от Крим????Позаинтересувайте се за зверствата на татарите срещу местното население по времето на окупацията на полуострова от немците!В момента никой не ги притеснява, никой не забранява свободно да практикуват вероизповеданието си и свободно да разговарят и изучават езика си.Болшинството от тях подкрепят влизането на Крим в състава на РФ, а останалата част от тях мечтаят да са част от Турция, не част от уСраина, а имено на Турция!
19
8
 
20
 
! Отговори
Варвари ! преди 4 години
осъдили добрите хорица ... требваше по една Нобелова Награда за мир да им връчат
18
13
 
9
 
! Отговори
! преди 4 години
Руското ченге с шапка на Under Armour )) голяма униформа имат тея, уникални патриоти ))
17
15
 
14
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
България ако беше като Русия, всичките анонимници дето сте се изредили по-долу щяхте да преспите у някое мазе. Ама тука сме демокрация - ценете го докато можете, щото тя пръчката рано или късно ще заиграе.