Русия втора в света по концентрация на богатствата, свършва ли плоският данък?

Защо е неизбежно въвеждането на данък върху богатството в страната
Обновена: 28 ное 2019 13:24 | 27 ное 2019 17:15, Елка Василева
78
Русия втора в света по концентрация на богатствата, свършва ли плоският данък?
Снимка: архив, Reuters

Темата за облагане на богатствата на заможните хора, тъй популярна в света, още не се дискутира активно в Русия. Нищо чудно обаче това да е "изкуствена тишина" - много скоро нещата може коренно да се променят, поставяйки въпроса сред централните проблеми на деня.

Напоследък все по-често се обсъжда идеята малоимотните да бъдат освободени от данък върху доходите на физическите лица. Дискусиите сочат, че при всяко положение епохата на "плоския данък" в Русия може скоро да свърши. Което на свой ред подтиква да се вгледаме по-внимателно в друг аспект от данъчната система - евентуалните промени в облагането на най-заможните жители на Русия, пише Исак Бекер, сп. "Форбс".

Различни страни се опитват да облагат богатството вече отдавна и с различен успех. Аржентина, Канада, Франция, Холандия и други страни са натрупали известен практически опит в тази сфера. Наближава и моментът този въпрос да бъде решен в САЩ. През юни т. г. "Ню Йорк таймс" помести писмо от най-богатите хора в Америка до кандидат-президентите на САЩ с призив да бъде въведен данък върху богатството. Там се казва по-специално, че авторите си живеят чудесно, но биха желали достойно бъдеще и за целия американски народ.

Американският елит изглежда твърде своевременно е усетил и изживял предизвикателството на времето, след което адекватно е реагирал. Решил е сам "да оглави" трудната борба със свръхбогатството, без да чака, докато го стори някой друг.

Как стоят нещата в Русия? Странно защо темата не доби широк отзвук - не я обсъждат активно нито печатът, нито телевизиите. При все че данъкът върху богатството е нещо далеч по-актуално у нас, отколкото в споменатата Америка или в Европа.

По данни на "Глобал уелт рипорт", изготвян всяка година от "Креди сюис", през 2018 г. Русия е заела второ място в света по концентрация на богатствата след Тайланд. Най-богатите 10 процента от населението притежават 82 на сто от всичките лични богатства в страната. В САЩ този показател възлиза на 76 процента. Петте процента най-имотни хора в Русия притежават 73,7 на сто от всичките лични богатства, а на 1 процент свръхбогати се падат 57 на сто.

Това показва колко е актуален днес проблемът с разслояването на обществото и материалното неравенство. Нагласите да се търси някакво решение са твърде силни и с времето само ще растат. Сред възможните начини за смекчаване на ситуацията е въвеждането на данък богатство в Русия.

Виждам две основни причини страната да тръгне най-вероятно по този път. Първо, хазната има нужда от допълнителни приходи. Всички разбират това. Парите не стигат, а икономиката ни се забавя вече няколко години и перспективите в развитието й засега не впечатляват никого. Но фактор номер едно у нас сега не е икономиката, а политиката. Именно тя ще диктува наложително ли е да въведем данък върху богатството, тя ще реши кога да стане това, в какви размери и по какъв начин.

Защото през 2021 г. ни чакат избори за Държавна дума, а след още няколко години и вот за президент. Експертите са единодушни, че в момента има голям недостиг на нови идеи, които да сплотят обществото около една или друга партия, един или друг кандидат. В този контекст идеята за данък върху богатството е същинска находка - едно на ръка ще има стремежи да бъде "разиграна" в предстоящия изборен цикъл.

Лесно е да предположим, че за този данък ще гласува на практика цялата страна. Той има всички шансове да изиграе ролята на един вид "национална идея", обединяваща хора от най-различни възрасти и политически бои. Сега основните играчи може би нарочно го държат "под миндера", в резерв - поради страх от фалстарт.

Колкото и да е странно, новият данък - стига да бъде разумно разработен и внедрен - може да е изгоден и за богатите хора в Русия. Над тях постоянно тегне заплахата от повишаване на данък доход: току се надига вълна от недоволство, че хората, печелещи 100 хиляди и 100 милиона рубли годишно, плащат все същите 13 на сто. А и сянката на приватизацията постоянно виси над бизнесмените, започнали да градят своите състояния в онези трудни времена. Данъкът върху богатството може да премахне тези въпроси или поне възможността някой сериозно да ги повдигне пак.

А ето и ключовия проблем: колко ще се плаща? В САЩ днес е най-популярно предложението на кандидат-президента от Демократическата партия Елизабет Уорън, включено в предизборната й програма. Тя предлага много проста аритметика: за личните богатства до 50 милиона долара данъкът не важи изобщо, а всички суми отгоре се облагат с 2 на сто годишно плюс още 1 процент за богатствата над 1 милиард долара.

За да усетим тези цифри, май не е зле да се поупражним върху конкретни примери, най-добре близки за нас. Нека погледнем петимата най-богати хора в Русия според класацията на "Форбс" за 2019 г. и се опитаме да пресметнем хипотетичния им данък богатство, изчислен по "американската" формула. Излиза, че Леонид Михелсон би трябвало да плати за годината 710 милиона долара, Владимир Лисин - 629 милиона, Вагит Алекперов - 611 милиона, а Алексей Мордашов и Генадий Тимченко - 601 милиона и 593 милиона съответно. Значи при това положение само петорката най-богати бизнесмени в Русия ще са длъжни да броят за годината над 3,1 милиарда долара. Почти тройно повече от всички данъци върху доходите на физическите лица в страната за 2018 г.

Може би има смисъл у нас да започнем с по-ниски данъчни проценти и до ги вдигаме постепенно. Според мен основният критерий за конкретните показатели трябва да е разумен компромис между интересите на обществото и интересите на най-заможните хора в страната. Ако въжето се изтегли прекомерно на едната или другата страна, това ще има дългосрочни отрицателни последици.

Друг важен аспект от проблема е как да се изразходват събраните данъци. Мисля, че те не бива да се турят в общия кюп. Инак населението може да не усети реална полза от новия налог. Тези пари трябва да бъдат "на показ" - реалната прозрачност в събирането и харченето им да е на най-високо равнище. Може да бъде създаден специален фонд "Справедливост", средствата от който да отиват за конкретни проекти. Например, ако благодарение на тези пари спрем всеки път да събираме с шапка за лечение на болни деца в чужбина - и само това да е, ще е добре дошло.

Възможна е и друга практика: с парите от "своя" данък един или друг богат човек изгражда болница или старчески дом и на сградата се слага специална мемориална плоча за събитието. Варианти много - важното е всички тези пари да идат за добри дела и всички да можем да се убедим в това.

Ситуацията подсказва, че са налице всички шансове данъкът върху богатството да заработи в Русия в най-скоро време. Според мен това е просто неизбежно. И дано видим от него осезаема полза за милиони хора в Русия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
до 37 преди 4 години
да и това показва, че Пусия е успешна Капиталистическа, а не Социалистическа държава вече! За разлика от Эссср!!
44
4
 
1
 
! Отговори
Ами просто е... преди 4 години
Номера е да се занимаваш с бизнес , при който Държавата и властта , трудно биха ти хванали печалбите и оборота, за да ги обложат с данъци и такси!При малко повече мозък, находчивост и хитрост , това е постижимо и напълно възможно!Тая игричка се играе по цял свят!САМО *** МРЪНКА И СЕ ПРАВИ НА ЖЕРТВА...БЕЛКИМ МУ СЕ РАЗМИНЕ..ХА,ХА,ХАААААА
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато изсмучеш пари генерирани от реалната икономика и ги дадеш на бюрократите, злоупотребите, корупцията и неефективното им разходване са гарантирани - това е порочен модел. Увеличаваме данъците, за да могат политиците да си вдигат рейтинга, да държат на кайшка, една маса хора които не работят, но получат пари от обществото - какъв е ефекта? Разпространение на мързела, посредствеността и простотията, пропадане в спиралата на всеобща мизерия и в бъдеще тежка диктатура.
42
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма никакво значение какви закони ще приемат в Русия, защото в една диктатура законите не значат нищо. За Запада това е различно, тъй че там има значение какви закони се приемат.
41
1
 
18
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
"Данък богатство"за МОНОПОЛИСТИ--- е прах в оченцата на простолюдието и подхвърляне на корички от богатата софра на Другарите с куфарчетата и Собствениците на подарените им предприятия на бедния народ от пост-соца!Пропаганда за наивници и лапнишарани!
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напоследък основната мантра в Европа е увеличаване на данъците и въвеждане на нови такива - то не се данък богатство, то не са еко данъци, та даже и данък върху банковите транзакции. Въпроса е само един? Кой ще се разпорежда с тези пари? За политиците естествено това е добре дошло, те стават всесилни, великите преразпредели, с възможност за отклоняване на големи потоци пари разбира се. На клона се закачат и великите НПО активисти - субсидии, обществени поръчки, рекет, кампании, протестъри и т.н.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уникpедит Бyлбанk, която Костов продаде за 300 млн., разпредели 430 млн. дивидент (за 1 година)
38
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България - първа по смъртност на населението в света.
37
0
 
0
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Има и други ресурси в икономиката .Зависи и колко устойчива се стремиш да я направиш .Абе не пиши глупостии! Ти нито правиш разлика между финансови, икономически инструменти и финансови и икономически ресурси. Нито можеш да сглобиш мисловно дадено изречение. Пълен бaтaк!В икономическата теория, НЯМА такъв "стремеж" към по-устойчива икономика. Няма и степенуване на икономиката по скалата на устойчивост.
36
1
 
7
 
! Отговори
Терминал 2 преди 4 години
ИМАМ ЧУВСТВОТО , ЧЕ ЖИВЕЯ В РАШКА , ВСЯКА ВТОРА СТАТИЯ ЗА РАШКИЯ О Б О Р ?! ТОВА В ГЕРМАНИЯ ГО НЯМААА !!! ВЕЧНО НА ДЪНОТО ЩЕ Е БГ !!!
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да успокоя русофилите преди да са изпаднали в еуфория, фактически Русия е на второ място по социално неравенство.
34
2
 
7
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
В РУСИЯ НЯМА ДРЕБЕН И СРЕДЕН БИЗНЕС!ИМА ОКОЛО 8-10-ЕДРИ ОЛИГАРСИ ПОДЧИНЕНИ НА ПУТИН , КОИТО НАПРАВЛЯВАТ ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ.ДРУГОТО СА ТЕХНИ ДЪЩЕРНИ ИЛИ ПРОИЗВОДНИ ФИРМИ!Т.Н. "ДАНЪК ВЪРХУ БОГАТСТВОТО" --Е САМО НАЧИН ДА СЕ ЗАМАЖАТ НЕЩАТА И СЕ ПУСНЕ НЕКОЙ ЧЕРВОНЕЦ НА БЕДНИЯ МУЖИК!ТАЯ ПИЕСКА ЩЕ СЕ РАЗИГРАЕ ОБАЧЕ , ЧАК КОГАТО НЕЩАТА В РУСИЯ СЕ ЗАПЕКАТ ЗДРАВО ЗА ДЖУДЖИ.ДЕМЕК--ПРЕДИ ИЗБОРИ!
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономика от типа на, всички ще печелим еднакво независимо какво правим, са обречени на провал- това историята го е доказала по безспорен начин! Днешната розова либерастка секта утопия е просто видоизменен комунизъм, но в същността си съвпадат напълно.- лошите богати и добрите бедни, без логика, просто елементарно противопоставяне, храна за тълпата, която червените вождове да яхнат. Истината е по-голямата данъчна тежест, води до икономически упадък, води до все по-голяма власт на политиците!
32
1
 
1
 
! Отговори
V преди 4 години
Без заеми не става .Питай боко как се прави мафия като ипон и *** .Без червени куфарчета нито герб нито бсп щеше да ги има .А това всъщност бяха заеми които обаче не бяха върнати. Без заеми не става. Не че е само това де .Има и други ресурси в икономиката .Зависи и колко устойчива се стремиш да я направиш .Щото на запад прекалиха
31
0
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Да създадеш икономика до голяма степен е да можеш да управляваш парични потоци .Тоест да накараш хората които могат да вземат ЗАЕМИ които могат да връщатВ никое икономическо течение не учи, че благополучие на хората се постига със заеми.СЯДАЙ ДВОЙКА.
30
1
 
6
 
! Отговори
експроприация преди 4 години
и диктатура на пролетариата - така каза Карл Маркс, предполагам че любителите на неговата идеология ще се съгласят с мен... не? Бившите комунисти днес се явяват като русофили и стръвни защитници на пост-комунистическия олигархизъм, а те са получателите на куфарчетата с пари чрез които върховните комунисти ги овъзмездиха за ограбването на народите в страните на социализстическия концлагер. Машаала бре комунисти, вий станахте първи християни, комунизма от *** ви направи богати крадци.
29
1
 
1
 
! Отговори
ЛОШО преди 4 години
Човек започва да взима по-голяма заплата след като я е Заработил .Не можете убедите Никой че взимате 1 000 лева заплата , а изкарвате продукт за 100 000 лева .
28
1
 
2
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Прости тикви икономика и държава не могат да направят .Лилявчо, видЕхме вашият Москов как добре управлява парични потоци, като ги насочваше към задният си джоб.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти къде видя инженер с 10 000 лв заплата ? Наще инженери едно дронче не могат да сглобят .Шефа на самсунг взема 5000 $ заплата ;) Да беше казал адвокат банков чиновник или някакъв друг вид мошеник та да повярваме. И да ги обложи държавата може да им ги върне чрез данъчен бонус както е в Европейски държави .И така само ,,бизнеса ,, ще ги плати
26
0
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
да кажат в България как живеят хората и защо тези над с заплати над 7 000 лева не плащат по-големи данъциТи правиш ли разлика между "Плосък данък" и "Данък Общ Доход"? Пууу това популизма край няма!