Русия втора в света по концентрация на богатствата, свършва ли плоският данък?

Защо е неизбежно въвеждането на данък върху богатството в страната
Обновена: 28 ное 2019 13:24 | 27 ное 2019 17:15, Елка Василева
78
Русия втора в света по концентрация на богатствата, свършва ли плоският данък?
Снимка: архив, Reuters

Темата за облагане на богатствата на заможните хора, тъй популярна в света, още не се дискутира активно в Русия. Нищо чудно обаче това да е "изкуствена тишина" - много скоро нещата може коренно да се променят, поставяйки въпроса сред централните проблеми на деня.

Напоследък все по-често се обсъжда идеята малоимотните да бъдат освободени от данък върху доходите на физическите лица. Дискусиите сочат, че при всяко положение епохата на "плоския данък" в Русия може скоро да свърши. Което на свой ред подтиква да се вгледаме по-внимателно в друг аспект от данъчната система - евентуалните промени в облагането на най-заможните жители на Русия, пише Исак Бекер, сп. "Форбс".

Различни страни се опитват да облагат богатството вече отдавна и с различен успех. Аржентина, Канада, Франция, Холандия и други страни са натрупали известен практически опит в тази сфера. Наближава и моментът този въпрос да бъде решен в САЩ. През юни т. г. "Ню Йорк таймс" помести писмо от най-богатите хора в Америка до кандидат-президентите на САЩ с призив да бъде въведен данък върху богатството. Там се казва по-специално, че авторите си живеят чудесно, но биха желали достойно бъдеще и за целия американски народ.

Американският елит изглежда твърде своевременно е усетил и изживял предизвикателството на времето, след което адекватно е реагирал. Решил е сам "да оглави" трудната борба със свръхбогатството, без да чака, докато го стори някой друг.

Как стоят нещата в Русия? Странно защо темата не доби широк отзвук - не я обсъждат активно нито печатът, нито телевизиите. При все че данъкът върху богатството е нещо далеч по-актуално у нас, отколкото в споменатата Америка или в Европа.

По данни на "Глобал уелт рипорт", изготвян всяка година от "Креди сюис", през 2018 г. Русия е заела второ място в света по концентрация на богатствата след Тайланд. Най-богатите 10 процента от населението притежават 82 на сто от всичките лични богатства в страната. В САЩ този показател възлиза на 76 процента. Петте процента най-имотни хора в Русия притежават 73,7 на сто от всичките лични богатства, а на 1 процент свръхбогати се падат 57 на сто.

Това показва колко е актуален днес проблемът с разслояването на обществото и материалното неравенство. Нагласите да се търси някакво решение са твърде силни и с времето само ще растат. Сред възможните начини за смекчаване на ситуацията е въвеждането на данък богатство в Русия.

Виждам две основни причини страната да тръгне най-вероятно по този път. Първо, хазната има нужда от допълнителни приходи. Всички разбират това. Парите не стигат, а икономиката ни се забавя вече няколко години и перспективите в развитието й засега не впечатляват никого. Но фактор номер едно у нас сега не е икономиката, а политиката. Именно тя ще диктува наложително ли е да въведем данък върху богатството, тя ще реши кога да стане това, в какви размери и по какъв начин.

Защото през 2021 г. ни чакат избори за Държавна дума, а след още няколко години и вот за президент. Експертите са единодушни, че в момента има голям недостиг на нови идеи, които да сплотят обществото около една или друга партия, един или друг кандидат. В този контекст идеята за данък върху богатството е същинска находка - едно на ръка ще има стремежи да бъде "разиграна" в предстоящия изборен цикъл.

Лесно е да предположим, че за този данък ще гласува на практика цялата страна. Той има всички шансове да изиграе ролята на един вид "национална идея", обединяваща хора от най-различни възрасти и политически бои. Сега основните играчи може би нарочно го държат "под миндера", в резерв - поради страх от фалстарт.

Колкото и да е странно, новият данък - стига да бъде разумно разработен и внедрен - може да е изгоден и за богатите хора в Русия. Над тях постоянно тегне заплахата от повишаване на данък доход: току се надига вълна от недоволство, че хората, печелещи 100 хиляди и 100 милиона рубли годишно, плащат все същите 13 на сто. А и сянката на приватизацията постоянно виси над бизнесмените, започнали да градят своите състояния в онези трудни времена. Данъкът върху богатството може да премахне тези въпроси или поне възможността някой сериозно да ги повдигне пак.

А ето и ключовия проблем: колко ще се плаща? В САЩ днес е най-популярно предложението на кандидат-президента от Демократическата партия Елизабет Уорън, включено в предизборната й програма. Тя предлага много проста аритметика: за личните богатства до 50 милиона долара данъкът не важи изобщо, а всички суми отгоре се облагат с 2 на сто годишно плюс още 1 процент за богатствата над 1 милиард долара.

За да усетим тези цифри, май не е зле да се поупражним върху конкретни примери, най-добре близки за нас. Нека погледнем петимата най-богати хора в Русия според класацията на "Форбс" за 2019 г. и се опитаме да пресметнем хипотетичния им данък богатство, изчислен по "американската" формула. Излиза, че Леонид Михелсон би трябвало да плати за годината 710 милиона долара, Владимир Лисин - 629 милиона, Вагит Алекперов - 611 милиона, а Алексей Мордашов и Генадий Тимченко - 601 милиона и 593 милиона съответно. Значи при това положение само петорката най-богати бизнесмени в Русия ще са длъжни да броят за годината над 3,1 милиарда долара. Почти тройно повече от всички данъци върху доходите на физическите лица в страната за 2018 г.

Може би има смисъл у нас да започнем с по-ниски данъчни проценти и до ги вдигаме постепенно. Според мен основният критерий за конкретните показатели трябва да е разумен компромис между интересите на обществото и интересите на най-заможните хора в страната. Ако въжето се изтегли прекомерно на едната или другата страна, това ще има дългосрочни отрицателни последици.

Друг важен аспект от проблема е как да се изразходват събраните данъци. Мисля, че те не бива да се турят в общия кюп. Инак населението може да не усети реална полза от новия налог. Тези пари трябва да бъдат "на показ" - реалната прозрачност в събирането и харченето им да е на най-високо равнище. Може да бъде създаден специален фонд "Справедливост", средствата от който да отиват за конкретни проекти. Например, ако благодарение на тези пари спрем всеки път да събираме с шапка за лечение на болни деца в чужбина - и само това да е, ще е добре дошло.

Възможна е и друга практика: с парите от "своя" данък един или друг богат човек изгражда болница или старчески дом и на сградата се слага специална мемориална плоча за събитието. Варианти много - важното е всички тези пари да идат за добри дела и всички да можем да се убедим в това.

Ситуацията подсказва, че са налице всички шансове данъкът върху богатството да заработи в Русия в най-скоро време. Според мен това е просто неизбежно. И дано видим от него осезаема полза за милиони хора в Русия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
8
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Държава в чиито училища все още се преподава, че Андрешко е положителен герой, хората си мислят, че плоския данък е несправедлив към бедните.Пример: Кадърен инженер получава заплата 10 000 лв. Плаща ДОД 1000 лв. С тези пари се плаща заплата на заспал чиновник, който връща в хазната 100 лв. Тези пари се дават "помощ" за безработен ром.Нещо неясно ?!?
24
2
 
0
 
! Отговори
V преди 4 години
Да създадеш икономика до голяма степен е да можеш да управляваш парични потоци .Тоест да накараш хората които могат да вземат заеми които могат да връщат .ТОВА Е ЕДНО ОТ МНОГОТО НЕЩА КОИТО ГЕРБ НИТО ГО МОГАТ НИТО ПЪК ГОРАНОВ ГО РАЗБИРА ;) Та тва дет съм го писал е от фундаментално важно за една икономика значение. Прости тикви икономика и държава не могат да направят .
23
3
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
България е смешка на фона на другите Държави - тези с 800 лева заплата искат премахване на плоския данък и повече данъци на тези с 3 000 лева заплата .Същото е и с Пенсиите - тези с 300 лева пенсия ( всички са работили 40-45 години) , искат намалване на Пенсиите на тези с 1200 лева .А в Новината става въпрос за супербогатите - с доходи стотици милиони долара месечно .
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VГлупости,зараждащия се честен българския бизнес беше смазан още в зародиш и не банката е виновна,а започна с рекета налаган върху тях,да не би някой българин да си позволи да стане бизнесмен,ако не е от някоя групировка,всичко беше под контрол.
21
0
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До ЙовоБРАВО! МНОГО ТОЧНО!!!ДА НЕ ПОВЯРВА ЧОВЕК , ЧЕ ИМА И ДРУГИ МИСЛЕЩИ ТУК!
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво ме интересува това?да кажат в България как живеят хората и защо тези над с заплати над 7 000 лева не плащат по-големи данъци
19
3
 
1
 
! Отговори
V преди 4 години
,,бизнеса,, не може да краде заплати данъци и осигуровки за да се финансира. Има си институции за финансиране .Не трябва да става с кражба .Много е важно някой да повярва в тебе за да не стане като в България сулю и пулю ,,бизнесмени,, ама такива дет не можели да плащат данъци и заплати щото нямат идеите нито уменията да плащат европейски заплати та затова ще подбият цените на труда и готово без да се конкурират ще са чорбаджии.
18
0
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Вървим в правилната посока.Както всяка сфера на живота, така и бизнеса трябва да се "реформира". Да се "реформира" преди всичко мисленето на нашите бизнесмени. Но точно това става най - трудно и бавно.Четете японският начин на управление, вече има достатъчно литература по темата. Оставете бардака на пpocтитутките!
17
5
 
10
 
! Отговори
Йово преди 4 години
САЩ и Русия са две корено различни държави.1- САЩ е държавата с най много милиардери и колкото да се правят на филантропи нада ли са съгласни да им бръкнат в джоба(известни американски филантропи са Дж. Сорос, фамилиите Морган, Родфелер и Родшилт). Всичко това е просто прах в очите на бедните.2- Русия е държава в която ако Путин каже значи ще стане не каже ли значи няма да стане. Русия вече го е играла това с бедните(червените) и богатите(белите) преди 100 години и има опит.
16
6
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
И на запад бизнеса създава работни места .Освен това плаща по 30 % данък ,по 1500 ? заплати и осигуровки върху тях . Как става ли ? Ами ползват и те като повечето хора в България едно нещо което се нарича ,,банка,, или друго нещо което се нарича,,борса,,Така или иначе само ако имаш идея в която някой да повярва може да правиш бизнес. Ако идеята е аз няма да плащам като европейските работодатели и ще осигурявам на минималната не би трябвало да се финансира . Просто герб са бандити и затова става
15
3
 
8
 
! Отговори
Десен преди 4 години
Плоския данък е за общества с "чисти" и ясни икономически условия и принципи. В мафиотски държави облагодетелства, незаконно забогателите. Но какъвто и данък да се въведе в страна където корупцията е издигната в култ и бизнеса е "срестнал" с управлението й, там няма спасение. Там трябва да се реже до кокъл.
14
1
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТОВА Е АБСОЛЮТНО ВЯРНО!!!КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ ИЗТОЧИ И ОКРАДЕ ВСИЧКО ВЪВ ДЪРЖАВАТА И ТАКА ФАЛШИВИЯ ПУТЪН Е НАЙ-БОГАТИЯ ЧОВЕК НА СВЕТА !!!А ПРИБЛИЖЕНИТЕ ДО РЕЖИМА СА МИЛИАРДЕРИ И ВСЕ ОТ БИЗНЕС С НЕФТ И ПРИРОДНИ ИЗКОПАЕМИ ВСЕ НЕЩА НА НАРОДА!!!
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ хич не е концентрирано богатството първия 1 % никога не е бил по-богат. Понеже ФЕД налива пари в борсата и акциите на богаташите поскъпват, а средната класа обеднява.
12
0
 
4
 
! Отговори
Добронамерено преди 4 години
В заглавието "плоския" е с пълен член граматически - плоскиЯТ.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко ми цъкате минуси бе плоския данък обслужва единствено богатите. На никой не му пука за малкия бизнес който по принцип една държава трябва да стимулира.Плоския данък, дава възможност за развитие на нови бизнес начала и тяхната състоятелност във времето. Това което твърдите е неистина. Как дадена българска фирма би се конкурирала на международният пазар, след като колкото повече се развива повече и се "режат крилата". Бизнеса създава работни места.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се прави под предтекста, че ще облагаш богатите въвеждаш и данък за останалите, ама боготите си имат офшорки и фондации и не ги бърка да му мислят сиромасите.
9
7
 
1
 
! Отговори
V преди 4 години
Ако го въведат в България само мафията герб ще удвои бюджета .Аз предлагам такъв данък за служители на държавна хранилка с над 3000 лв на месец .
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подобен ултрарепресивен данък никога няма да бъде прокаран в САЩ, ще стане гражданска война там. Като цяло държвата не трябва да се меси в икономиката, кой пари има, си негова лична работа и отговорност - не може да слагаш тавани, не може да подравняваш, от това никой няма да спечели. Американските комунисти от демократическата партия, тръгнаха по наклонената плосткост на демагогията и тежкия популизъм. Света тръгна в много грешна посока!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който иска да дарява, да строят болници и т.н., но доброволно, аз кражби не одобрявам.
6
3
 
12
 
! Отговори
равенство и братство преди 4 години
и като се огледаш един ден комунистическите пастори и репресивните им служби станали... милиардери! Пери птььо пари, пери и препирай та олигарх яхта да купи, не яхта ами параход.Мужик копай землята, миньор дълбай недрата, рабочий удря чукалата, олигарх ебаеть ли ебаеть, дърта селебретка, поибаеть потом сменяеть, мужик оре землята, кърка водка, за родину за Путину! Ура!