САЩ: Руското влияние в Сърбия расте, откакто Вучич е на власт

Русия развива военното сътрудничество след анексията на Крим
27 ное 2019 21:30, Елка Василева
218
САЩ: Руското влияние в Сърбия расте, откакто Вучич е на власт
Александър Вучич и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия /СПП/ начело с президента Александър Вучич през 2012 г. двустранните връзки между Сърбия и Русия във военната област бяха на значително по-ниско равнище, пише в доклад на американското министерство на отбраната от май тази година, цитиран днес от Радио Свободна Европа и белградския вестник "Данас".

В доклада са анализирани отношенията на Русия със Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

След 2012 г. СПП предприе стъпки за засилване на военното сътрудничество с Русия, пише в доклада и се добавя, че в резултат на това сътрудничество през ноември 2013 г. е подписан договор за стратегическо сътрудничество, както и че единствено Сърбия от страните от Западните Балкани има подписани договори за сътрудничество в сферата на сигурността.

Още по темата

Подчертава се, че само Сърбия участва в съвместни военни учения с Русия, най-малко два пъти годишно от 2014 г., както и че гледа благосклонно на помощта за доставка на военно оборудване, пише БТА.

За да се противопостави на международната изолация, последвала след анексията на Крим през 2014 г., Русия започна да проявява по-голям интерес към развитието на военното сътрудничество със Сърбия. По-късно същата година се състоя първото съвместно военно учение "Срем 2014", в което участваха над 400 /представители/ на военновъздушните сили, а след това сръбската армия участва за първи път в танково учение в Международните военни игри в Русия. Участието й продължи и през следващите години, пише в доклада.

Изтъква се и че честването на Деня на сръбската армия и военния парад през 2014 г. бяха изтеглени по-рано, за да може на тях да присъства руският президент Владимир Путин, както и че темпото на съвместните военни учения е засилено след 2014 г.

Припомнят се в подробности руските военни дарения за Сърбия и се отбелязва, че от 2012 г. само Сърбия сред страните от Западните Балкани си е доставяла руско оръжие и екипировка.

Само Сърбия от наблюдаваните страни е имала сътрудничество с Русия в сферата на разузнаването, се отбелязва още в доклада.

"Открити източници свързаха посещението на Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за сигурност, през октомври 2016 г. с това, че двама руски агенти разузнавачи, заподозрени за участие в опита за държавен преврат в Черна гора, са депортирани от Сърбия. Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин и президентът на Сърбия Александър Вучич договориха на среща на 17 април 2018 г. продължение на това сътрудничество и действия в секторите на сигурността и разузнавателните служби", пише в доклада на американското министерство на отбраната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
12
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Изолация и санкции до дупка... - и ще клекнат - няма къде да ходят...
105
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черно море е спокойно.Американците да си набутат базите в Америка
104
5
 
6
 
! Отговори
До 151 преди 4 години
Тва голям довод ви се види емиграцията в Европа, в щатите има визи, ами нали сме в нато и в европейския съюз Затва ходим в Европа и за пари, само, че тези пари и либералистия докара такава чума там, опасна, че май ще се сбъднат думите на Ванга, че ще се върнат на бегом от запада, а като гледам Путин как действат и думите и за Владимир и Русия май и те ще озлезнат верни
103
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите да си спомнят кой ги спаси от Сталин в началото на 50те.
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 152Селска мижитурка като теб може да иска много работи, но това няма никакво значение.Обаждат ли ти се внуците от Америка?
101
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам руското влияние и в България да расте.Не краварското,а руското!!!Не искам американски военни бази в България.Американците да си стоят у тях и да си гледат кравите.Тука е България,американци НЕ СА НИ НУЖНИ!!!
100
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До waffen ssА като е толкова хубаво в Русията, защо вие русофилите си пращате децата в САЩ? А Сибир ще го вземе Китай, спокойно.
99
1
 
5
 
! Отговори
До 145 преди 4 години
Те рано или късно ще разменят земи с Косово, дори САЩ подкрепят тоя сценарий но това са анклави и в Косово има сръбски и в Сърбия останаха малко те с радост ще ги разменят щото от тва което стана с Македония няма спасение
98
9
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Преди години демократичните неолибералисти заедно със своите слуги в Русия бяха се приготвили да впият гнили зъбки в природните богатства и промишленост на страната.Всеки си беше "заплюл" отрасъл по свой вкус и желание.Черешката на тортата беше Сибир,за който Тачър в изблик откровение беше заявила,че той е твърде богат ,за да бъде оставен само на Русия.Но начело на държавното управление застана един енергичен човек и въведе порядък в най-голямата по площ държава.Сега плача е за северните морета
97
7
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Много циклони, много сармати, а русофилите си пращате децата в САЩ с руските комисионни.Лицемери.
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера имаше протести в няколко общини в СЪРБИЯ за присъединяване към косово.Та къде учат албански не е много ясно.
95
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напишете в You Tube -Запуск Сармата и гледайте.Има и още доста видео за руското оръжие-Циклон,Воевода,Сатана...Пишете и гледайте,и намерете някой да превежда.
94
2
 
5
 
! Отговори
До 141 преди 4 години
Добро е я, виж македонците как учат албанския
93
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Waffen SSпак ли философстваш
92
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Расте я и военната им мощ расте, за сравнение Македония с Нато и вече учат албански
91
6
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Защо ,ако расте влиянието на Русия,в държави,които се намират на 700-800 км от нея е лошо,а ако расте влиянието на САЩ в държави на 12000 км от тях е добро? Все пак света се глобализира и отминава времето на еднополюсният свят
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРОЧЕТЕТЕ 131
89
1
 
4
 
! Отговори
КОМЕНТАР 131 преди 4 години
НАПИСАХ ТЕЗИ БЕЗМИСЛИЦИ,ЗАЩОТО МИ ПИСНА ДА ЧЕТА СТАТИИ,В КОИТО НИЩО НЕ СЕ КАЗВА.ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО И ЩЕ НАМЕРИТЕ МНОГО ОТ НИЩОТО,КОЕТО ЧУВАТЕ,КОГАТО ПОЛИТИЦИТЕ ГОВОРЯТ.
88
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите били по-добре от нас!!!- блянове, вятър и мъгла. Най-селската държава на Балканите.
87
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е милирдер.Има компании със газ и петрол.Затова го привика наш Бойко.