САЩ: Руското влияние в Сърбия расте, откакто Вучич е на власт

Русия развива военното сътрудничество след анексията на Крим
27 ное 2019 21:30, Елка Василева
218
САЩ: Руското влияние в Сърбия расте, откакто Вучич е на власт
Александър Вучич и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия /СПП/ начело с президента Александър Вучич през 2012 г. двустранните връзки между Сърбия и Русия във военната област бяха на значително по-ниско равнище, пише в доклад на американското министерство на отбраната от май тази година, цитиран днес от Радио Свободна Европа и белградския вестник "Данас".

В доклада са анализирани отношенията на Русия със Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

След 2012 г. СПП предприе стъпки за засилване на военното сътрудничество с Русия, пише в доклада и се добавя, че в резултат на това сътрудничество през ноември 2013 г. е подписан договор за стратегическо сътрудничество, както и че единствено Сърбия от страните от Западните Балкани има подписани договори за сътрудничество в сферата на сигурността.

Още по темата

Подчертава се, че само Сърбия участва в съвместни военни учения с Русия, най-малко два пъти годишно от 2014 г., както и че гледа благосклонно на помощта за доставка на военно оборудване, пише БТА.

За да се противопостави на международната изолация, последвала след анексията на Крим през 2014 г., Русия започна да проявява по-голям интерес към развитието на военното сътрудничество със Сърбия. По-късно същата година се състоя първото съвместно военно учение "Срем 2014", в което участваха над 400 /представители/ на военновъздушните сили, а след това сръбската армия участва за първи път в танково учение в Международните военни игри в Русия. Участието й продължи и през следващите години, пише в доклада.

Изтъква се и че честването на Деня на сръбската армия и военния парад през 2014 г. бяха изтеглени по-рано, за да може на тях да присъства руският президент Владимир Путин, както и че темпото на съвместните военни учения е засилено след 2014 г.

Припомнят се в подробности руските военни дарения за Сърбия и се отбелязва, че от 2012 г. само Сърбия сред страните от Западните Балкани си е доставяла руско оръжие и екипировка.

Само Сърбия от наблюдаваните страни е имала сътрудничество с Русия в сферата на разузнаването, се отбелязва още в доклада.

"Открити източници свързаха посещението на Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за сигурност, през октомври 2016 г. с това, че двама руски агенти разузнавачи, заподозрени за участие в опита за държавен преврат в Черна гора, са депортирани от Сърбия. Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин и президентът на Сърбия Александър Вучич договориха на среща на 17 април 2018 г. продължение на това сътрудничество и действия в секторите на сигурността и разузнавателните служби", пише в доклада на американското министерство на отбраната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е в една група с държави като Венецуела и по нищо не се различаваме принципно от тях. И от там емигрират милиони, и от Бг емигрират милиони хора. Разликата е само в това, че те са под санкции, а на нас ни подхвърлят по малко пари, колкото да не ни падат чорапите от глад. Така че шороспиите да мълчат и да гледат умно. Когато американците бомбардираха Сърбия, сърбите се държаха достойно
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не се траете бре?Нали сте свободни?Ние тука в България нямаме такива проблеми.
84
11
 
6
 
! Отговори
косоварите свободни! преди 4 години
хърватите свободни!босна-херцеговина свободни!черногорците свободни!Само българското население в Западните покрайнини остана да пъшка под сръбско робство, докога? Време е НАТО да си свърши работата и да освободи нашите братя и сестри, нали затова купихме американските самолети, да защитават свободата на БЪЛГАРИТЕ!!!
83
7
 
6
 
! Отговори
босненците свободни! преди 4 години
хърватите свободни!черногорците свободни!албанците свободни!словенците свободни!Само българското население в Западните покрайнини остана да пъшка под сръбско робство, докога? Време е НАТО да си свърши работата и да освободи нашите братя и сестри, нали затова купихме американските самолети, да защитават свободата на БЪЛГАРИТЕ!!!
82
5
 
4
 
! Отговори
Албанците свободни! преди 4 години
хърватите свободни!босна-херцеговина свободни!черногорците свободни!Словенците свободни!Само българското население в Западните покрайнини остана да пъшка под сръбско робство, докога? Време е НАТО да си свърши работата и да освободи нашите братя и сестри, нали затова купихме американските самолети, да защитават свободата на БЪЛГАРИТЕ!!!
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
116, *** да живееш в Нато,но няма такава държава.Ако много си я закъсал с парите,не е моя вината.
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хърватите свободниДа добавя, че и фактът, че пишеш с много различни никове, също има психиатрично значение
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хърватите свободниКажи на доктора да ти смени лекарствата. Литият успокоява
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До нека помнимДобре казано.
77
7
 
8
 
! Отговори
NATO-вски шут преди 4 години
за джуджето и сръбските му меккерета. Рашистан създаде само кръв и мизерия на Балканите.НАТО-шлеп-море-Сибир! Сите сръбе на върбе, при бблядовите им началници в дивите сибиряшки пустини.
76
7
 
8
 
! Отговори
нека помним преди 4 години
Краврите сипеха бомби над София някога.След години изсипаха бомби и над Югославия, над заводите,които произвеждаха автомобили .Разрушаваха мостове,без да им пука,че убиват деца и жени,наши братя славяни.Сръбските политици имат достойнство и помнят,за разлика от нашите.Срам ме е от тукашните.
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или, патологичната ти нужда да лъжеш, да включваш фалшива информация, измислени цифри, измислени факти по отношение на Русия, а и на себе си, както и да изкривяваш или подминаваш истини, които не ти изнасят, ясно говорят, че при теб става дума за истинска обсесия на тема русофобство
74
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"РусофилстФото е психическо заболяване. Факт."Психическо заболяване означава липса на адекватна връзка с реалността. Или делюзия, фалшива теза, която се поддържа ВЪПРЕКИ данните от реалността. Или човек, който настойчиво и нагло ЛЪЖЕ, измисля, дава фалшиви данни, скрива истини и манипулира, за да подкрепи измислена теза, както ти правиш постоянно в плюенето си срещу Русия. Разбира се, освен ако не ти плащат за това, но нещата повече приличат на медицински казус
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американофилството е заболяване,докато има кой да плаща на заблудените.
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ех, политика"Според съвсем прясно допитване 54% в групата 18-24 години биха искали да емигрират"Отново хвърляш лъжливи данни като стара туркиня-русофобка! Смяташ ли, че някой изобщо ти вярва? Процентът не е 54, а 41 - има го в газета.ру. За американците впрочем е 30%. Сам по себе си този процент не значи почти нищо, така че не пиши неща, от които не разбираш! Но сигурно ще ти се удаде да пишеш убедително за процента психически болни русофоби на територията на България!
71
7
 
7
 
! Отговори
до 105 преди 4 години
Тотално си с объркал.Сърбите са много големи веселяци и хубави хора.Приличаме си с тях,само дет сме бедни, а те не са.Седни в чужбина на маса със сърбин и ще разбереш за какво става дума...
70
4
 
6
 
! Отговори
sd преди 4 години
а дано следващата им национална катастрофа да затрие сърбите веднъж завинаги и да се свърши с тях!
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин ЗАБРАНИ НПО В РУСИЯ.Забрани и манифестациите на обратно-полово-насочените.При християнството мъж и жена създават поколение.Без значение на религията,за да се роди дете,трябват мъж и жена.
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 102Ние също сме с Русия ако не ти е ясно да ти се поизясни картинката!Каквото става в Русия такова и у нас.Ако там мръдне нещо,мърда и тук.Само наблюдавай и сравнявай,после давай мнение.
67
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 101 Ние пък от развитие през последните 30 години чак се развинтихме и паднахме от 27-мо място в света на 54-то. Някои хора имат странни представи за развитието - това че 3 милиона българи се пръснаха по света те го приемат за голям прогрес, а то си е чист регрес