"Монд": Руски шпиони, базирани във Франция, действали и в България

Петнайсетимата използвали Френските Алпи като базов лагер
5 дек 2019 08:50, Елка Василева
129
"Монд": Руски шпиони, базирани във Франция, действали и в България
Снимка: архив, Reuters

Руски шпиони са използвали Френските Алпи като базов лагер за операции в цяла Европа, пише в. "Монд", цитиран от Франс прес.

Според френския ежедневник 15 служители на руското военно разузнаване ГРУ, специализирани в убийствата, са се придвижвали на континента от 2014 г. Те са преминали за последно през Франция през септември 2018 г. Контраразузнаванията на Франция, Швейцария и Великобритания са предприели операция по издирване на руските шпиони.

Един от 15-имата агенти е бил идентифициран от британските служби като един от тримата извършители на атаката в Солсбъри през март миналата година, при която бяха отровени с нервнопаралитичното вещество Новичок бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това нападение изостри рязко отношенията между Русия и Запада и накара западните служби да издирват усилено неговите извършители.

Още по темата

"Монд" излезе с тези разкрития в момент, когато Германия обвини Русия, че стои зад убийството на грузински гражданин в Берлин през август, отбелязва Франс прес.

Според изданието 15-имата руски агенти не са провели никакви операции на френска земя, но на няколко пъти са пребивавали в малки градове като Анмас, Шамони и Евиан, в алпийския департамент Горна Савоя.

Шпионите служат в поделение 29 155 в ГРУ. Те се занимават с убийства, саботаж и тайна размяна на съобщения, твърди "Монд".

Никакви оръжия и материали не са били иззети, нито пък е идентифициран местен съучастник на руските шпиони. 15-имата агенти изглежда не са имали никакъв контакт със служителите на посолството на Русия във Франция.

Руските шпиони са действали според "Монд" във Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Наличните данни са насочили френските служби към хипотезата, че департамент Горна Савоя, който граничи със Швейцария и Италия, е бил използван като базов лагер за тайните операции в Европа на подразделение 29 155 на ГРУ, казал високопоставен представител на френското разузнаване, цитиран от вестника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук американските шпиони направо си управляват
36
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е скапана държава без нито един приятел от богатите структури в света. Нито ЕС нито САЩ искат да имат нещо общо с Русия. Приятелите и са само диктатори западнали държави като Турция, Иран и подобни. Никой от нормалния свят не иска и не се занимава с Русия.
35
4
 
17
 
! Отговори
Ъ? преди 4 години
Тази мътна история на коляно ли са я съчинявали? ЕС не е отменил визите за Русия. Като са шпиони, да ги гонят с черни печати и всички ще мирясат. Защо първо ги пускат, гледат им сеира с години, а после се оплакват? Тоест никой нищо не разбрал, но журналюгата се отчел, че е свършил пропагандната работа за деня.
34
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакво оръжие не било намерено у шпионите, ИЗГЛЕЖДА, че не са имали контакт с руското посолство и т.н. Как, тогава разбрахте, че са шпиони? С голяма степен на вероятност?
33
4
 
19
 
! Отговори
ЖЪЛТИ ВЕСТНИЦИ преди 4 години
им викат на тия щото са оцапани с .......
32
6
 
17
 
! Отговори
НЯКОЙ ПИКАЛ НА СНЕГА преди 4 години
в Алпите и веднага заподозряха - или руснаци или българи...
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за френските правителствени банди,които ръсят с куршуми населението на Чад и Мали,нещо да се каже????Хайде бе,мУндьовци!Що мълчите за тази "благотворителна акция",която се води с години от престъпната френска банда?А нещо да кажете за онези "доблестни" френски шпиони,сбарани от няколко български селяни в една нива и яли як пердах????Все се чешете за недоказани неща по отношение на България,а не си виждате мръсотиите,които вършите по света!М***мка ви мр***сна перверзни западняци!
30
4
 
9
 
! Отговори
Да, да вервам ви преди 4 години
Всяка сутрин с кафето чета МОНД и ако няма поне една такава статийка денят ми е крив...
29
7
 
13
 
! Отговори
ДЖЕНДЪР ИДЕИТЕ преди 4 години
съвсем са объркали хората във Франция. Още преди 30 г за тях беше нормално да си с лява резба. Сега всеки, който е нормален го пишат за враг
28
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е. Русия е калпава държава от третия свят с болен диктатор. То са шпиони, то е тролене, то са мизерии. Нищо нормално не може да дойде от Русия, запомнете го това и колкото по бързо се разпадне тая "държава", толкова по добре за целия свят.
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проверете да не са наръсили Алпите с Новичок, бе.
26
2
 
9
 
! Отговори
+- преди 4 години
5 ГОДИНИ И ДА НЕ МОГАТ ДА ГИ ОТКРИЯТ,ДА СЕ РАЗПУСКАТ ФРЕНСКИТЕ,БРИТАНСКИТЕ....СПЕЦ СЛУЖБИ.... .
25
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е враг на България !
24
3
 
17
 
! Отговори
бмп преди 4 години
Както се знае,агентите на руските служби са навсякъде. Да припомня-стар, но актуален.На полигон край Мисисипи, ВС на САЩ провеждат изпитание на нова оръжейна система. Пълна секретност. Всичко е отцепено. Потопени до очи във водата, два алигатора внимателно наблюдават. -Хубава река е Мисисипи. Казал единият.-Да, ама Волга е по-хубава другарю майор. Отговорил другият.
23
20
 
7
 
! Отговори
Чайковский преди 4 години
Болгарушките в две световни войни са против Россиия. Я мачкай това генетично увредено племе докрай. Никаква милост!
22
6
 
10
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Ми ние тука у Бегето имаме цели партии, стотици хора, които са руски шпиони или лобисти. Защо сервирате новини за шЪпа шпиони некъде в планината... ами те са наСекаде. Кво се правите, че не разбирате?
21
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите най-сетне разбраха, че Кремъл е техния инквизитор, а не "братушка".Крайно време да се изгонят руските шпиони от България.
20
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не разбирам Защо им е на руснаците да пращат шпиони в Крим което е тяхна територия или в Молдова което е почти същото ?
19
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е разграден двор за кремълските шпиони.Всеки руснак в България е шпионин, а всеки русофил - ятак.Това е така още от "освобаждението" ни от турско робство.Време е да се изгони тази ***.
18
6
 
8
 
! Отговори
На баба Златка шурея преди 4 години
Да знаете сестра ми е ***, макар, че нямам сестра