"Монд": Руски шпиони, базирани във Франция, действали и в България

Петнайсетимата използвали Френските Алпи като базов лагер
5 дек 2019 08:50, Елка Василева
129
"Монд": Руски шпиони, базирани във Франция, действали и в България
Снимка: архив, Reuters

Руски шпиони са използвали Френските Алпи като базов лагер за операции в цяла Европа, пише в. "Монд", цитиран от Франс прес.

Според френския ежедневник 15 служители на руското военно разузнаване ГРУ, специализирани в убийствата, са се придвижвали на континента от 2014 г. Те са преминали за последно през Франция през септември 2018 г. Контраразузнаванията на Франция, Швейцария и Великобритания са предприели операция по издирване на руските шпиони.

Един от 15-имата агенти е бил идентифициран от британските служби като един от тримата извършители на атаката в Солсбъри през март миналата година, при която бяха отровени с нервнопаралитичното вещество Новичок бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това нападение изостри рязко отношенията между Русия и Запада и накара западните служби да издирват усилено неговите извършители.

Още по темата

"Монд" излезе с тези разкрития в момент, когато Германия обвини Русия, че стои зад убийството на грузински гражданин в Берлин през август, отбелязва Франс прес.

Според изданието 15-имата руски агенти не са провели никакви операции на френска земя, но на няколко пъти са пребивавали в малки градове като Анмас, Шамони и Евиан, в алпийския департамент Горна Савоя.

Шпионите служат в поделение 29 155 в ГРУ. Те се занимават с убийства, саботаж и тайна размяна на съобщения, твърди "Монд".

Никакви оръжия и материали не са били иззети, нито пък е идентифициран местен съучастник на руските шпиони. 15-имата агенти изглежда не са имали никакъв контакт със служителите на посолството на Русия във Франция.

Руските шпиони са действали според "Монд" във Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Наличните данни са насочили френските служби към хипотезата, че департамент Горна Савоя, който граничи със Швейцария и Италия, е бил използван като базов лагер за тайните операции в Европа на подразделение 29 155 на ГРУ, казал високопоставен представител на френското разузнаване, цитиран от вестника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Припомням - руската мафия източи КТБ.Пеевски и Цв.Василев са били само бушони.Смятай 30 години след 1989 г. колко активна е руската агентура в БГ. Страшен октопод!
16
8
 
21
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
САЩ имат явна база в Косово - Бондстийл. Умален модел на Гуантанамо Куба, защото я ползвали и като секретен затвор.Те с какво се занимават?Сеят чушки или разпределят наркотиците от Афганистан?
15
12
 
22
 
! Отговори
Пак ли преди 4 години
Няма заловени,няма нищо доказано сама фантазии на промити мозъци,вече не е смешно дори.
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.е това с "тайните съобщения " направо ме разби ! Точка ,тире,точка точка....означавало : "сипи още едно то същото" . Ужас някакъв!
13
12
 
26
 
! Отговори
некъфф преди 4 години
Уффф ставате банални вече с тая Русия...
12
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чакаме пак да обвинят някой неизвестен за измислени престъплениятия не са ли същите дето пишеха че руснаците избирали президента на САЩпри тоя напън и комисията в сената се доказа обратното но кой ти гледа важно е да се излива по.ми.ятавсеки ден и по много
11
16
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Такива неща като Шарли Ебдо и Батаклан се организират, а понякога и изпълняват точно от такива. Отдавна казах, че на руснаци визи не трябва да се издават.
10
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добро утропоследния напън на краварите да спрат северен поток 2от 2014 ги дебнат знаят къде са и нито един не хваналикато ги гледаш как хващат даже и жени с измислени обвинения и ги влачат по съдилища с години направо да ги съжалишда се обърнат за помощ към благотворителните организации ми 6 цру
9
2
 
6
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
Като на кино.
8
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ва тниците трябва да стоят ИЗВЪН Европа.
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Френските войници,които загинаха тези дни в Мали какво правят там? А, в ЦАР какво търсят?! Монд няма ли дани информира?
6
8
 
24
 
! Отговори
ha ha преди 4 години
Не че не се правят такива неща от всички 'служби' по света, ама малко смешна статия - 'нямаме информация, доказателства, данни за престъпления (освен Новичока ама и там е едно изсмукано от пръстите) - ама ги знаем кои са и ги заклеймяваме!
5
5
 
16
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Дам, дори аз ги виждам на снимката.
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас, сигурно и ски са карали!
3
5
 
24
 
! Отговори
Ми преди 4 години
структури от този род с такива неша се занимават. ЦРУ и Мосад примерно, да не би да се занимават с гледане на трудно подвижни хора?
2
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига параноя, бе!
1
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амчи краварите, винарите, спагетите и вираджиите да не би да не правят същото?Такъв е живота...