Разходите на НАТО 10 пъти над парите на Русия за отбрана

Преса: Доналд Тръмп трябва да покани Русия за член на НАТО
6 дек 2019 15:28, Елка Василева
82
Разходите на НАТО 10 пъти над парите на Русия за отбрана
Снимка: архив, Reuters

Юбилейният лидерски форум на НАТО, приключил в сряда, донесе няколко изненади, пише "Независимая газета".

Първо, Анкара реши да одобри натовския план за защита на балтийските страни и Полша от Русия. При все че по-рано отказваше, докато съюзниците й в блока не признаят за терористични организациите, застрашаващи Турция. Второ, освен алианса собствена ефективна отбрана в Европа ще създаде и ЕС, напомня вестникът.

"Преждевременно е, разбира се, да говорим, че НАТО може да се разпадне", прави заключение той.

"Ако бъдат създадени единен военен щаб и общи военни съединения и части на Евросъюза, те ще представляват твърде мощна отбранителна инфраструктура и сила - коментира военният експерт полковник Шамил Гареев. - Страните от ЕС разполагат с третия по големина арсенал от ядрени оръжия след САЩ и Русия. При което Франция и Великобритания (формално все още членка на ЕС) имат собствени видове ядрени оръжия, а Белгия, Германия, Италия и Холандия разполагат американски ядрени боеприпаси по договорености с Пентагона."

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща на срещата "за три години разходите на страните от НАТО като цяло да нараснат с 400 милиарда долара. А САЩ планират в близките години да похарчат за отбрана 2,5 трилиона долара". С голяма част от тези средства ще бъде укрепен бойният потенциал на НАТО, събран край границите на Русия, пише изданието, цитирано от БТА.

Още по темата

Конкретен принос тук дава и Евросъюзът, задействал вече план, който "облекчава прехвърлянето на войски и военна техника през държавните граници в ЕС в рамките на Общата му политика за сигурност и отбрана". Практически това значи, че военните подразделения на НАТО, които редовно се прехвърлят например в балтийските страни за решаване на отбранителни задачи по границите с Русия, правят това бързо, без някакви административни и митнически процедури, се казва в материала. Всекидневникът припомня ред очаквани финансови мерки на общността с цел облекчаване на военните й операции - "и това е само началото", добавя "Независимая газета".

"Ведомости" цитира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представил пред журналисти плановете на пакта за увеличаване на военните разходи, и вижда в тях "разбираем лайтмотив: неназовани врагове, зад които ясно прозира сянката на Русия, Китай и Иран, укрепват, превъоръжават се и съответно заплашват стабилността на съюзниците от НАТО".

Това допуска само един отговор: ответни действия, които естествено няма да бъдат (и априори няма как да бъдат) евтини, но ще осигурят защита от покушения срещу сегашния световен ред. На този фон помръкват всички вътрешни разногласия по повод приноса на всяка страна за съществуването на алианса, допълва вестникът.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва има отговор на заплахите от страна на НАТО. По думите му Русия ще гарантира своята сигурност, без да се включва в оръжейна надпревара, пише "Московский комсомолец".

Лавров говори вчера в Братислава след заседание на Съвета на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той припомни, че Северноатлантическият съюз директно нарича "цел на заплахите си" Русия и Китай. Освен това изтъкна, че Москва ще вземе предвид решението на алианса да включи космоса в оперативната си сфера, отбелязва изданието.

Рекордното увеличаване на бюджета на НАТО показва стремежа на алианса да доминира не само в Европа, но и в Близкия изток, цитира думи на Лавров "Росийская газета".

Руският външен министър подчерта, че дори без последните увеличения на бюджета разходите на алианса надхвърлят над 10 пъти отбранителния бюджет на Русия, посочва московският официоз.

По думите на Лавров разширяването на НАТО, придвижването на нейната инфраструктура към границите на Русия, стремително нарастващите военни потенциали в Източна Европа, рекордният растеж на военните разходи "са довели до напрежение, каквото не помним от времето на студената война". Според него трябва да се сложи край на тази опасна тенденция и да се заложи на диалог, без въпросът да се политизира, пише "Росийская газета".

Ако Русия влезе в НАТО, може да се отвори перспектива за нови преговори за ядрено разоръжаване и да бъде установен тристранен диалог между Вашингтон, Москва и Пекин. Това мнение изрази тези дни германското издание "Ханделсблат", информира "Известия".

Според авторите на статията в "Ханделсблат" членството на Русия ще превърне алианса в трансатлантическа организация за сигурност от Владивосток до Лисабон.

Всекидневникът смята, че поканата до Русия за членство в пакта трябва да бъде отправена от президента на САЩ Доналд Тръмп. Това ще му даде шанс да разработи нова "източна политика".

Формирането на този "нов алианс за сигурност" ще укрепи НАТО, тъй като Москва вече няма да бъде възприемана като "противник", а ще стане гарант на европейската сигурност, твърди германското издание. И уточнява: новият договор трябва да съдържа уговорка, че САЩ, Русия и европейските страни могат да имат различни мнения по въпроси, засягащи сигурността извън Европа. Авторите допускат Брюксел да остане столица на "новия алианс за сигурност", но добавят, че може да бъде открита и втора главна квартира в Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: НАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
8
 
! Отговори
Стария гларус преди 4 години
На Слънчака ингелизчетата идват да се наливат с евтино фалшименто уж от Карнобат пък то от селските казани. Основните им занятия са повръщня и балконинг. Шведите като джворнат по 3 водки и изкрейзват - ритат камериерките. Немцойците пък се стискат само в олинклузива - докато им измъкнеш едно евро се получава 10м арматурна тел. Руснаците поръчват богати трапези и квалитетни питиета и като дойдат ни оправят оборота.
76
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Веднъж питах един приятел как Ланкашир е победил Йоркшир във войната за Бялата и Червената Роза, тъй като Йоркшир е много по-голямо графство. Той ми каза, да но сърцата им са по-големи.
75
10
 
4
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
До Бол"В Русия употребата на алкохол е намаляла с 50%."Аха, а се е увеличила с 50% употребата на бояршник и на течност за чистачки.
74
3
 
9
 
! Отговори
Бол преди 4 години
В Русия употребата на алкохол е намаляла с 50%. Пиян руснак по нашето море не видях, но пък англета и изродени шведи- бол.
73
3
 
9
 
! Отговори
Пак това лято преди 4 години
Пак аз в Гърция и Турция това лято видях доста състоятелни рснаци,докато ние си брояхме еврата за всяко кафе.
72
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво гледаш бе .Човекоядци и масови убиици, преди един месец някакъв професор наряза жена си и я разнасяше във куфар. Ти ли ще ми говориш за депресии и шизофрении я се погледнете какви сте пустиняци скъсани и парцаливи жените ви за всеки турчин се женят и сте напълнели арабският свят със *** щото е много хубаво във москалята ли.
71
3
 
9
 
! Отговори
Като гледам преди 4 години
На първо място по самоубийства в Европа са скандинавците. Там и психооткачалките като Брайвик процентно са най-много. Само безумно скъпият им аккохол ги спасява от първото място по пияндурници. Като гледам не в Русия,а в САЩ всяка седмица има поне по един брой масова стрелба. Нямам спомен освен Висоцки някой друг от артелита на СССР и Русия да е умрял от пиянство и предозиране,докато над 80% от западните арти поп идолите пукнаха от алкохол и наркотици.
70
12
 
6
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
"Руснаците се справят с 10 пъти по-малко пари..."Интересно с какво точно се справят, след като Русия е на първо място в Европа по самоубийства, на първо място по предумишлени убийства, на първо място по болни и умрели от СПИН, а заплатите и пенсиите във "велика" Русия са по-ниск отколкото в България. Да не говорим за развитите икономики.
69
2
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 4 години
Ха,че за Русия да не би само НАТО да е заплаха? Че нали точно натовците плашат Русия със заплахата от Китай? Ами шашавите Индия,Пакистан и Израел? Тия шемети са много по-способни да предизвикат световна ядрена война ,отколкото САЩ и Русия. С кого се би Русия в Сирия? Ислямският теророзъм ,колкото е заплаха за НАТО,толкова и за Русия.
68
12
 
3
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
До Файда...йок!Хич не си наясно. НАТО не е противовес само на русийката ти. Освен нея има и Китай, Иран и подобни. НАТО трябва да е по-силно от всички тях дори да се обединят. И Тръмп го постига. А колкото повече икономиките на китай, русия и иран клякат , токова по-скоро и разходите за НАТО ще бъдат намалени.
67
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пха-ха-ха-хааааа...10 пъти повече разходи...*** натовци.Вън България от нато.
66
2
 
16
 
! Отговори
Файда...йок! преди 4 години
Колко процента от брутния вътрешен продукт руснаците отделят за военни нужди касае само тях. Факт е,че измерен в милиарди долари военният бюджет на руснаците е 10 пъти по-малък.Човек да се чуди от какво тогава толкоз се плашат натовците? Единственият разумен и логичен отговор е,че руснаците 20 пъти по-ефективно харчат и оползотворявят парите щото да имат няколо оръжия на които НАТО няма аналог. Данъкоплатците с основание се питат какво правят тия потрошачи с парите им? Файда...иок!
65
1
 
4
 
! Отговори
шум в ухото преди 4 години
До Съвет "До Анонимен 30 Ами кажи го това на украинците, да видиш какво ще ти се случи." Ами кажи го това на МАКЕДОНЦИТЕ, да видиш какво ще ти се случи.
64
2
 
9
 
! Отговори
И руската история преди 4 години
Въй..,въй..каква бурна ярост! До 1000-та година преди Христа германци/в т.ч. викингите/,балтийци/без естонците/ и славяните са говорили общ индоевропейски език. Има такава дисциплина - сравнително езикознание,където освен всичко друго се изследват и имената.От всички индоевропейци тия етноси са най-близкородствени генетично. Немски не знам и никакъв немски престъпник-историк не съм чел. За сметка на това съм чел руски,гръцки и английски източници на съответния език...,както и руската история.
63
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Държавотворния елемеИ още нещо ,за да не забравяш,думата СЛАВ,направо си означава "славянин",също може да бъде и "слава",има и славянско име Слав.
62
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Държавотворния елемеТи и река вОЛГА може да изкараш викинска с дъртите си лъжи,а имената които изброяваш са абсолютно СЛАВЯНСКИ,да не говорим пък за Сергей,Игор -типично руски или за Яро-СЛАВ и ВЛАДИ-СЛАВ!Ти знаеш ли какво означават тези имена? Влада е власт,а слав е слав,а мир е мир,от там идва и името Влад(и)мир - власт и мир!Затова и всичките им титли са славянски,заедно с имената,че и самата им държава е със славяска титла - Княжество,произлизащо от славянската титла Княз!
61
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Държавотворния елемеНа твоите лъжи може да се хване някой некомпетентен,но не и аз,а Олга-Елена е българка!!!!!!!!!!!!!БЪЛГАРКА и роднина на българските царе!
60
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Държавотворния елемеНали ти казах,че един немски престъпник,лежал в затвора я е измислил тази история с уж викингите,НЯМА НИКАКВИ викинги,виж картата на стара Русия от север(където днес е Швеция) до юг(Бълария и Украйна) и почти цяла централна Европа е била Русия!!Говоря ти по времето на Киевска Русь и преди това!Част от днешна Швеция и цяла днешна Финландия е била руска територия !!!А смесените бракове с чужденци,нищо не означават,всички европейски монархически бракове са смесени!
59
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мокрите сънища на *** са да влезнат в НАТО - хахахаха. Абе чебураци, ама нали НАТО е създадено да пази цивилизацията от рашките орди, как точно си представяте да се случи? Пак сте прекалили с борящника!
58
7
 
10
 
! Отговори
Държавотворния елеме преди 4 години
Всъщност държавотворния елемент и на Ладога,и във Велики Новгород,и в Киев са викингите,наричани в Русия варяги. Рюрик е основателят на руската царска династия и тя просъществува до 1610-12г.,когато поляци и литовци нахлуват в Русия,завладявят Москва за 1 година и тогава е първата Отечествена война на руснаците. България е завладяна от руски войски начело на които стоят викинги. Имената Олга,Олег,Игор Сергей,Ярослав,Владимир... са с викингски произход. Присъствието на угро-фински гени е нищожно.