Подводниците, които могат да унищожат света за 30 минути

Три от тези военни машини са руски, а две са американски
30 яну 2020 22:00, Елка Василева
69
Подводниците, които могат да унищожат света за 30 минути
Снимка: архив, БГНЕС

Списание „National Interest“ посочи петте подводници, които могат да унищожат света за 30 минути. Три от тези военни машини са руски, а останалите две са американски.

Авторът на материала е съставил списък на атомните подводници, които вече са на въоръжение във Военноморския флот на Русия и Военноморските сили на САЩ или скоро ще бъдат въведени в експлоатация.

В материала се подчертава, че по-старите образци от типа на съветските подводници от проекта 941 „Акула“ не се разглеждат, тъй като повечето от тях са изведени от въоръжение.

В класацията са включени подводниците от проекта 955 „Борей“, наречени от изданието „най-тихите подводници с балистични ракети“, както и подводниците от проекта 667БДРМ "Делфин" и подводниците от проект 885М "Ясен-М".

Последните според автора на материала могат да стигнат на 2 000 километра от източното крайбрежие на САЩ и от това разстояние да поразяват цели включително до Големите езера.

От американските подводници в класацията се оказват подводниците от типа „Охайо“ и новите подводници от типа „Колумбия“, строителството на които се очаква през следващата година, а постъпването на въоръжение – през 2031 г.

Изданието отбелязва, че някои от подводниците в списъка са толкова мощни, че една от тези бойни машини ще е достатъчна, за да „превърне в радиоактивна пепел“ 288 цели с размерите на един град.

„Всъщност тези машини и тяхното бойно снаряжение биха могли да унищожат цивилизацията за по-малко време отколкото е нужно да си поръчаш пица – в случай, че започне трета световна война“, пише в материала, цитиран от РИА Новости.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: САЩРусияподводници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
същото го четох в инета само че пишеше за три руски машини а не американски вие какво си мислете че народа в бг няма да разбере истината стига вече ваще лъжи това сащ издателство го пише че сащ трепери от страх от тези три машини
9
20
 
25
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Пак си прекалил с водката рубляк...от статията става ясно, че САЩ имат един клас подводници способни да унищожат света от който клас имат дузина подводници на въоръжение, а НЕ, че имат една подводница способна на това...и ако не беше битов алкохолик пристрастен към препарат за вана щеше да разбереш, че всичките руски подводници, които са описани в статията са или в процес на изпитания или вече са за скрап...айде поздрав от курск и там другите им корита които потънаха на мизерниците
8
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истински случай. Екипажа направил парти и изпили антифриза, мезили със сельодка. Не се споменава американска или руска, но ние се досещаме.
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е ли една от тях наща подводница СЛАВА.
6
1
 
16
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Защо с ракети. Те могат да детонарат атомни заряди в разломи предизвикващи цунами. Твърди се че най-застрашени са островните държави и тези при които има концентрация на инфраструктура по крайбрежието. Даже според един руски физик Фукушима е нагледен пример за такава детонация. Ядрена война не може да има. В това САЩ и Русия са съгласни. За това ядрените държави са недосегаеми.
5
15
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
То пък един свят!Хайде да го гърмят вече, че да се свършва!
4
1
 
34
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 4 години
Знаем ги тия подводници. Що ужаси са се приказвали, що филми и всякакви паники са се всявали, ама засега - нищо. Излезе, че алчността на човека била по-силна от всичко и само плашене било. Богатите стават по-богати, а бедните - сещате се сами.
3
33
 
26
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Крайно време е няколко "Посейдон"-а да навестят източното и западното крайбрежие на САЩ, за да мирясат крaварите. Може и руските ВВС да засадят няколко " Топол"-и в парка в Йелоустоун, а също и в Калифорния и по мегаполисите.
2
2
 
9
 
! Отговори
Само два дена преди 4 години
след останалите позакъсняхте с тази "потресаваща" новина. Имате завидно търпение.Освен това в National Interest винаги си правят труда да обосноват твърденията си, ако ще и с изтънчен подбор на факти - нужните се натякват, ненужните се загърбват. Но както вие сте "обобщили" статията, изглежда доста блудкаво.
1
5
 
36
 
! Отговори
34325346456 преди 4 години
Няма такава глупава статия, даже няма да си правя труда да поясня защо.