В Кремъл Москва получила повече от Анкара

Експерти коментират срещата между Путин и Ердоган
Обновена: 7 мар 2020 14:16 | 7 мар 2020 14:08, Петя Славова
94
В Кремъл Москва получила повече от Анкара
Снимка: БГНЕС

Срещата в Кремъл между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган по ситуацията в Идлиб влезе във фокуса на вниманието на редица западни медии, коментира РИА Новости. Много чуждестранни журналисти заключиха, че Москва е получила повече, отколкото Анкара.

Според германския "Дойчландфунк", руската страна в крайна сметка е постигнала всичко, което е искала.

„Турската страна запазва контрола върху част от региона, руската военна полиция създава буферна зона. Това е сценарият, базиран на споразумението от преди година и половина в Сочи, и той е изцяло в интерес на руснаците. Москва получава онова, което иска”, коментира германски наблюдател.

Според него, от 2015 г. насам Русия методично постига целите си в Сирия.

Още по темата

Русия е по-силна и вероятно по-мъдра от Турция и владее по-добре ситуацията, се казва в коментара.

Според автора на материала, Москва е в по-изгодна позиция от Анкара по отношение на конфликта в Сирия. В същото време ходът на преговорите показа, че руските методи за въздействие върху ситуацията не е безгранично.

Френския "Льо Монд" пише, че примирието в Идлиб, договорено между руския и турския лидери, може да се възприема като провал на Анкара.

"Договорът е поражение за президента Ердоган, тъй като не отчита неговите основни искания", смята изданието. В документа не се говори нищо за обкръжените от режима на Асад турски наблюдателни постове и появилите се след началото на боевете бежанци.

В крайна сметка, Дамаск оставя за себе си завзетите територии, въпреки че Анкара настояваше за отстъпление на сирийските сили, пише в статията.

Подчертава се, че в Русия няма усещане за триумф, въпреки че Путин успя да постигне основните си цели.

Експерти се опасяват, че постигнатото между двамата лидери споразумение ще бъде доста нестабилно.

Американското списание „National Interest” коментира, че споразумението между Путин и Ердоган е в пълно противоречие с исканията, огласени от държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Авторът на материала го определя като „провал на турския гамбит” на Вашингтон.

"Това споразумение поставя край на поредния опит на Помпео да сключи американско-турски съюз срещу Асад, който е подкрепян от Иран и Русия", пише в статията.

Помпео настояваше Асад да се върне към линията на прекратяване на огъня, действаща в Североизточна Сирия през 2018 г. Само след няколко часа, обаче, руският и турският президенти сключиха споразумение, което бетонира завоюваното от сирийските войски след 2018 г., смятат наблюдатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Според автора на материала, Москва е в по-изгодна позиция от Анкара по отношение на конфликта в Сирия. В същото време ходът на преговорите показа, че руските методи за въздействие върху ситуацията не е безгранично.------ Така казано аз го разбирам като "Ердоган сложи граница на руското влияние в Сирия". Или бъркам?
71
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
султанът не се е разплатил за сваления самолет и убития посланик краино времее да напусне сирия и да остави хората да живеят в мир номерата му няма да минатМосква не вярва на сълзи
70
10
 
3
 
! Отговори
100 рубли за долар преди 4 години
На черният пазар днес са 100 рубли за долар.На руските *** дали няма да им секнат копейките?
69
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В документа от Кремъл от 05.03.20 не се говори нищо за обкръжените от САА турски наблюдателни постове, за да не обижда Ердо, който ще бъде принуден тихомълком да ги напусне и изостави. Турските знамена в провинция Идлиб без излишен шум се преместват далече на север.
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чорбалан се наигра.Още ще го сурвакат в Сирия...
67
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
боят по ердо е бой по краварските кратуни.колкото повече бой по говедарите толкова по мирен свят иначе вируси отрови атомни бомби.всичкото зло иде от краварската торна яма
66
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един миг 29 е здал фара Ф16 непрощават на руски щайги
65
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какво е получила Москва, но виждам, че Саракиб вече е под турско.
64
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп се фука, че американски войници държат петролните кладенци на суверенна държава. -------Къде и кога се е фукал с такова нещо??Я дай някакви доказателства?
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето са вододайните зони на две Бая сериозни реки Тибър и Ефрат------Забележително тьп си, брат, кво да ти кажа...
62
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американското списание National Interest -------Няма такова американско списание и не е възможно да съществува американско списание под това име."National Interest" e руска държавна медия, регистритана в САЩ.
61
19
 
5
 
! Отговори
Рашка - Говняжка преди 4 години
Да се избият и унищожат взаимно двата ***. Тогава светът ще бъде едно по спокойно място.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердо го викат при зелките тези дни.След тамошната обработка,ще се разбере много от хиксовия диапазон.Може да го склонят да недава газ набалкански поток,щото мергел да ес функция разпределител.Много е смешен помпео.От онзи край на светанещо иска.То човек, имот да има, гопродава,тоя реди пасианс.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не по машко отколкото крим за едни други на пример другарю хибрит ...
58
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво е получила москва другарю *** ? Камилска тор ? Пясък ? кажетени за ква савецка власт се борите и кво искате аджаба ))...не се хвалете като дърт плешив ром
57
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Анонимен 57, 58: Взел, т.е. станали са част от Турция, така ли?
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че получи получи най вече без вaзeлин ...
55
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето са вододайните зони на две Бая сериозни реки Тибър и Ефрат и си ги ВЗЕ
54
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердо каза че иска зона 80 километра пограницата и 30 км дълбочина и си я ВЗЕ кво повече ...
53
8
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Продължавате с г'лупостите. Кой е спечелил. Ердоган? Четете статията:"В крайна сметка, Дамаск оставя за себе си завзетите територии, въпреки че Анкара настояваше за отстъпление на сирийските сили."Какво ви се казва тук? Че Сирийската армия е завзела още от териториите, контролирани досега от Турция и терористите. Нещо неясно има ли тук. Б'лизалка за т'ролове?Конфликтът в Сирия ще приключи, когато Сирийската правителствена армия достигне до границата с Турция. Аннадъмму?