С нормалното дотук - за какво да се готвят хората в Русия?

При позитивен сценарий има шанс икономиката на Русия "да излезе на нула"
3 апр 2020 18:20, Елка Василева
178
С нормалното дотук - за какво да се готвят хората в Русия?
Снимка: архив, БГНЕС

Американски изследователи изчислиха, че през 2020 г. световният БВП ще се свие с 1,1 на сто. През второто тримесечие дори ще видим в някои икономики съществена отрицателна динамика - БВП на САЩ ще намалее с 14 процента на тримесечна база, а този на ЕС - с 22 процента.

Прогнозата за Русия не е толкова лоша засега. Независимо от думите на Алексей Кудрин* в началото на годината, че руският БВП може да се задържи около нулата при цена на петрола 35 долара за барел, а днес тя достига 23,24 долара за барел Брент и виждаме дори отрицателни цени в света, експертите засега прогнозират за БВП на Русия годишен спад с 0,5 до 3 на сто, пише Олга Слабада, "Свободная преса".

"Има различни прогнози колко ще намалее БВП - от 0,5 до 4 процента. Какво означава минус 3 на сто? Сега нашият БВП е към 120 трилиона рубли. Ако махнем 3 процента, това са 3,5 трилиона по-малко. Доста съществена цифра, като знаем, че целият ни федерален бюджет е 20 трилиона рубли. Ако извадим оттам 3 трилиона, това ще се усети силно, много силно", обяснява депутатът от руската компартия Валентин Шурчанов, първи зам.-председател на Комисията по бюджета и данъците в Държавната дума.

Още по темата

Загуби ще има и за държавата като цяло, и за бизнеса, и за хората. Кризата ще намали доходите, заплатите на гражданите и това вече се случва въпреки всички обявени и взети мерки. Освен че много компании замразяват или спират съвсем дейността си, в родните си провинции се връщат хора, работили другаде, те са изгубили своя източник на доходи и имат нужда от друг.

По думите на Валентин Шурчанов регионалните центрове по заетостта вече съобщават за нараснал брой търсещи работа. Освен това изчезват доходите на бюджетните учреждения, получавани от извънбюджетна дейност и насочвани за повишаване на възнагражденията. Сега персоналът там ще получи само бюджетния минимум. По изчисления на Шурчанов фондът "Работна заплата" ще се свие от сегашните 26 трилиона рубли - 20 на сто от БВП, на 4,5 трилиона рубли.

"Разделете 4,5 трилиона рубли на 145 милиона население в Русия, излиза към 35 хиляди рубли. Дотолкова може да спадне доходът на човек, това са около 3000 месечно. Ако в едно тричленно семейство доходите спаднат на 9000 рубли месечно, това ще е много лошо. Защото комуналните услуги ще поскъпват, цените на лекарствата ще растат и т. н. Още повече, щом народът няма да има пари, потреблението ще намалява. Което на свой ред значи цените да тръгнат нагоре. И тези фактори са много - предупреждава Валентин Шурчанов. - Трябва да се готвим за по-лоши времена, тази година по-добре няма да стане."

Руският БВП наистина може да спадне, съгласен е Никита Маслеников, началник на направление "Финанси и икономика" в Института за съвременно развитие.

"Правителствата в цял свят обявяват карантинни мерки. В самоизолация живеят към 3 милиарда души. Тези хора са изключени от икономическата дейност. Това естествено ще доведе до рязък спад в икономиката", прогнозира аналитикът.

"В Руската федерация, ако съдим по първия ден от карантинната ваканция, енергопотреблението се е свило с 8 на сто, а обичайно коефициентът е такъв, че при спад в енергопотреблението с 1 процент икономическата активност намалява с 2 на сто. Затова загубите само от тази седмица ще се отразят върху цялото тримесечие", добавя той.

При все това според експерта е рано да съдим колко точно ще е спадът. Още дори не се знае със сигурност сценарият, по който ще се развие пандемията, дали броят на заболелите ще се стабилизира до юни-юли, както предполагат някои епидемиолози, или не. При позитивен сценарий има шанс икономиката на Русия "да излезе на нула". Друг въпрос е, че щом се отърсим от кризата, ще ни чакат редица най-сериозни задачи.

"Може да се случи така, че хем финансово силно да се охарчим, хем да не създадем у нас среда за бизнеса, който се очаква да тласне растежа към ускоряване, щом пандемията приключи - смята Маслеников. - Затова днес е много важно покрай антикризисните мерки да градим и дългосрочни икономически стимули - това са мерките, предложени и осъществени от правителството, за намаляване на застрахователните вноски и други, - но също и да се насочим вече към създаване на работна среда за бизнеса."

Но колкото и да е важно и необходимо формирането на такава среда, то също ще означава огромни разходи. Просто защото ще се наложат промени в самата структура на икономиката.

"Днес разходите за подкрепа на бизнеса са близо 400 милиарда рубли годишно. С това спасяваме пострадалия дребен бизнес, в който са заети към 8 милиона души. Но ако разширим тази практика и обхванем целия бизнес, загубите ще се броят с трилиони. А задачите са твърде много - налагат се промени не само в подробностите, но и в структурите на цялата финансова система, трябва ни сериозна структурна реформа", убеден е експертът.

Според икономиста трябва отсега да сме наясно как ще се промени светът след пандемията.

"Каква ще е заетостта? Дали ще е дистанционна? А всъщност какво е това - дистанционна заетост? Значи няма да има офисни служители, нито нужда от офиси? Как ще изглежда икономическият свят на другия ден след пандемията? - пита Никита Маслеников. - И друго: какво да правим, за да укрепим здравеопазването, да сведем до минимум риска от нови пандемии? Това значи нови разходи. И не само: толкова години наливахме пари, а излезе, че е било на вятъра. Нищо няма, все още не достигат антисептици и лични предпазни средства."

И ще се промени не само Русия, а и целият свят. В много страни, щом излязат от пандемията, държавният дълг просто ще надхвърли всякакви граници. Задача на страните от Г-20 и на останалите е да съгласуват съответни решения. Икономистът е убеден, че трябва да разберем как да намалим този свръхдълг, как да урегулираме нещата, как да минимизираме взаимните загуби.

* Алексей Кудрин е председател на руската Сметна палата и бивш финансов министър /от 2000 до 2011 г./, б. пр.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
36
 
! Отговори
помнещ преди 4 години
До 21 Абе дечо,чета ви тука простотиите,На такива като теб,И си мисля следното. За твоите 15 или 17 жалки годинки,Какво знаеш ти за Русия бре? Казкво знаеш за развитието на света и човечеството ,преди твоите 16-17годинки? И кой си ти да пращаш хората да живеят в Русия или където и да било? Навивате се едни други тук на твоите" годинки"! И си мислите Че сте "написали" кой знае какво? По зрялото поколение като мен,се усмихваме само и ви подминаваме. Но тебе пик л ь о Не можах да те подмина!-:)
31
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шистовите компании в САЩ масово фалират след като Русия прекъсма разговорите със Саудитска Арабия и отказа да намали производството на нефт за да задържи цената му.
30
8
 
42
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Руснаците не ги мислете !Народ, който даде над 20 милиона жертви по време на Втората световна война, такъв народ няма да го изплаши нито някакъв измислен вирус, нито икономически загуби.Който смята обратното просто не познава руснаците !По скоро гледайте у нас Тиквата от Банкя каква национална трагедия ще причини на и без това изтерзания и беден български народ ...След месец-два пак ще говорим ...
29
7
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 4 години
Не знам за какво се готвят в Русия а и не ме интересува НО" Доставката на новите F-16 може да се проточи чак до 2027 година"ето това ме интересува !!!
28
4
 
40
 
! Отговори
ист преди 4 години
Ресия помагала на САЩ в борбата против вируса.Поговорка - болен здрав носи.
27
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай се отказа от руски нефт, защото се опасява от американски санкции. Та г-н Си пак стана предател.
26
5
 
36
 
! Отговори
? преди 4 години
Комунистите се опитват да дестабилизират България. Интересно ми е да видя те как ще управляват държавата. Това ще е най- голямото шоу!
25
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"днес достига $23,24 за барел Брент и виждаме дори отрицателни цени в света"-----------------------Точно така. Тежките фракции добивани в Канада се продават -0.46 долара/барелПарадоксът е, че и на тези цени няма купувачи, тъй като всички хранилища по света са пълни догоре. Всички чакат Китай да започне да работи, но той закупи млн тонове от Русия.
24
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Саудитите отскоро са ги нагънали и за газа. Мога само да се надявам, че малкото свестни руснаци, които познавам, ще бъдат добре. Защото тяхната криза се очертава по-епохална и от нашата. А със съсед като Китай...
23
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АГЕНТ КОРОНАВИРУС007В САЩ от 1 месец знаеш ли коло такива бунтове на лекари имаше,че нямали облекла,маски,тестове?Навсякъде са потопили здравните системи.
22
3
 
35
 
! Отговори
zoro преди 4 години
Живеем в глобален свят.ползваме стоки и услуги от всякакъв произход- Америка ползва рукски космически кораби,руснаците пък техен гащеризон,Холивуд снима филми в България и другаде по света,пием хапчета китайско производство-така ще бъде,свят на салата..Важното е да има полза..
21
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПАК ДА ПОВТОРИМ,САЩ СА ЗАПЛАТИЛИ НА РУСНАЦИТЕ МАСКИ ДАДЕНИ ИМ ОТ КИТАЙЦИТЕ БАДЕВА ЗАЩОТО НА РУСНАЦИТЕ ИМ ТРЯБВАТ ТОНГИ,ДЕМЕК ПАРИ Т.Е. ДЬЕНГИ!!ДА,РУСНАЦИТЕ ИЗПОЛЗВАТ МОНГОЛСКАТА ДУМА ЗА ПАРИ ТОНГА И НЕ Е СЛУЧАЙНО,НИЕ ПЪК КАЗВАМЕ ТУРСКАТА ПАРА!!ПРЕДИ 30 ГОДИНИ ГИ СПАСИХАНОЖКИ БУШААМА СЕГА МОЖЕ ДА ПОЛУЧАТ НА ТРЪМП ОТ МЕЖДУ...НОЖИЕТО!!ЗАЩОТО ТРЪМПЕСКИ ЩЕ СИ СПАСЯВА САЩ,НЕ пРОСИЯМАГУЧАЯ,ТЕ ДА СЕ ОПРАВЯТ САМИ.Тукашните рубладжии може спокойно да отидат да им помагат,никой НОРМАЛЕН няма да плаче.
20
8
 
36
 
! Отговори
АГЕНТ КОРОНАВИРУС007 преди 4 години
БУНТ НА ЛЕКАРИТЕ В ПЕТЕРБУРГ , ПОРАДИ ЛИПСА НА ЗАЩИТНИ СРЕДСТВА :Врачи взбунтовались в Покровской больнице в Петербурге : нет средст защитьi , кислорода препаратов
19
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За техните внуци с искрящи звездиТехните внуци тотално закопаха сесесерето :D
18
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се знае,никаква помощ не е изпратила пРосия на САЩ а са им ПРОДАЛИ изпратени на русите китайски маски т.е. на руснаците им трябват спешно пари и продават ПОДАРЪЦИ.Топкоз за прехвалените пропагандни руски помощи така наречени.Пращат военни камиони и шпиони и мислят другите за тревопаси...
17
15
 
40
 
! Отговори
Руски мужик с водка преди 4 години
В Россия има повече над 1000 заразени Владимир комуниста лъже
16
6
 
43
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Тука разни елементарни душици още си вярват, че САЩ,Русия,Китай и прочие са във война. Те са във войнна единственото срещу вас - робите. Богаташите са членове на едни и същи клубове, имат богатства за стотици животи и безброй имоти по целият свят. Нищо чудно, че всички им се разминава като сте такива промити мозъци всичките.
15
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Марш при братушките ви червени Ч-РИ,напаст Божия.Славяни били руснаците ахахахаха па и българите ъхъм, с просто око е видно че сме от една кръв.
14
10
 
40
 
! Отговори
българин преди 4 години
За Американците не знам.. Но нашите писарушки що се хващат за тази тема? Вече всяка икономика е Не предсказуема! Те Янките за тяхната няма как да сметнат нещата! Та как " провидяха" руската Не знам! Значи въртят се въртят нещата.И все Америка и Русия се захапват?! А тия американци, Що не изчислят икономиката на Япония примерно? А все за Русия се " хващат"? Тарикати! Говорят за тези, дето им вадят очите Че съществуват?!
13
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Братушки, братушки, ама както и Путин показа, американският предпазен костюм си е друго нещо.