Кремъл спечели време, но прояви "социална несправедливост"

Руската преса за антивирусните мерки в Русия
12 май 2020 12:12, Елка Василева
7
Кремъл спечели време, но прояви "социална несправедливост"
Снимка: архив, БГНЕС

"Спечелихме време", коментира "Росийская газета" приключилите вчера шестседмични "неработни дни" в Русия. "Извънредната мярка даде възможност да поспрем, да забавим развитието на епидемията" в страната, цитира официозът обръщението на президента Владимир Путин към населението.

През това време руското здравеопазване увеличи броя на специализираните болнични легла за пациенти с новия коронавирус от 29 000 на 130 000, натрупа резерви от медицинска техника, осигури възможност да се правят по 300 000 теста за вируса дневно към средата на май, посочи държавният глава.

"Неработните дни в Русия свършиха, работните още не започват", уточнява "Комерсант". С новия си указ президентът нарежда на губернаторите по места да замразяват или забавят работата на всички предприятия, също и транспортните потоци, с цел борба срещу коронавируса.

Според правителството 11 от общо 85 региона на федерацията могат да си позволят фактически да разхлабят ограничителния режим, а 22 изглежда са близо до това. За Москва и столичната област обаче нищо не се променя - рестрикциите там остават в сила до края на май, подчертава вестникът, цитиран от БТА.

Още по темата

Изданието коментира обявения вчера от Путин трети пакет от мерки в подкрепа на бизнеса и населението в контекста на коронавирусната криза. Властта не смята нито "да подкрепи вътрешното търсене" с раздаване на пари, нито да компенсира шока за икономиката със средства от Фонда за национално благосъстояние и бюджетни заеми. Директната й цел за момента е да запази заетостта и да не допусне сриване на реалните разполагаеми доходи, изтъква "Комерсант".

"Известия" нарича анонсираната подкрепа "безпрецедентна". Новият антикризисен пакет ще коства близо един трилион рубли на федералния бюджет, смятат експерти на изданието.

Същевременно прогнози сочат годишен спад на руската икономика в размер на 5-6 процента; според аналитици съвкупните й загуби през април-май ще достигнат близо 11 трилиона рубли, допълва всекидневникът.

"Ведомости" и "Лента" цитират висши федерални служители, по думите на които стойността на новите антикризисни мерки ще възлезе на 800 милиарда рубли. Най-скъпоструващата мярка предвижда опрощаване на кредити и данъци за дребния и средния бизнес и социално ориентирани нетърговски сдружения, специална подкрепа се предвижда за самонаетите лица, разказват изданията. Минималните помощи за семейства с деца ще бъдат удвоени до 6751 рубли, а за всяко дете от 3 до 15-годишна възраст ще се плащат още по 10 000 рубли.

Подкрепа ще получат 27 милиона деца в Русия, отбелязва "Комсомолская правда". "Много навреме, хората наистина привършиха парите", коментира икономистът Александър Сафонов. По данни на Централната банка търсенето на храни в Русия е спаднало почти с 40 на сто - хората "вече са похарчили всичко", казва той.

"Путин изхвърли от списъците с нуждаещи се цялата възрастова група непълнолетни от 16 до 18. Те не искат ли да ядат, а? Или няма нужда да се обличат? И не им трябват лекарства?", пита "разгневена майка" - автор на материал в "Московский комсомолец". "Социалната несправедливост е по-страшна от най-страшния вирус", заключава тя.

Русия все още значително изостава от голям брой развити страни в подкрепата за своята икономика - отпуска 3,6 до 3,8 на сто от своя БВП срещу 5-10 процента от БВП и повече в други държави, пише "Новая газета". "Руската антикризисна политика започва обаче да придобива някои черти на европейския подход, при все че осъществяването й наподобява по-скоро американския вариант", се казва в анализа на изданието.

"За какво харчат пари държавните служители в разгара на пандемията" - така анонсира свое разследване електронният вестник "Версия" и отговаря накратко: "За коли, часовници и банкети".

Щом пандемията отмине, Русия и почти целият свят ще навлязат в една "нова нормалност", включваща "осмислена хигиена и живот в режим онлайн". Работодателите например ще се замислят защо са им препълнени офиси, щом голяма част от работата може да се върши дистанционно, пише "Независимая газета".

Онлайн гласуването в Русия обаче се посреща със скептицизъм от опозицията и от критично настроената градска младеж - те смятат, че властта иска да ги измами. Но пандемията показа, че това е необходимо - може пак да се появят условия, изключващи друга възможност за избори. Ще се наложи опозицията да свикне, да овладее новия формат, както провежда вече митинги онлайн, добавя "Независимая газета".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3 То ти ако изпиеш 250 г водка на екс ще паднеш и ще умреш и това ще е перфектният начин да свършиш с мизерния си живот. Явно живееш на принципа пълни/празни червото и след теб ще остане величествен връх от екскременти - паметник от пребиваването на планетата. Изобщо си жив-умрел. Има и други, различни стилове на живот, освен твоя. Белгия, Южна Корея, Франция, Япония, Швейцария също имат висока суицидност. Стоиш и се чудиш - чуди се - някои въпроси са да се чудят гламавите
6
9
 
4
 
! Отговори
Хихи преди 3 години
Руският мужик така се е омързеливил и опиянчил, че ще му трябва още месец да се ококори и изтрезнее. И чак тогава, евентуално, ще му се приработи...
5
5
 
4
 
! Отговори
рОснакат преди 3 години
До 4:кой точно олигарх е плащал 42 дена заплати, без да работят работиниците му? Напиши името само на 1 такъв?
4
3
 
12
 
! Отговори
Здрасти преди 3 години
И кое точно е социална несправедливост? Това че накара т.н. олигарси да плащат заплати 42 дена от джоба си. Колко несправедливо е че няколко десетки яхти в Монако останаха без хазяи и няколко стотин силиконови кукли без спонсори.
3
14
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Ми не знам ама се чудя защо Русия е на трето място в света по брой на самоубийства а България е на 105 място.
2
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велик, велик е Лилипутин. Даже и вируса му се кланя.
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Русия все още значително изостава в подкрепата за своята икономика - отпуска 3,6 до 3,8 на сто от своя БВП срещу 5-10 процента от БВП и повече в други държави, пише "Новая газета"----------------------------А колко % дават ГЕРБавите в подкрепата за своята икономика?