Коронавирусът се превърна в катастрофа за Южна Русия

Броят на заразените и умрелите в Дагестан е неясен
21 май 2020 13:48, Нели Христова
77
Коронавирусът се превърна в катастрофа за Южна Русия
Снимка: BBC

Доктор Ибрахим Евтемиров работи като педиатричен хирург в република Дагестан, която се намира в района на Кавказ в Южна Русия. Той все още кашля тежко. В продължение на седмици болницата му е пълна с пациенти, заразени с COVID-19. Накрая самият той се разболява. Седем от колегите му са починали, според статистика, която се води от самите медици. Сред тях са лекари, санитари и сестри.

Още по темата

"Всичките трима доктори в екипа ми се разболяха. Бяхме заменени със зъболекари, докато се възстановим, за да започнем отново работа. В пика между 10 и 11 души умираха в болницата ми", разказва Евтемиров в телефонен разговор пред BBC.

COVID-19 причинява истинска катастрофа в Дагестан

Разказите на лекарите, за ужасен недостиг и смъртоносен хаос, са само малка част от кризата в Дагестан. Положението там е толкова сериозно, че в края на миналата седмица главният мюфтия на републиката описа ситуацията пред президента Владимир Путин като "истинска катастрофа". 

Тъй като светият месец Рамадан приключва този уикенд, Ахмад Афанди предупреждава гражданите на предимно мюсюлманската република, да не се събират със семейството си и приятелите си, за да не се стигне до нов скок на заразените в района. Ала стряскащо интервю със здравния министър на Дагестан разкри каква е истинската ситуация там.

По думите му, 40 медицински лица са починали от COVID-19. Повече от общият брой на заразените с коронавирус в статистиката, която се представя от властите в Русия.

"Първоначалните защитни средства, които дадохме на екипите си, бяха много примитивни. Не е като да не сме се притеснявали, но когато епидемията ни удари, трябваше да се впуснем в директна битка", споделя Евтемиров своята гледна точка.

Защо броят на случаите и смъртността в Дагестан са неясни?

В интервюто си министърът на здравеопазването на Дагестан казва, че хиляди граждани са починали от пневмония в страната, която имала същите симптоми като COVID-19. Това води до допълнителни съмнения, относно ниският процент на смъртност, обявен от руските власти.

"Нашата болница е пълна с пациенти, които са болни от коронавирус, но само шепа от тях имат потвърдена диагноза", казва Евтемиров. По думите му повечето случаи са записвани в картоните като "болни от пневмония", а Русия, като много други страни по света, брои към статистиката си само онези, с потвърдена инфекция от COVID-19.

"Може би има проблем с тестовете ни. Не знам. Други хора ми казват, че има заповед от по-горни инстанции да не се записват случаи като COVID-19. Но наистина не знам, само мога да предполагам", споделя педиатърът.

Трудно е да се каже и колко дълбоко в Дагестан се е внедрила заразата. В републиката се провеждат най-много 1000 теста на ден, тъй като няма нито оборудване, нито лаборатории, които могат да понесат повече изследвания.

"Болниците се занимават само с тези, които имат сериозни симптоми. Никой не тества останалите", казва Зияутдин Увайсов от застъпническата група Patient Monitor. Той, както и много други хора, вярва, че виновни за разпространението на коронавируса са смесените съобщения, които идват от Москва.

"Властите казваха по телевизията, че заразата не е по-тежка от грип. За това препоръките да не се излиза бяха масово нарушавани", споделя той.

Как се предпазват хората на Дагестан от вируса?

Дагестан винаги е бил податлив на коронавируса - много от мъжете в републиката работят като шофьори на камиони и прекосяват цяла Русия, пътуват до Иран, а понякога и отвъд него. Съществуват и тесни връзки с Москва. Затова, когато руската столица обяви пълна блокада в края на март, много дагестанци се върнаха обратно в селата си, без да бъдат изследвани.

За разлика от останалите селото Гурбуки бе по-подготвено - съвсем наскоро бе отворена нова болница. Но това не им помогна особено. Когато първият случай на COVID-19 бе регистриран, болните светкавично започнаха да запълват леглата. 50% от медиците в болницата се разболяха. За това местните не изчакаха властите да вземат мерки.

Доброволци, главно млади мъже, започнаха да помагат в отделенията. Други поставяха контролно-пропускателни пунктове на входа на селото, за да се опитат да контролират разпространението на инфекцията. А когато кислородът на болницата започна да свършва, доброволци изминаваха 120 километра, за да отидат до столицата Махачкала и да заредят всички бутилки с кислород и да ги върнат обратно на съгражданите си.

"В пика на заразата пътуваха три пъти на ден, за да донесат кислород за отделенията. Бутилките са много тежки и това е много работа, но те го направиха напълно безплатно. Те са герои",  казва кметът на селото Магомедхабиб Маматгереев. Въпреки усилията близо 40 души умират в селото.

"Очаквахме повече от правителството на Дагестан, но не искаме да критикуваме никого. В началото нямахме нищо - нито екипировка, нито лекарства. Надявахме се, че коронавирусът няма да стигне до нашето село. Но се справихме и сега нещата вървят добре", споделя Маматгереев.

Фокусът се премести върху Дагестан, когато Москва обеща, че ще изпрати повече ресурси на републиката. Въпреки това президентът Владимир Путин обвини местните хора за бързото разпространяване на заразата, тъй като много от тях са решили да се лекуват у дома.

Въпреки вскичко, има признаци, че кризата забавя хода си.

"По-малко хора идват за лечение тук и по-малко хора умират", казва доктор Евтемиров. Всички лекари в болницата му сега имат предпазни средства. Медикът обаче се притеснява, че празненствата в края на месеца ще доведат до нов пик на заразата. Той се оплаква, че хората са се струпали в магазините.

"Мисля, че по-малко хора ще са се съберат заедно за празника, но вирусът няма да ги спре напълно. Хората са малко недисциплинирани", притеснява се докторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
17
 
41
 
! Отговори
Seen преди 3 години
Аз бях с една рускиня от Сибир известно време. Как няма да измират. Там масово гладуват и са недоразвити С нея като излизах тя ядеше като не виждала. От много от местата, на които я заведох си открадна по нещо. Голям срам брах с нея. Лъжици, чаши, хавлии, които после си все за Русия. Тези хора да за съжаление. Наистина са оставени на произвола на съдбата. Но знаят само едно: Мъй победили! И това си го топли. Нищо, че по цял ден я карат на чай и спирт, ако намерят да смесят с вода. Трагедия пълн
38
32
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Катастрофата в Русия е несбъдната мечта за coрocoидите-либерасти.Пандемията в Русия се стреми към Плато. Цената на барела е $36. Фиксингът на рублата е в зелено, а на $ - в червено.Динамиката във всички сфери е положителна за Русия и Путин.
37
32
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Понеже в Русия стана ясно, че вируса не е толкова опасен и смъртните случаи са по-скоро със съпровождащо заболяване от коронавирус, сега гледаме към Дагестан ...И кой я дава тази информация от размирната република ?Как да я примеме за достоверна ?Ами, ако това са измислици от западните медии с цел да се настроят дагестанците срещу централната власт в Кремъл ?Ние виждаме какво става в българия.Смъртоносен вирус няма.Епидемия няма.Няма нищо различно от други години, с изключение на истерията
36
19
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия положението тотално излезе извън контрол. Всеки е оставен на произвола на съдбата и да се оправя както може...
35
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как точно удари Кавказ там където хората са най-недоволни на режима на Путин?
34
6
 
8
 
! Отговори
Петрушка преди 3 години
Споко от Евро - Азиатския съюз вече са им отпуснали средствата.
33
30
 
24
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Американобългарите, но които им е внушено че Америка е раят на земята, а Тръмп е земният бог, на черното казват бяло - в Америка има МИЛИОН И ПОЛОВИНА заразени и СТО ХИЛЯДИ жертви. Това е великата медицина в тази страна. Нещо да пишете за това?
32
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера в Русия числото на излекуваните от COVID-19 превиши числото на новите случаи. Вече можем да говорим за стабилизация. В Русия общото число на излекуваните от COVID-19 е 85 400 души.
31
26
 
21
 
! Отговори
Стига сте лъгали! преди 3 години
От 29 юни се махат всички забрани в цялата държава. Гледайте си нашият жабунярник, а не крякайте като жаби! А тук една жаба най много кряка, Зозо ли е или по скоро Зомби, но е по *** и от бащицата си Боко!
30
15
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Абе къде е Путин? Да не е легнал между Мишустин и Песков да го топлят :)))))))))))))))))
29
14
 
21
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Той Мужикистан е в катастрофа перманентно, какво е един вирус в повече...Просто това са фактите. С такова управление има пари само за 100 танка, 20 самолета и ракети. Хората кучета ги яли. Приоритети...
28
12
 
22
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ПетровМного скоро ще ги минете другарю путинопитек, въпреки че масово съветската пропаганда лъже за броя на умрелите. И официално ще ги минете, значи като умножиш по 3 и ще разбереш колко горе-долу са умрели в любимият ти Джуджистан
27
7
 
17
 
! Отговори
GG преди 3 години
Там верно започнаха хората да падат по улиците. Лекарите сами си водили статистика ?! А този пич дали няма да падне от прозореца случайно ?
26
9
 
21
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Православният мюсюлманин, Ахмад Афанди (какво красиво славянско име) отишъл при православното джудже и славянин Вулвин да моли за помощ и той в пълен унисон с ценностите на Изтока му казал, че докато трае короната ще е в кралството си в пълна изолация и че въобще не го интересува какви ги вършат там, защото те са си виновни, че са се изпозаразили. А на българските *** каза , че сега е на второ място, но най-скоро смята да изпревари американците
25
4
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 18Защото там губернаторът не манипулира толкова много данните.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропагандата си върви и в двете посоки. Въпроса е хората да са информирани за риска от вируса и да изберат как да предпазят себе си и възрастните си близки. Излишно е хората да бъдат настройвани един срещу друг с квалификации тип "който пътува е *** и масов убиец". Драматизиращите да си стоят вкъщи и да си чакат обещания ад.
23
8
 
10
 
! Отговори
АХА преди 3 години
Значи министърът говори свободно пред ВВС по телефона и разкрива цялата и само истината???? Без да използвам повече думи - вие за пълен *** ли ме вземате
22
23
 
18
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Америка е на оървои място в света по заразени и по смъртност от корона вируса. На първо, много, много преди другите. Това е состаъчно, вие си пишете за Русия.
21
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екипи и маски няма, кислород няма, лекари няма, НО Путин си направи ПР акция и изпрати в Италия 2 самолета в оборудване. А народа мре.
20
20
 
32
 
! Отговори
рубашка преди 3 години
Какво става бе, "разбирачите"? Нали нямаше никакъв вирус? Или беше обикновено грипче според други? Виждате ли ужаса в любимата ви Русия?