Доналд Тръмп изтегля САЩ от договора "Открито небе"

Той обвини Русия, че нарушава условията му
Обновена: 22 май 2020 07:05 | 22 май 2020 05:38, Елка Василева
181
Доналд Тръмп изтегля САЩ от договора "Открито небе"
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ се оттеглят от договора „Открито небе“, обвинявайки Русия в нарушаване на условията му, предаде АФП.

„Русия не се придържа към договора. Така че, докато те не започнат да го спазват, ние се изтегляме“, каза той.

По-рано бе съобщено, че администрацията на Тръмп е уведомила международните партньори за намерението си да изтегли САЩ от договора „Открито небе“.

Този договор позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията.

Администрацията на САЩ иска да денонсира договора, защото според нея Русия го нарушава, а и защото събраните кадри от тези полети могат да се получат по-бързо и евтино от американски военни или търговски сателити.

Договорът „Открито небе“ е подписан в Хелзинки през 1992 г. и влиза в сила от 2002 година. Подписан е от 35 страни, сред които България.

Съединените щати не са уведомявали официално Русия за намерението си да се оттеглят от Договора „Открито небе“. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от БНР.

Според руското министерство на външните работи излизането на Съединените щати от споразумението ще наруши крехкия баланс на интересите на участниците в него. „В резултат на това ще пострада не само договорът „Открито небе“, но и архитектурата на европейската сигурност като цяло“, пише в официално изявление на министерството.

В интервю за телевизия „Русия 24“ говорителят на руското външно ведомство Мария Захарова посочи, че Москва очаква от Вашингтон разяснения във връзка с обявеното от президента Тръмп намерение. По думите й не за първи път американската администрация нанася удар по международната стабилност и сигурност.

"С всеки следващ път ударът по международното право се нанася все по-точно. Това следва от действията, които предприемат нашите американски партньори," каза Захарова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
10
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До АнонименСтига с това славянството бе русофилче! Както е казал Яворов славянството и православието са двете *** кожи, с които се намятат хитрият руски вълк. Видяхме как се отнасят руските агресори към православна и славянска Украйна и към православна Грузия!
45
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаЦяла Украйна винаги е била руска и част от Русия,още от 8 век,а украинците са руснаци по произход,асимилирани от австрийците и превърнати от руснаци в "украинци" с много насилие,убийства и кръв,тогава се създават и първите концентрационни лагери в Европа - Талергоф и Терезин от 1914г. до 1918 г.,където са пращали руснаци,които не искат да се пишат от новоизмислената от австрийците нация -"украинци"Българите в също са румънизирани от австрийците,те са измислили новата нация румънци
44
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"и в Русия са славяни и също европейци."Славянството умря с катетО великотО, както сСсР то и бивша югослсаФия.......
43
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаБългария е част от Европа и славянска държава,каквато е Русия и останалите славянски държави,не ми харесва да има конфликт в Европа,видяхме какво стана с ***,от,а Хитлер и колко славяни измряха,те дадоха най-голямата жертва през ВСВ!Не искаме да се карат!Искаме да се разбират,точка!
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Дончо суперстар!Готин е! Кефи ме като мъжкар, малко е луд.Но все пак да внимава кое копче натиска...
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да престанат да влизат в конфликти,тези конфликти изобщо не ни харесват,ама никак,не искаме в Европа да има конфликти,а и в Русия са славяни и също европейци.Трябва да се разберат и да престанат да се дразнят.
40
13
 
14
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До za RБългария е част от Запада, бе руски робе, не е Задунайска губерния. Не свикна ли вече?
39
4
 
11
 
! Отговори
Това е!!! преди 3 години
100%от децата на руските държавници на най високите постове,са западни възпитаници.Завършили са в Англия,САЩ,Германия,Швейцария.Учат там,имат къщи и имоти и след това живеят там.Родителите им са патриоти,говорят че Русия е 1,но пращат децата си на запад!
38
11
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До До ЧебурашкаКрим ще е руски докато управлява Путин. А ти сам казваш, че руските интереси включват агресия и незачитане на международните договори. Тогава си съгласен с мен, че е наглост да не зачиташ международните договори и в същото време да обвиняваш другите, че не ги спазват.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този договор е безсмислен от много време насам, защото когато е сключен през 1992г. технологиите са нямали нищо общо с това което са днес.Реално днес всеки потребител на Google earth, може да получи много повече информация за секунди, отколкото са можели да получат през 1992г. със стотици полети от "Открито небе"
36
8
 
10
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен.....по-вкусно безалкохолно питие от руския квас. Няма по-вкусен сладолед от руския "Пломбир". .......Отличителна черта на русофила е да се прекланя пред всичко съветско и руско. Но за твое сведение квасът не измислен в Русия а името пломбир идва от френския град Пломбир ле Бен, където се прави за първи път.
35
5
 
6
 
! Отговори
аналитик преди 3 години
САЩ най-накрая ще разберат, че най-големият им враг не е Русия, а Китай!!
34
7
 
11
 
! Отговори
До Чебурашка преди 3 години
Ей, ти си били голям умник и разбирач, хаха!!!Русия си има интереси, но само в съседните държави , които с абили част на СССР и в които жиевят много руснаци!Крим е руски, свикна ли, вече??
33
10
 
12
 
! Отговори
za RU преди 3 години
Русия е велиа сила и Крим е руски, завинаги!Свикнаха ли западняците и слугите им в България??
32
3
 
7
 
! Отговори
САЩ преди 3 години
се готви за Война, ама няма да е с Русия!
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм виждал по-добра ръжда от руската....
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УжасТ!
29
13
 
11
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До към Чебурек (18)Не се оправдава, руските роби са най-големите роби и никой не може да ви освободи. И какво и е великото на Русия? Да лъжеш непрекъснато, да нападаш, да избиваш свои съседи и са им отнема територии и да правиш мръсотии и гадости по целият свят, това ли наричаш велико? Както е казал един руски философ:"Единственото предназначение на Русия е да покаже на целият свят как не трябва да се живее и какво не трябва да се прави."
28
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ не спазват никакви международни договори, така че това не е новина!!!
27
12
 
17
 
! Отговори
Българин до 20 преди 3 години
Знаеш ли какви са вноските на САЩ към ООН, ЮНЕСКО и СЗО, неграмотнико? Според тебе САЩ трябва да плащат и мълчат, а други като Русия и Китай да правят каквото искат. Няма да стане!