Европа аплодира лекарите си, но защо руснаците са враждебни към тях?

Според конспирации, лекарите са пуснали COVID-19
28 май 2020 18:00, Нели Христова
186
Европа аплодира лекарите си, но защо руснаците са враждебни към тях?
Снимка: БГНЕС

Лекарите в цяла Европа, които са на първа линия в борбата с коронавируса, бяха масово подкрепени от обществото. Милиони излизат всяка вечер да им ръкопляскат за саможертвата, която правят. Но медиците в Русия не са аплодирани. В повечето случаи те се срещат с недоверие, страх и откровена враждебност.

Още по темата

През март Татяна, която работи в интензивното отделение на болницата в Калач на Дон, споделя видео с Докторския съюз, защитна група, която се е съюзила с опозицията в Русия. Във видеото тя обяснява, че нямат достатъчно апарати за обдишване. След като клипът се появява в мрежата, Татяна е привикана от местната полиция. Месец по-късно те минават на проверка, за да видят дали думите на лекарката са истина.

"Но вие можете да предположите колко неща бяха поръчани за един месец", казва Татяна пред CNN. Тя така и не е глобена, но сега се страхува, че ще изгуби работата си. Самият директор на болницата, Олег Кумейко, публикува видео в YouTube, в което твърди, че твърденията за недостиг на апарати са "абсолютно неверни".

През това време слухове и теории на конспирацията се разпространяват из Русия. Според тях самите доктори са пуснали COVID-19, за да контролират обществото. Твърди се още, че медиците крият истинският обем на жертвите от обществото или лъжливо приписват всяка смърт на коронавируса, за да получат пари от правителството. Тези конспирации не са само в интернет - те се споделят широко и в телевизионните предавания. Според експертите именно това води до загубата на доверие в лекарската професия от обществото.

Според Александра Архипова, социален антрополог в Москва, недоверието към медицинската професия отразява по-широкото недоверие към държавата. Докато някои руснаци гледат на лекарите като на герои, казва Архипова, мнозина в руското общество ги виждат като "предатели или злодеи", които участват в зъл план за контрол на хората.

"Руснаците не вярват в държавната медицина, те вярват само в лекари, които познават лично", каза Архипова пред CNN.

Отчаянието на руските лекари, изправени пред общественото пренебрежение и непреодолимият натиск върху тях по време на работа, е само част от мрачната картина, която вируса рисува в Русия. Стотици лекари са загинали от коронавируса. Според официалните данни те са около 100. Според скептичните им колеги броят на починалите лекари минава 300.

Стела Корчинская, рентгенов специалист в Централната градска клинична болница на Реутов в Московска област, заяви, че в началото на пандемията са й казали, че те просто ще лекуват пациенти с пневмония. В болницата й не получили почти никакви средства за защита. Седмици по-късно Корчинская дава положителна проба за COVID-19.

"Когато започна епидемията, ние практически нямахме средства за защита, нямахме респиратори, каза Корчинская. - Трябваше да се защитим как можем. Купих респиратори по интернет, купих очила преди да затворят магазините заради карантината. Всичко това със собствени пари."

Директорът на болницата обаче отрича това. Корчинская, както и Татяна, се свързват с Докторския съюз, който праща няколко кутии предпазни средства. Разбира се, това не се харесва на администрацията на болницата.

"Те тайно ме записваха, докато зам. главният лекар ме разпитваше къде са кашоните. В този момент другите лекари се промъкваха с тях в болницата, но аз им казах, че са у дома, за да не ги намерят. Късно вечерта раздадохме всички предпазни средства. След това се разболях и нямаха време да ме накажат", казва Стела. Но е сигурно, че положението на лекарите е тежко, да се разболееш от COVID-19 е по-лекият изход от ситуацията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩирлицНе мога да разбера кое ти е толкова трудно?Попитах те да посочиш 5 източника на информация от които ти лично се информираш. Необяснимо е, че не можеш да го направиш. Дай 5 източника да разберем кой според теб са надеждните и достоверни източници на информация.
115
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжа от началото до края.
114
5
 
6
 
! Отговори
Ф преди 3 години
Ха-ха-ха, какви са тези изсмукани от пръста идиотщини?))) За смях ставате тука.
113
3
 
6
 
! Отговори
CNN CNN CNN CNN CNN преди 3 години
В материала има продуктово позициониране: насаждането на омраза е нашата специалност!
112
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
За всеки средноинтелигентен е ясно,че не вярвам на изброените от мен информационни агенции.Вярвам на всички останали.Това дава ли отговор на въпроса,кой какво ти е спуснал за да вярваш на неговата информация?Ако те вълнува дали вярвам на руските инф.агенции и новини-да,вярвам,но не безрезервно,както и на любимите ти западни.
111
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩирлицВъобще нямаше отговор на въпроса ми. Отговаряш на въпрос който не съм задавал.Колкото повече бягате, толкова по-ясно става какви точно сте реално. Никой свестен човек няма да се притесни да каже откъде се информира. Нали уж защитава някакво мнение. Ако не може да покаже как се е формирало, значи директно признава, че някой му го е спуснал.
110
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Отговорът ми беше изчерпателен.Който разбрал,разбрал.
109
10
 
9
 
! Отговори
По повод "рушня преди 3 години
Днес видях коментар на руснак под пропутинско надъхване за настроенията в България. Той твърдеше, че е работил тук 4 години през 80-те години и единственото отношение, което заслужаваме е - цитирам дословно, моля не цензурирайте - "к*р в г*за, та да не им падат гащите". Затова и те заслужават каквито прякори, обиди и прозвища харесаме за тях. Самозабравили се диваци, които Петър Първи насила е замъкнал към цивилизацията, но и оттогава те все показват, че не им подхожда.
108
13
 
3
 
! Отговори
Втори Чернобил преди 3 години
Биологичен експеримент коронавирусът е създаден в рускавоенна лаборатория "Вектор" Експлозията е избухнала 17 септември 2019във Вектор, който днес е държавен Център за изследвания на вируситеи биотехнологии. Това е един от двата центъра в света, където се съхранявавирусът на едрата шарка. В центъра, намиращ се в района на Новосибирск, сесъхраняват и други заразни вируси, включително на еболата.... икоронаровирус... Руските власти убеждаваха че няма опасност .. Е видяхмевече...
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩирлицТова не отговаря на въпроса ми откъде се осведомяваш.Дай 5 източника на информация от които лично ти се информираш.
106
4
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
На CNN и DW не вярвам.Точка.
105
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 117Значи ако е от "Тръмп" човек е с промит мозък, но ако е от Кремъл е с ясен? Като изключим настрана тоталното отсъствие на читав принцип за изграждане на мнение, аз не те питах това. Аз питах дали само информацията от Кремъл е достоверна. Ако имаш малко акъл ще разбереш, че питам защо има идея, че щом информацията идва от опозиционнните кръгове в Русия, значи че тя е фалшива?
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 111 Що бре? Щом не е лично от дядо " Тръмп"! И е " фалшива" ли?! -:) Промит мозък сиииии! Беден на история и факти във времето!!-:( За съжаление си! Няма по лошо от Незнанието!!!
103
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета статията, все едно описват нашите русофили тук: с конспирациите за това за какво става дума и с враждебност към квалифицираните лекари.
102
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ЩирлицКажи 5 източника, от които се информираш ти лично?Последните пъти когато питах двама рушита тук, единия не ми каза нищо, а другия ми даде някакво клипче от Фейсбук страницата на някакъв ММА ***. Надявам се ти да дадеш повече.:)))
101
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 112Аз съм към 60те и с удоволствие използвам "***". А това го използват всички нормални хора, които някога са имали вземане даване с ***. Това няма нищо общо. Американофили. А на теб стила ти ми прилича на оня с Мансардата. Такива соц патоси вече ги възпроизвеждат много малко.
100
3
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
CNN?Сигурно се шегувате.
99
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убеждавам се за сетен път! Че тук " коментират" повечето млади хора! Поклонници на " американската демокрация"? Четейки само обръщението " ***" И ми е ясно кой " коментира"!-:) Абе дечица на по 20 и 30 годинки! Можете да съжалявате само.Че не сте се родили по рано. Та да имате реален поглед върху днешната " политика"! Водени сте за носовете бе ейййй!-:( Незнайковци Американофилски!!!
98
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Поп ГруюЩото само информацията от Кремъл е достоверна ли?
97
3
 
5
 
! Отговори
До име преди 3 години
С твоя патриотизм към ес ще те видим до кога така , с тая криза нещата не вървят добре . Добрия лекар си е лекар и в родината си , а българите са просто роби в ес , работници трета категория