Европа аплодира лекарите си, но защо руснаците са враждебни към тях?

Според конспирации, лекарите са пуснали COVID-19
28 май 2020 18:00, Нели Христова
186
Европа аплодира лекарите си, но защо руснаците са враждебни към тях?
Снимка: БГНЕС

Лекарите в цяла Европа, които са на първа линия в борбата с коронавируса, бяха масово подкрепени от обществото. Милиони излизат всяка вечер да им ръкопляскат за саможертвата, която правят. Но медиците в Русия не са аплодирани. В повечето случаи те се срещат с недоверие, страх и откровена враждебност.

Още по темата

През март Татяна, която работи в интензивното отделение на болницата в Калач на Дон, споделя видео с Докторския съюз, защитна група, която се е съюзила с опозицията в Русия. Във видеото тя обяснява, че нямат достатъчно апарати за обдишване. След като клипът се появява в мрежата, Татяна е привикана от местната полиция. Месец по-късно те минават на проверка, за да видят дали думите на лекарката са истина.

"Но вие можете да предположите колко неща бяха поръчани за един месец", казва Татяна пред CNN. Тя така и не е глобена, но сега се страхува, че ще изгуби работата си. Самият директор на болницата, Олег Кумейко, публикува видео в YouTube, в което твърди, че твърденията за недостиг на апарати са "абсолютно неверни".

През това време слухове и теории на конспирацията се разпространяват из Русия. Според тях самите доктори са пуснали COVID-19, за да контролират обществото. Твърди се още, че медиците крият истинският обем на жертвите от обществото или лъжливо приписват всяка смърт на коронавируса, за да получат пари от правителството. Тези конспирации не са само в интернет - те се споделят широко и в телевизионните предавания. Според експертите именно това води до загубата на доверие в лекарската професия от обществото.

Според Александра Архипова, социален антрополог в Москва, недоверието към медицинската професия отразява по-широкото недоверие към държавата. Докато някои руснаци гледат на лекарите като на герои, казва Архипова, мнозина в руското общество ги виждат като "предатели или злодеи", които участват в зъл план за контрол на хората.

"Руснаците не вярват в държавната медицина, те вярват само в лекари, които познават лично", каза Архипова пред CNN.

Отчаянието на руските лекари, изправени пред общественото пренебрежение и непреодолимият натиск върху тях по време на работа, е само част от мрачната картина, която вируса рисува в Русия. Стотици лекари са загинали от коронавируса. Според официалните данни те са около 100. Според скептичните им колеги броят на починалите лекари минава 300.

Стела Корчинская, рентгенов специалист в Централната градска клинична болница на Реутов в Московска област, заяви, че в началото на пандемията са й казали, че те просто ще лекуват пациенти с пневмония. В болницата й не получили почти никакви средства за защита. Седмици по-късно Корчинская дава положителна проба за COVID-19.

"Когато започна епидемията, ние практически нямахме средства за защита, нямахме респиратори, каза Корчинская. - Трябваше да се защитим как можем. Купих респиратори по интернет, купих очила преди да затворят магазините заради карантината. Всичко това със собствени пари."

Директорът на болницата обаче отрича това. Корчинская, както и Татяна, се свързват с Докторския съюз, който праща няколко кутии предпазни средства. Разбира се, това не се харесва на администрацията на болницата.

"Те тайно ме записваха, докато зам. главният лекар ме разпитваше къде са кашоните. В този момент другите лекари се промъкваха с тях в болницата, но аз им казах, че са у дома, за да не ги намерят. Късно вечерта раздадохме всички предпазни средства. След това се разболях и нямаха време да ме накажат", казва Стела. Но е сигурно, че положението на лекарите е тежко, да се разболееш от COVID-19 е по-лекият изход от ситуацията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми Русия има ли нещо и някого към когото не изпитва вражда?Това им е национална черта.Техните управляващи мразят и собствения си народ.Последното го прочетох в руски сайт.
15
12
 
15
 
! Отговори
man преди 3 години
До истината за Русия"Руснаците са агресивни към всички. Водят завоевателни войни и грабят и крадат откакто са се пръкнали."А сигурно останалите са по-различни? Колумб е открил америка и е започнал да им помага? Светът е устроен на експлоатацията, така работи от край време.
14
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия заразените са стотици хиляди, там хората нямат мозък.
13
13
 
16
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
В САЩ има най-много заразени и починали-а защо !? Еми там болниците и лекарите пишат всичко към коронавирус ,за да вземат пари от медицинските застрахователни полици,в САЩ има проблем с лекарите и мед сестрите които нямат нужните екипировки и затова там също има много починали ,..но това не се пише в бг независими и свободни медии на 111 место по свобода.В Русия също има проблеми и навярно и там имат проблеми...но там лекуват без пари ,а в САЩ ще плащаш цял живот за лечение от коронавируса ...
12
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Тиквустан е най-хубаво ,ние нали пляскахме?Велики сме!Форевър на три морета!
11
7
 
17
 
! Отговори
У нас е същото: преди 3 години
Простаците и примитивите в журналистиката , ежедневно нападаха и задаваха провокативните си въпроси , към представителите на НОЩ!ТЕ ТАКА СА ВЪЗПИТАНИ ОТ КАДРИТЕ НА БКП/ДС--ДА МРАЗЯТ ПО-УМНИТЕ И ПО-КВАЛИФИЦИРАНИТЕ КАДРИ НА ДЪРЖАВАТА!/..обикновен , комплекс за малоценност.../
10
11
 
17
 
! Отговори
Сократис преди 3 години
Като знаете какви ги пише нашата журналистика, защо се учудвате на на руската? Най-зле, най-конспиративна и лъжлива е руската журналистика.Истина е, че тази епидемия за тях се оказа тежка и дадоха много и предимно млади жертви, от които и доста деца, военослужещи и лекари.Но се отърсиха бързо и дори вече имат изпробвана ваксина върху самите си лекари.Нека никой да не си въобразява, че нашето правителство има заслуга за по-благоприятната обстановка при нас!Това е от имун. пасп. и генетиката ни.
9
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е азиатска мизерия.
8
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето откъде вее вятърът на дивотията, която все повече промива мозъците на нашите червенотиквеничковчета. Интересно, че долу-горе същото е в крайната десница в САЩ, подръжниците на Трумп, разни религиозни "реднеци" от Тексас, които хвърлят камъни срещу работници,коиtо монтират 5G, и вярват, че Бил Гейтс ще ги чипира.
7
24
 
11
 
! Отговори
Copocoид преди 3 години
В Русия не става нищо подобно на писаниците тук, там уважават лекарите си и знаят, че ниския процент на смъртност е именно заради по-добрата медицинска система от тази на запад.Естествено, разследването на лекарските грешки е нещо нормално. Лукашенко в Беларус предупреди, че всеки смъртен случай ще бъде разследван подробно и затова в Беларус въпреки, че никога не е имало каратнина имат много малко смъртни случаи.Не стои така въпроса на запад, където като видят стар човек, просто го оставят.
6
12
 
20
 
! Отговори
GG преди 3 години
Много е просто... Защото са диваци !
5
11
 
28
 
! Отговори
Изкючително просто е преди 3 години
Простака , по цял свят , не обича по-умните и знаещите от него!ТОЧНО ТОВА Е В ОСНОВАТА НА "МАРКСИСТКО-ЛЕНИНСКАТА ФИЛОСОФИЯ"!ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА --АДСКИ ПРЕЧИ НА КОМУНИСТИ И СОЦИАЛИСТИ!/...защото им дешифрира простотиите.../
4
21
 
23
 
! Отговори
истината за Русия преди 3 години
Руснаците са агресивни към всички. Водят завоевателни войни и грабят и крадат откакто са се пръкнали.
3
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като всяко обобщение и това е глупаво и невярно - нито в "Европа" всеки е заръкопляскал на лекарите, нито в Русия са се нахвърлили срещу тях.Чак по детски елементарно е и заглавието, и статийката.
2
23
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сталинистки ***!Там търсете причините за отношението към Лекарите!
1
26
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия нещата никак не са наред, там са супер зле.