Как Русия реагира на изстрелването на "Дракон" в космоса?

От Роскосмос не са впечатлени, но обществото е разочаровано
1 юни 2020 22:00, Нели Христова
256
Как Русия реагира на изстрелването на "Дракон" в космоса?
Снимка: БГНЕС

В събота бизнесменът Илон Мъск и НАСА изстреляха първата частна ракета, извеждаща хора в орбита от американска земя. Вече девет години американските астронавти разчитат на руските ракети, които да ги отвеждат до Международната космическа станция. Този полет на SpaceX ще постави ново начало в полетите на Америка до Космоса, но как реагира Русия? 

От Роскосмос нарекоха реакцията на президента Доналд Тръмп "истерия", но все пак се зарадваха, че ще има още един начин да се лети до космоса.

Още по темата

"Американският успех евентуално ще лиши "Роскосмос", който е засегнат от корупционни скандали и поредица неуспехи, от солидни суми, които вземаше за превоз на американски астронавти до Международната космическа станция. Истерията след успешното изстрелване на пилотирания кораб "Дракон" е трудна за разбиране", написа в Twitter говорителят на "Роскосмос" Владимир Устименко.

"Това, което се случи, трябваше да стане много отдавна. Сега не само руснаци пътуват до Международната космическа станция, но и американци. Това е чудесно!", допълни той и увери, че "Роскосмос" вече готви своят отговор на историческия американски полет.

"Ние няма да бездействаме. Тази година ще тестваме две нови ракети, а през следващата година ще възобновим лунната си програма. Ще бъде интересно!", написа още Устименко и добави, че е важно да има поне две възможности за полет до МКС.

"В крайна сметка всичко се случва… Всичко се случва в космоса и трябва да имате поне две транспортни системи, способни да осигурят присъствието на екипажи от различни страни на борда на МКС", добави той.

През 2021 година от "Роскосмос" планират да възобновят и лунната си програма.

Според "Росийская газета" полетът на пилотирания кораб "Дракон" е сложил край на руския монопол в космоса.

Завръщането на Америка в космоса, както наричат този старт медиите в САЩ, е тъкмо такава добра новина, каквато би желал Белият дом през тази година на избори, пише "Новая газета". Сриването на икономиката, нарастващата безработица и новите расови вълнения са удар по шансовете на Доналд Тръмп да бъде преизбран за президент. И всеки позитив ще е добре дошъл, пояснява всекидневникът.

А за "Московский Комомолец" успехът на Илон Мъск е поражение за руската космическа наука. 

За руските интернет потребители първата реакция на успешното изстрелване на американския кораб Dragon беше злонамерена - в коментарите попадна „Роскосмос“ и неговия ръководител Рогозин. "Даже частник ви надмина“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той да не си мисли че лошите са спали ? Пак на тяхната станция ще идете все още дълго ще е така
10
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те пилците наесен се броят.Спейс х като навъртят стаж колкото РОСКОСМОС, тогава ще видим кой, кой е.Хората са казали голям залък ла.пни, но голяма дума не казвай.
9
12
 
16
 
! Отговори
rusnak преди 3 години
Дреме им на руснаците.
8
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това изстрелване на хора е измама. Никой не са изпращали в космоса.
7
4
 
22
 
! Отговори
ххх преди 3 години
Браво на Срейс Хикса, но Доталд се изхвърли. Нямаше нещо кой знае колко уникално в цялата работа. Все пак горе вече ги чакаха - американци и руснаци. Цялата истерия само обезличава големите постижения и на двете нации и то направени преди десетки години, при по-ниско технологично ниво и с цената на множество животи.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е все пак разработката е вероятно само от индийски , китайски и български таланти не само от руснаци
5
13
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Хаха точно, русофилите и те така, пуснаха турбото на самозаблудите и пак чакат светлите комунистически бъднини и краха на капитализма
4
15
 
21
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Обикновените руснаци се радваха и оплюха техния Рогозин, който открай време се изявява като пълен про стак. В Просия и в България са на власт еднакви шайки от арогантни комуно-фашисти.
3
21
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЩОМ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО Е НЕДОВОЛНА ЗНАЧИ СВЕТА ТРЯБВА ДА Е ДОВОЛЕН!
2
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам как са реагирали от РОСКОСМОС, но по всичко личи, че спейс х са очаквали да обявят национален празник.
1
38
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как Русия реагира на изстрелването на "Дракон" в космоса?Е как да реагира? Както винаги си е реагирала, нацапа обилно гащите, но се прави че мирише на цветя и рози около нея.