Пет рускини над 60 г. родили първото си бебе през 2019 г.

296 са ражданията при жените от 50 г. до 60 г.
22 юни 2020 18:00, Елка Василева
20
Пет рускини над 60 г. родили първото си бебе през 2019 г.
Снимка: Pixabay

Пет рускини над 60-годишна възраст са родили първото си дете пред 2019 г., а други 14 – второто или следващо дете. Това се казва в доклад на Росстат, цитиран от РИА Новости.

Шест жени, навършили 60 г., са родили третото си дете, а три рускини – четвъртото си дете.

„През последните години нараства раждаемостта сред жените в по-горните възрастови групи и дори по-късно от традиционно приетата възраст, което говори за развитието на медицината като цяло и на репродуктивните технологии“, обясни Елена Егорова, шеф на лаборатория.

Тя каза, че „през 2019 г. сред жените от 50 г. до 60 г. са регистрирани 296 раждания, а над 60 г. – 19 раждания. През 2018 г. данните са 258 и 4 съответно“.

„Повечето /около две трети/ са второ и следващо дете, родени чрез използване на съвременни методи /екстракорпорално оплождане, сурогатно майчинство/. Дълго може да се спори доколко морално и етично е това, но ръст на „майките на възраст“ се наблюдава с всяка изминала година“, каза Егорова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Не е точно така. Познавам хора, родени от над 40-годишни майки и създадени от бащи, по-възрастни от майката, пък са здрави и силни.
19
1
 
0
 
! Отговори
Не бъдете зли преди 3 години
8, 10, 12, 13 - вместо да се заяждаш и да обиждаш, побързай да създадеш твоето дете. Никой няма да те укори, ако направиш това инвитро. Но все пак прочети още веднъж 2 и се замисли. Ако ще ползваш донорска яйцеклетка, не е ли по-разумно да наемеш сурогатна майка, ако възрастта ти е напреднала? Това ще намали рисковете и за детето, и за теб самата. 17 също да прочете 2. Ако медицината може да предотврати тези беди, защо жената да не роди в по-късна възраст?
18
1
 
2
 
! Отговори
Владимира Пyтина преди 3 години
Аз също родих на над 60, и то няколко рожби. Най-келявите са ми българските соц. носталигици и *** за зеле не става за тях, колкото и да ги храня, все не им стигат рублите и свинската мас, и хочат за още.Жулики!
17
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С увеличаване възрастта на родителите, особено на майката, предразположението към наследствени заболявания нараства неимоверно. Това не значи, че детето ще е болно. Значи, че ще се увеличи вероятността от предаване на наследствени заболявания в поколението му. Което увеличава вероятността за такива в обществото като цяло. Така че, да, неморално е. Само и само да си начеше крастата да стане майка(каквато не е станала 35 години след като и е минало времето), разболява обществото.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възрастни родители-слабо дете!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки се притеснява за живота на близките си. Аз като дете слушах баба и дядо дали дишат. Много важно. Всеки трябва да се научи да приема някакси смъртта като възможност. Няма как да я избегнеш. Сега да се срамуваш как изглежда *** е доста тъпо. Не всяка жена е красавица, има си и откровено грозни хора. И какво, трябва ли да им се забрани да имат деца, за да не ги травмират? Това са неща през които всеки човек минава - срам от близките, съпротива, приемане и т.н.
14
2
 
8
 
! Отговори
Ro преди 3 години
Моята ме е родила на 49. В детскатa и у-ще ми се подиграваха и шушукаха как приличала на бабичка, защо изглеждала така и пр. Аз пък се притеснявах, че ще умре, докато спи и ставах нощем да видя дали диша. С всичкия акъл исках и тя да е като младите майки, срамувах се... донякъде това си остана и до днес като комплекс. Да се притесняваш на 10 години, че ще останеш сирак, защото *** е възрастна, не е най-добрият начин да прекараш детството си. Има си време за тия неща, другото е егоизъм.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сериозно, не разбирам тая мания да се дават оценки на действията на другите хора. Гледайте себе си, нали имате съвършени семейства и отглеждате идеалните деца. Същите тези дето утре ще газят по улиците други деца. Защото на думи сте големите моралисти, но да си научите на нещо смислено децата (обикновено ДЕТЕТО), не можете. И после обвинявате целият свят защо не стават за нищо. Е, защото това са видели от вас, дами и господа.Да бъдат ***, неспазващи законите, но "високо-моралин" на думи
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на жените, че са се решили. В крайна сметка, дори и нещо да стане с тях самите, все някой ще отгледа децата. Предостатъчно желаещи осиновители има, виж бели деца съвсем определено няма достатъчно. Коментиращите по-долу да си гледат собствените яйчници или каквото там имат вместо мозък. Никой не знае колко му е писано да живее. В Западна Европа продължителност на живота е над 80. Т.е. ако родиш на 60, пак ще успееш да го отгледаш до пълнолетие. Гледайте си вашата паница.
11
3
 
2
 
! Отговори
Сталин преди 3 години
Сигурно Путин е донор и таткото !
10
4
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
До Нелепа е употребатаТова е личен избор, който не Ви пречи и не Ви ангажира с нищо. С разсъжденията си за категорията разумно йезуитски вкарвате оценката си.
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След една седмица руснаците ще гласуват за конституция, в която има член, който гласи: Бракът е съюз между мъж и жена. Други варианти не се разглеждат.
8
2
 
14
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
До АнонименВинаги има причини за т.нар. от Вас мотаене и почти винаги причините са сериозни. И да - тези причини са си тяхна работа!!!Защо изобщо написахте такъв коментар?
7
4
 
10
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Тези разбиха мита за критическата възраст!
6
7
 
6
 
! Отговори
мале преди 3 години
И това ли е най-важното заключение от демографското изследване бе. Най-важната новина от изнесените данни е че фертилността в Русия е по-малка от 1,6 и това е една от най-ниските раждаемости в света, по-ниска дори от тази в България
5
8
 
11
 
! Отговори
878787 преди 3 години
Православни "традиции" в действие. А уж били морални и консервативни.Ако не сте забравили и в Русе една докторка на 62 години стана "майка" на две деца?
4
7
 
16
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Браво! Стабилизирани психически,професионално И материално! Не всеки може! Повечето раждат на 20 ,след което се чудят как да ги осигуряват И на кого да ги оставят за гледане И издръжка!
3
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То си е тяхна работа, ама що са се мотали досега?
2
9
 
18
 
! Отговори
Нелепа е употребата преди 3 години
на думите "морално" и "етично" тук. Неморално и неетично е външен човек да съди непознати жени без да знае нищо относно съдбите им.Точната дума е "разумно":1. Разумно ли е да станеш инкубатор на чужда яйцеклетка? Само ако предизвикат овулация на твоя яйцеклетка рискът си струва.2. Разумно ли е да рискуваш да родиш увредено дете? Има ли 100% гаранция, че евентуални мутации могат да бъдат открити навреме и бременността да бъде прекъсната?3. Има ли кой да отгледа детето, ако не живееш дълго?
1
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха шок, русофила сега ще се чуди това хубава ли е или лоша тая новина, бъзикат ли го нещо хахахах