Бог и Москва са далеч: Арестът на губернатор за убийства разпали гняв в цял град

Местните жители не вярват, че Сергей Фургал е виновен
Обновена: 18 юли 2020 08:02 | 17 юли 2020 22:00, Нели Христова
120
Бог и Москва са далеч: Арестът на губернатор за убийства разпали гняв в цял град
Снимка: БГНЕС

В Хабаровск протестът се е превърнал в нещо като ритуал - всяка вечер малка група от хора се събира на площад "Ленин" преди да се спусне по улиците на центъра на града. По пътя на митинга, все повече и повече хора се присъединяват.

Виковете стават по-силни, както и звукът от клаксоните на автомобилите, сигнализиращи одобрение.

Протестиращите, които рискуват да бъдат арестувани, скандират лозунги в подкрепа на местния губернатор Сергей Фургал. Миналата седмица той бе арестуван от полицаи, дошли специално от Москва. Фургал е обвинен в няколко убийства през последните 15 години. Политикът, разбира се, отрича. И докато той е зад решетките в столицата, гневът в Хабаровск продължава да расте.

"Когато губернаторът ни бе арестуван, всички го приехме като своя лична трагедия. Ние избрахме този човек и сега се чувстваме така, все едно сме обрани. Той ни бе отнет по политически причини. Хората се чувстват така, все едно Москва се изплю в лицата им", казва един от протестиращите на име Александър.

Запитан дали не се притеснява, че Фургал е обвинен не в корупция, а в убийства, той отговаря: "Фургал е политик от 15 години. За всеки политик има досие. Понякога то се вади от контекста и даден човек може да бъде обвинен във всичко."

В много случаи Сергей Фургал е неочакван герой. Той е бивш бизнесмен, който се включва в политиката с ултранационалистичната Либерал-демократична партия на Русия. И въпреки че тя е опозиция на Путин, все пак партията е включена в списъка с онези, одобрени от Кремъл.

През 2018 година Фургал се кандидатира за губернатор на Хабаровск, но никой не вярва, дори и самият той, че ще победи на тези избори. Но заради масов вот против Москва, бившият бизнесмен детронира кандидата на Кремъл. Като ръководител Фургал се превръща в харизматичен политик, който говори директно и е много популярен сред обществото. Всъщност местните твърдят, че той е по-популярен в региона и от президента Путин

"Кремъл постоянно провежда социологически проучвания, за да провери каква е популярността на местните политици и Владимир Путин. Ако някой от локалните лидери е по-известен от президента, то тогава се предприемат определени действия", казва политическият анализатор Николай Петров.

И все пак - Кремъл отрича ареста на Фургал да е от политически подбуди. Когато пратеникът на Путин, Юрий Трутнев, пристига в Хабаровск, той уверява хората, че "властите никога няма да арестуват действащ губернатор, ако не са 100% сигурни във вината му".

Но хората на Хабаровск не са убедени. В най-големия си митинг досега 30 000 души излязоха на улицата в защита на Фургал. Те настояват поне процесът му да се проведе в Хабаровск, на родна земя, за да е абсолютно справедлив. 

"Опитваме се да покажем на Москва, че това е нашият човек и той трябва да бъде тук. Дори и да е извършил престъпление, нещо, в което ние не вярваме, той трябва да бъде тук", казва Виктория. Но кметът на града, Сергей Кравчук, от партията на Кремъл "Обединена Русия", е против протестите.

"Те са нелегални. А и днес имахме 85 нови случая на коронавирус. Къде можеш да откриеш вируса? Да - в големите тълпи", казва той пред BBC. Той е категоричен, че процесът срещу Фургал се случва "на мястото, където трябва да бъде". Интересно е обаче, че досега полицията спазва дистанция и не се намесва в протестите в Хабаровск. Нещо, което е необичайно за Русия. Навярно властите разбират гнева на хората и не искат да го разпалват повече. 

Далеч от центъра на града, на плажа, ситуацията е по-спокойна. Семейства с малки деца събират слънчеви лъчи. Но когато някой спомене арестувания им губернатор, страстите се разпалват: "Напълно заставаме зад протестите. Властите в Москва не ни дават нищо. Те крадат от нас и взимат за себе си", казва мъж на име Виктор. А жена му Наталия добавя: "Имаме една поговорка тук - Бог и Москва са далеч. Москва няма да ни помогне, ние сами трябва да си помогнем."

Арестът на губернатора на Хабаровск разпали омраза към столицата им, която се намира на седем часови зони на запад. Свят, който е много, много далечен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
искам да попитам преди 3 години
И когато арестуват Бойко Борисов?
97
1
 
0
 
! Отговори
Хабаровск преди 3 години
Хабаровск иска оставката на Путин. https://youtube/watch?v=42KNrf5zp8Q&feature=share
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВВС !
95
2
 
4
 
! Отговори
джо преди 3 години
До някой 90. Всички диктатори свършват така, да ама камиларите.Напрегнете ги тези сиви клетки като пишете. 90 те години за Руснаците бяха пълен катарзис, много хора нямаха нито работа , нито надежда за нещо по - добро в бъдеще. Също както сега е у нас. Означава ли същото за Борисов? Историята си върви със собствен ход и времето ще покаже, кой е крив и кой прав. Фургал ще има сериозен проблем с правосъдието и навярно ще си плати за действията си ,за разлика от нашите олигарси.
94
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Копмунизма умреСталин уби само антикомунистите. Останалите милиони умряха, защото се оказа, че без хора, които наистина да работят, накрая и комунистите умират от глад. Защото те няма да се хванат сами на работа.
93
5
 
3
 
! Отговори
Копмунизма умре преди 3 години
Сталин изби всички истински комунисти и 60 милиона граждани на СССР с глад и лагери.След Сталин имаше само диктатура не и комунизъм....
92
1
 
1
 
! Отговори
Няколко /// преди 3 години
Кои са жертвите и каква е цифрата това няколко не е като да изпиеш няколко водки говорим за трупове....
91
8
 
4
 
! Отговори
ето преди 3 години
Хабаровск рано или късно ще дойде на тоя акъл - ще се отдели от Русия. И Беларус ще скъса с РФ. Което Русия прави на другите, то я сполетява. То не бяха големи руски мечти за избухване на Йелоустоун, за разпад на ЕС и за разпад на САЩ. То не беше грабене на украински територии. То не беше Сирия. Накрая, което Русия прави на другите, ще сполети нея самата.
90
0
 
5
 
! Отговори
до Невъзвращенец преди 3 години
Скъпи, Фургал е от партия ЛДПР, а тя е доста мощна партия, ръководена от Жириновски. Обаче и Жириновски се прави на приятно разсеян в случая. Не му се разваля достлука с Путин и освен това, синът на Жириновски, Егор, ръководи руския парламент. Да не ти казвам колко са богати от тази фамилия. Жирик си пази интересите и твърде няма да се притесни за Фургал.
89
5
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
Над русия се спусна поредната тъмна нощ, на тирания, безправие и брутален произвол.Някой ден,когато диктаторът си отиде, отново ще бъдат изненадани , колко напред е отишъл свободния свят.
88
3
 
8
 
! Отговори
Невъзвращенец преди 3 години
А в България е още по- зле. Опозиция НЯМА.
87
5
 
8
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Русия и Турция все повече си приличат.И на двете територии опозицията е в затвора!
86
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя град е невъзможно да се уоравлява от Москва. /на 8 00О км/ освен със страх, реоресия. В това се цели Путин И хората разбират
85
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските медии не отразяват протестите в Белорусия по разбираеми причини. Ако си позволят видео и коментар, Бацко веднага ще ги обвини в организацията им.
84
16
 
10
 
! Отговори
някой преди 3 години
Много е интересно какво става в Беларус, но никой не пише - протестите вече са месец и са много големи във всички градове, бият се даже, има хиляди задържани, изборите са другия месец и тамошния Бойко - Лукашенко е вкарал в ареста двамата най-силни кандидати, а по проучвания Лукашенко има 3% одобрение и дните му са преброени, ще има революция. Вижте в ютуб, но не се отразява нито тук нито в Русия, щото и Путин е следващия. Всички диктатори свършват като Саддам и Каддафи
83
5
 
7
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До индикатор,Аз не видях Фургал да има поддръжка от нашите медии, нито пък да е поръчкова статия! Влез в тубата и даже ще видиш, че протестите са по-сериозни, отколкото се внушава със тази статия! На руснаците май вече им писна да ги лъжат и с предтекст някаква там стабилност и да им съсипват държавата. На всичкото отгоре богаташите, някой от които и пряко свързани с властта, да им се подиграват, че живеят бедно и в мизерия, а всъщност точно те имат отговорност за това им положение.
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 85. Руснаците са силни националисти. Защото КГБ дебне. Хлътнели по запада и му намират компромат и дохода му пада. Затова те едно говорят , друго милят, трето вършат
81
4
 
10
 
! Отговори
ИНДИКАТОР преди 3 години
BBC, удебелен шрифт, сърцераздирателна история, цитати от никого не известни...Познати признаци. Ясно - поръчкова статия!(И сугурно си го е заслужил - иначе нямаше да е подръжката на нашите политически медии.)
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе случая е заплетен от една срана убийствата през 2004-2005 година на двамата бизнесмени не са в конфликт на интереси с бизнеса на Фургал , но от друга страна престъпната групировка която се направила убийствата, той е имал контакти с тях.И остава въпроса дали той е шеф на въпросната групировка за което е обвинен или просто е имал взимане и даване с тях.В онези години той не се е ползвал с влияние просто е бил обикновен бизнесмен.
79
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сравнение с Радев прави впечатление, че Сергей Фургал призовава народа да се пази от короновируса и да не прави протест.Все пак руснаците са силни националисти и винаги мислят за всички руснаци, не като българите които предпочитат спасение поединично.