Руската ваксина: Разпалва ли Владимир Путин нова Студена война?

Експертите по света са притеснени, че медикаментът може и да не е безопасен
12 авг 2020 22:30, Нели Христова
607
Руската ваксина: Разпалва ли Владимир Путин нова Студена война?
Снимка: Flickr

След по-малко от два месеца на тестове върху хора Русия регистрира първата ваксина срещу коронавирус. Но вместо да се зарадват, учените по света повдигнаха многозначително вежди и си зададоха въпроса - наистина ли тази ваксина, която вече 20 държави са поръчали, е безопасна?

Според президента Владимир Путин ваксината е преминала всички нужни тестове успешно и е напълно подходяща за прилагане върху хора. Дори собствената му дъщеря вече е употребила препарата. Но според експертите извън Русия доказателствата за успеха на страната са малко. Всъщност - никакви.

"Мисля, че това е много плашещо. Наистина е рисковано", казва Даниел Салмон, директор на Института за безопасност на ваксините в университета Джон Хопкинс пред The New York Times. Той и много други експерти вярват, че Русия предприема опасна стъпка, прескачайки Фаза 3 на тестовете, които трябва да докажат, че ваксината работи по- добре от плацебо и не е опасна за хората, на които се прилага.

През последния век учените разработват все по-мощни начини за тестване на ваксините за безопасност и ефективност. Сега ваксините са сред най-безопасните медицински продукти, но до този момент се стигна след няколко болезнени грешки. Така, за да бъде одобрена една ваксина, тя преминава през няколко фази - първо се тества върху маймуни, след това върху първата серия от доброволци във Фаза 1 се инжектира доза от новия медицински продукт. Ако не се появяват проблеми се преминава към Фаза 2, когато ваксината се прилага на стотици хора. Последна е Фаза 3, която трябва да докаже ефикасността на ваксината. Дори и Фаза 1 и Фаза 2 да са минали перфектно, Фаза 3 все пак може да се провали.

Институтът, който разработва руската ваксина, все още не е публикувал данните си от Фаза 1 и Фаза 2 на изследванията. От изявлението на Путин стана ясно, че всички доброволци са получили "високи нива на антитела", но все пак това е резултатът, който се очаква от Фаза 1.

"Всичко това е повече глуповато“, казва Джон Мур, вирусолог от Медицинския колеж "Вайл Корнел" в Ню Йорк. "Путин няма ваксина, той просто прави политическо изявление", смята ученият.

Опитва ли се Путин да разпали нова Студена война?

Със своето изявляние президентът на Русия индиректно обяви, че страната му е спечелила състезанието за производство на ваксина. Но бихте ли вярвали на Владимир Путин, ако ви каже, че една ваксина е безопасна? Бихте ли повярвали дори на Тръмп? Все пак това не е състезание затова кой първи ще отиде в Космоса. Това е глобална пандемия, която отнема милиони животи. А Русия е страната, която дълго време лъжеше за броя на заразените с COVID-19 и онези, които се опитваха да разкрият измамата случайно падаха през прозорци.

Само преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Америка може да има ваксина още преди изборите през ноември. Но учените далеч не се съгласиха с него и бързо обясниха защо това е напълно невъзможно. И тогава се появи Путин с поредния трик от шапката - готова ваксина, която носи името "Спутник", като първия сателит, изпратен в космоса. Няма как подобно изказване да не вбеси Тръмп.

Може ли тестването на една ваксина да приключи толкова бързо? "Няма начин. Просто няма начин", казва д-р Питър Хотес, ваксинолог от Медицинския колеж в Бейлор и медицински анализатор на CNN.

Експертите се надяват, че в най-добрия случай резултати ще има чак през януари, пишат от CNN.

Тогава как Русия е успяла? Отговорът е прост - не е. Никой все още не се е добрал до научините данни, които би трябвало да са публикувани относно ваксината. А само преди месец стана ясно, че руски хакери се опитват да откраднат формулата от други лаборатории, опитващи се да създадат медицинския продукт. Кремъл обаче се опитва да затвърди имиджа си на глобална научна сила. Спечелването на състезанието за ваксината срещу коронавируса е единственият начин да го направи.

Неетично, безразсъдно, глупаво

Професор Франсоа Балу, директор на Института по генетика на Университетския колеж в Лондон, заяви, че решението да бъде одобрена ваксината толкова бързо е "безразсъдно и глупаво".

"Масовата ваксинация с неправилно тествана ваксина е неетична", заяви той пред The Independent. И добавя, че всеки проблем с руската ваксина би бил катастрофален, не само за здравето на хората, но и за тяхната вяра в този медикамент.

Елинор Райли, професор по имунология и инфекциозни болести в Университета в Единбург, отбеляза, че има прецеденти за бързо одобрение на ваксините при епидемии, но обикновено това става в ситуации с висок риск, като епидемията от Ебола в Западна Африка. Индивидуалният риск от смърт при COVID-19 далеч не е толкова голям, колкото при Ебола, за това не е нужно да се бърза толкова много и да се действа необмислено при разработката на ваксина.

От СЗО твърдят, че са в контакт с руските власти и ще изискват от тях да преквалифицират ваксината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


607
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
489
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нелииии,злобно ,елементарно същество.За каква студена война говориш платена измислена журналистка.Ти си пример,че който дълго гледа слънцето ослепява.
488
0
 
0
 
! Отговори
до477 преди 3 години
Вместо да висиш по заведенията прочети.Руската федерация притежава най-големия ядрен арсенал в света,включващ6681 стратегически ядрени оръжия в пълна бойна готовност.Чети и св интересувай и не пиши глупости.Ако не беше така САЩ отдавна да са там ,имайки предвид колко богата на всичко е руската земя.
487
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пийте белина и бъдете щастливи
486
1
 
4
 
! Отговори
7222 преди 3 години
Що за обърната логика! Русия оповестява, че има добри резултати от тестовете с доброволци и институциите одобряват ваксината. Значи нищо скришно няма. Западът скача срещу ваксината, без да е наясно с подробности и се подхваща люта медийна кампания от знаещи и незнаещи с цел да омаловажат успеха на руските учени да дискредитират ваксината, за да тяма поръчки. Кой започва студена война всъщност? Да, ама повече от 20 държави са поръчали. А за частните поръчки на баровци ще си мълчим, нали!
485
1
 
1
 
! Отговори
антиБОТ преди 3 години
Ако ваксината е читава, има само едно обяснение. Вируса е мамашкин. Когато създаваш отрова винаги трябва да си готов и с противоотровата ...
484
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съмнението на немалка част от държавите на света е, че този вирус е изкуствено създаден в USA биолаборатория близо до Китай и че тя е американски "дар" за Чайна. Тръмп пък каза, че китайците са го разработили и пуснали на "пазара". Този вирус завладя пет континенти и коси наред. Лошото е, че се появи мутант на Ковид19, по-агресивен от него, който все още не е добре изследван. Още по-лошо е, че светът не се обедини за борба срещу вируса, а САЩ, Русия, Китай, Европа действат поотделно.
483
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В състезанието за създаване на серум за ваксина с/у КВ19 участват всички държави с мощен научен потенциал. Русия декларира, че вече има създадена ваксина и САЩ, ВБр, фарансетата запяха в един хор, че това не е вярно. Нагли и видокомерни пу.тьов- ци... Израел постъпи културно: заяви, че ще изследва ваксината за пригодността й и ако тя е успешна ще закупи голямо количество. Така постъпва истински търговец, а не хейтър.
482
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти да видиш - колко гадно, руснаците пак разбиха демократичните мечти и сънища на "свободното" общество! Ще ми правят ваксина, те!Ние затова ли се мъчихме да създадем вирус, да го пуснем... Не стига, че не е толкова смъртоносен и ефективен, колкото искахме, не засяга в еднаква степен всички хора по планетата, ами сега и тия руснаци измислиха ваксина! Гадове!А ние даже забранихме да се прави статистика за разпространението на вируса според расите!Трябва да почваме от начало!
481
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До стар сеерастВладимир Путин гарантира, че за всички руски граждани, ще бъде безплатна.
480
1
 
14
 
! Отговори
стар сеераст преди 3 години
не стига че са първи ами и казаха че ще бъде безплатнане ги е срамкомунисти недни
479
2
 
12
 
! Отговори
Иво Инджев преди 3 години
Стига с тая РусияСън не ме хващаСънувам Кошмари и дългата ръка на Кремъл да ме стискаЩе остана без работа
478
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато САЩ разпалват Войни и Раздори из света и Лакейте от ЕС ги подържат и ръкопляскат то Руснаците създават Ваксина !!!
477
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на путин чадъра му е дълъг и го е напъхал в краварски *** и сега следва разтварянето заедно с китайцитеа и в европа почна да им светва че са колония та и те могат да помогнат
476
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
париии поарииако я пуснат за продан някой няма да вземе планираните печалбитова да не ти е да вземеш от българите 3 милиарда за нероден петко- ретро хвърчилата
475
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пак голям рев щом е руско ще го оплюят американците и слугите им ще припяватникой никого не кара на сила да взима ваксина нито са я предложили за проданте си я правят за тях и ще ваксинират първо лекарите и учителиеи всеки който е над 60 години и пожелае сам какъв ви е проблемапроблема е че ги е страх да не започнад да я продават руснаците и всичките вложени пари он запада и евентуални печалби отиват на киностава дума за много пари- а както знаем американците най много искат да ги вземат
474
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Защо не са притеснени от обеднения уран,м?А,той си е тяхно производство,затова!
473
13
 
6
 
! Отговори
дългият нос на Путин преди 3 години
Ако носа на Путин растеше с по 1 сантиметър на всяка изречена лъжа, досега да е станал по-голям от телевизионната кула в Останкино !
472
6
 
23
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 години
Както е известно,руснаците бавно впрягат,но бързо яздят!А бързината ,с която създадоха ваксината ,се оказа изненадваща за колективния Запад и сега те решиха,че това е неприемливои си измислят най-разлини тези в стил "гроздето е кисело"!Само че Израел напр.не се вълнува от бързината, проявява интерес и се включва в крайното тестване!?И ако Изрел след 2 месеца купи тази ваксина ,ще гледаме голям цирк на Запад-просто ще обезумеят като гледат как се купува тази ваксина!
471
5
 
13
 
! Отговори
джо преди 3 години
Казуса с ваксината се избутва както всичко останало към политически игри.Вижда се , че политиците не ги интересуват хората, а само ползите от употребата на ваксината.Вместо сътрудничество, съместно изпитване и т.н. тук се говори, че Великобритания почти е открила ваксина, която есента ще е готова. Даже САЩ и Канада са заявили първите партиди. Та така не се постига нищо полезно за хората и видите ли ако не са виновни Русия, то другия виновен ще е Китай.
470
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин ваксинира ли се вече? Даноуза да напусне бункера където се е покрил вече 5 месеца.