Учените скептични към руската ваксина срещу COVID-19

Доц. Андрей Чорбанов твърди, че информацията за препарата идва от руското правителство
13 авг 2020 11:46, Ния Христова
328
Учените скептични към руската ваксина срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Трудно е да се каже дали COVID кризата ще приключи, след като Русия съобщиха, че има ваксина срещу инфекцията. Това каза доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН в ефира на bTV. Според него подробности за разработването на ваксината се пазят в тайна.

Още по темата
"Информацията идва само от властите, няма научни доказателства за това какво и как се прави. Научната общност е скептична за невероятно кратките срокове, в които те са готови да я пуснат на пазара", допълни още екпертът.
 
Той изтъкна, че до този момент се знае, че руската ваксина е от съвременен тип - на базата на модерна платформа, при която се използват вируса, с които хората се сблъсват всяка зима. "Истината е, че в света няма ваксина, която да е лицензирана и да е базирана на тази платформа. Всичките са иновативни и експериментални", обясни доц. Чорбанов.
 
Относно изказването на руския президент Владимир Путин, че ваксината е тествана върху едната му дъщеря, доц. Чорбанов каза, че научната общност намира изказването за несериозно.
 
"Човек като Путин говори за неща, които не би трябвало той да представя на световната общност. Ясно е, че е въпрос на чест Русия първа да представи ваксина, но това е демонстрация на мощ", обясни още той.
 
Експертът допълни, че за да бъде убедена научната общност в пробива на Русия, изследванията за ваксината трябва да се публикуват в достатъчно реномирани списания и чак след това да се премине към реално тестване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом като на бугарите им харесва в Русия що емигрират в Германия?
174
6
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Aко ваксината беше американска,щеше да е 8-то чудо на света. Ама как ло.шите руснаци ги изпреварили?Нищо,че Тръмп щеше да накара всяка държава да я купи за минимум 1 млрд. Можеше да се направи на хитър и дори да пробрута нещо друго,вместо истинската им ваксина. Светът е наистина лицемерен. Днес в Индия за 24 часа има почти 700 000 новозаразени. Ама нека си чакат американската или британската ваксина, ако измислят някаква въобще.
173
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом като е толкова добре в Русия що бягат на Запад?
172
1
 
4
 
! Отговори
2 преди 3 години
Въпреки това, след известно време състоянието му се нормализирало и учените от Moderna му инжектирали втора доза от ваксината. Този път, известно време след ваксинацията, Хайдън започва да трепери, температурата му се повишава до 39,5 градуса, започва да повръща, има мускулна болка и дори припадък. След няколко дни под наблюдението на лекарите младият мъжът успява да се възстанови той отбеляза, че засега не съжалява за решението си да стане доброволец
171
1
 
4
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Два са вариантите със руската ваксина или умишлено се омаловажа ефикасността и за да може да продължат със световната манипулация на covid19-oлигoфpEHите или за да не се позволи на руснаците да "настъпят" западния свят !!!
170
2
 
4
 
! Отговори
m преди 3 години
Изказване целящо едни хорица от фармацефтичните гиганти и разни институти да продължават да присвояват огромни средства като продължават да плашат хората. Все пак огромното измиране (едва ли не всеки разболял се) отдавна се размина. Не съм фен на руснаците, но безпорно имат огромни традиции и най-добрите имунолози в света. Заради това този път съм склонен да им вярвам
169
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм скептичен към всяка ваксина. Дреме ми дали е руска, американска или от Марс ...
168
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бягайте от тука с ваще инжекции! Помелете се на бог за прошка!
167
3
 
7
 
! Отговори
Reptile преди 3 години
Мишоци, нали вие няма да я ползвате, какво мучите кравоглави-кухороги добитъци?!
166
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новини по разработката на ваксината имаше от няколко месеца насам, само тук четящите им идва като политическа новина. Дали работи ще стане ясно след време.
165
5
 
4
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Абсолютно нормално е да има скептицизъм-гаранция,че руската ваксина работи няма(както и при останалите),докато не покаже добри резултати.Но пък резултати няма как да има,без да има употреба.Накратко-времето ще покаже.
164
7
 
5
 
! Отговори
Руска ваксина-смех преди 3 години
А бе хора вие вервате ли на ***, те шевна машина не могат да направят като хората, та ваксина ли ще направят...
163
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18510 долара за две дози отрова е наистина изгодно. За ваксина не знам, там е друга работа, но то засега така или иначе такава няма.
162
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вероятната причина всички да изреват против руската ваксина е, че тя ще бъде пусната на цена само 10 долара за 2 дози!!! Представяте ли си ако беше от "добрата" америка колко щеше да е? Сигурно поне 500лв и някои хора щяха да си напълнят гушите.
161
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 182"България изобщо не е сложена в списъка от държави на които ще се продава ваксината."Още един повод да се радваме, че сме в ЕС: няма да ни се налага да купуваме рушките експерименти или да ставаме част от тях. Другите рушки сателити нямат този късмет. Те ще трябва да си "купуват", искат не искат. Сирия, Ливан, Иран, Куба, Венецуела, Беларус и так далеее вече са "поръчали" ...
160
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХАХАХАПо-скоро е напомняне, че руснаците са толкова зле в космическите технологии, че няма с какво по-ново да се похвалят ...
159
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия никого на задължават да ползва ваксината, да я купува или да вярва в нея.България изобщо не е сложена в списъка от държави на които ще се продава ваксината.А тоя доцент Чобанов не дава никакви научни доводи, а политиканства против Путин.Него руснаците изобщо не са му искали мнението - като мисли, че е специалист да не говори за Путин, а да създаде ваксина.
158
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 178"които ще се имунизират по собствено желание"Чак по собствено желание.....
157
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност, руската векторна ваксина скоро ще влезе в третия етап от нейното тестване - в Русия и в чужбина - върху минимум осемстотин доброволци - освен това ще се прилага експериментално на лекари , учители и възрастни хора, които ще се имунизират по собствено желание. Така че ще се набере един контингент от 30 до 50 000 имунизирани с нея, които ще бъдат проследявани в продължение на шест месеца. След два-три месеца ще има вече много данни за безопасността и действието й
156
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До И най-важнотоКаква ваксина?