Руската ваксина трябва да мине драконовските изисквания на Европа

Трябва да се докаже на 100%, че е ефективна и безвредна
72
Руската ваксина трябва да мине драконовските изисквания на Европа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всяка ваксина има потенциала да носи решение с кризата с коронавируса, само че за руската ваксина не е достатъчна информацията, коментира главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев пред bTV.

Много се надявам тя да е ефективна и достъпна, за да може повече хора да се възползват от нея, отбеляза той. Вчера стана ясно, че Русия е произвела първата партида от ваксината срещу коронавирус, която регистрира преди дни.

Още по темата

Страните, които са заявили количества, вече са ги осигурили, тепърва производството ще задоволява тези 10-15 страни, обясни доц.  д-р Ангел Кунчев.

Той припомни, че България участва в други две такива общи действия – едното е на ЕС, а другото само на няколко страни от евросъюза.

„За да влезе руската ваксина в Европа, тя трябва да има регистрация в Европейската агенция по лекарствата, където изискванията към ваксините са драконовски. Трябва да се докаже на 100%, че е ефективна и безвредна, за да се ползва“, посочи главният държавен здравен инспектор.

С ваксините е много интересен процесът, защото в света най-големият производител е Индия и Пакистан, но да сте чули някъде в Европа да се ползват техни ваксини, отбеляза още той.

Според него, ако руската ваксина докаже качества, няма никакъв проблем да се ползва.

Доц. Д-р Ангел Кунчев коментира, че цяла седмица у нас тендинцията е за по-ниска заболяемост, но това според него не е резултат от добро спазване на мерките.

„Ролята на маската не е надценена, ако и носителят и здравият човек носят маски, особено ако спазват разстояние, много пада рискът от заразяване и дори можем да го пренебрегнем“, обясни доц. Д-р Ангел Кунчев.

Всяко струпване на хора на едно място повишава риска, това е безспорно, отбеляза той. По думите му през есента, когато закрием пространствата, ще се повиши риска от заболяването, така както става всеки сезон със сезонния грип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
5
 
! Отговори
Ист преди 3 години
НЯМА НУЖДА ОТ НИКАКВА ВАКСИНА. ПОЛЗВАЙТЕ НАВРЕМЕ БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА И НЯМА ДА ИМАТЕ ПРОБЛЕМ НИТО С КОВИД, НИТО С ГРИП!!!!!!!!!!!!ПОДКРЕПЯЙТЕ ОЩЕ В НАЧАЛОТО ИМУННАТА СИСТЕМА С БЕЗВРЕДНИ ВИТАМИНИ И НАРОДНА МЕДИЦИНА. НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Кое обратното, че е е опасна ли? За това не са нужни доказателства защото става въпрос за здравето на хората.
37
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За руската ваксина и китайците не им вярват. Не виждам голям наплив на купувачи от Китай.
36
9
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
Може ли защитниците на руската ваксина да обяснят защо мислят, че тя е добра и надеждна. Къде има доказателства за това? Искам да отида там и лично да прочета.
35
6
 
6
 
! Отговори
Помислете преди 3 години
Ако руската ваксина работи, всички ще се натискат да купят от нея. При тази невиждана криза всеки ще иска да излезе по-бързо от блатото в което е затънал и ще ги затрупат с пари без да питат ваксината руска ли е или не. Проблеммът обаче е че няма доказано работеща ваксина и мощности които да я произведът. За сега, за голямо съжаление, има само голи приказки и биене в гърдите че били първи. Това не е достатъчно.
34
3
 
17
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
Защото е руска, нали? Ако беше от краварите нямаше дори и коментар да има... голямо мучене настана, тепърва ще е така!
33
2
 
5
 
! Отговори
Ноби преди 3 години
Те не могат да се вредят да поръчат, тоя плаши с регулации. Ако се окаже успешна, какво правим. Да се вредим за някакво количество, пък да *** само анриваксарите
32
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Заглавие"Руската ваксина трябва да мине драконовските изисквания на Европа"А ваксините на АСТРА-ЗЕНЕКА са освободени от ЕК от юридическа отговорност преди да са тествани и произведени! Когато говорим за много пари и шефа на българското РЗИ трябва да си мълчи!Каквато ще да е руската ваксина! А и те руснаците май не се натискат нещо!Да видим кой от Европа пръв ще им се сложи?!
31
0
 
9
 
! Отговори
Биволфорд преди 3 години
Абе бай Геле кви глупости дрънкаш. Значи руската жаксина яече е произжедена и тествана на добороволци. Разумните хора видяха, че е безопасна, доколко е ефективна времето, ше покаже. Вчера го казах,тък но пак ше го повторя-и руската и оксфордската (не английската) ваксини са направени на базата на аденовирус. И докато оксфордската използва маймунски аденовирус, то руската използва човешки. Нека всеки сам да си направи извода, от коя ваксина би трябвало да се очаква, да е по безопасна.
30
3
 
3
 
! Отговори
до 27 от славянин преди 3 години
Прав си, аз например съм антиваксър и ваксина по моя воля в тялото ми доживот няма да влезe, но ако бях проваксър никой не може да ми определя с каква ваксина да се ваксинирам - с каквато искам с такава ще се ваксинирам! Та наглостта на тези наистина е непоносима - хем се силят да ни ваксинират, хем те ще определят с каква ваксина да се ваксинираме, не ние!
29
12
 
3
 
! Отговори
Константинов преди 3 години
До КОНСТАНТИНОВКое е глупост? Много правилно и точно е написал човека. Точно там е проблема на руснаците. На тях просто никой не им вярва защото лъжат колкото и да ти е ммъчно за това.
28
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аре референдум за вакцината! са службият кабинет ше закупи и вакцинира червената половина от бг-то! тоя дето дига юмрук -о, като партизанин антифашист ще я пр0ъча!
27
15
 
4
 
! Отговори
Это как преди 3 години
В Русия от Сталиново време човешкият живот не струва нищо. Затова те могат да си правят експерименти и да разправят че имат ваксина без да са я пробвали достатъчно. За цивилизованите хора обаче здравето на човека е на първо място и за това никой не се доверява на голите приказки на един самозабравил се маняк който иска да се покаже че бил пръв с опасен и не тестван достатъчно медицински продукт.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей, той нали Бил Гейтс щеше да ви чипира с ваксина, пък тя първата взе, че излезе руска.
25
1
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Доц. Д-р Ангел Кунчев коментира, че цяла седмица у нас тендинцията е за по-ниска заболяемост, но това според него не е резултат от добро спазване на мерките.------Така е, прав е бай Геле.
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещата с ваксината са като с руската газ. Европа трябва да купува правилен американски, а не неправилен руски газ. Проблемът на запада е,че руската ваксина ще е по-евтина. Това за западните фирми е най-главното, а не дали е ефективна или не. За тях печалбата е на първо място, а лечебния ефект на второ, ако го има.
23
2
 
13
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Че те си я правят за собствени нужди! Ако някой ще купува -хубаво! Всеки случай няма да пият белина...
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Драконовски мерки за простолюдието. Елита ни вече се е снабдил и ваксинирал отдавна, за това и не спазват никакви мерки обикалят по цял ден телевизионни студия и заведения без маски и дистанция.
21
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До AlcantТова за АСТРА-ЗЕНЕКА го каза и Мангъров в интервю преди 3 дни!И естествено го натролиха!В крайна сметка ако ще има ваксина - да е най-доброто, а то не всеки път е най-скъпото!
20
3
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 години
Еврорептилите имат драконовски изисквания.